Extra aflossen

Is dat een goed idee?

Extra aflossen kan een slimme keuze zijn. Uw maandbedrag gaat omlaag. En u verkleint de kans op een restschuld als u uw woning verkoopt. Toch is het niet altijd slim om extra af te lossen. We vertellen u waar u op moet letten.

Extra aflossen kan voordelig zijn

Wat levert het op?

Lager maandbedrag

Uw hypotheekschuld gaat omlaag. U betaalt dus elke maand minder rente.

Lagere rente

Met een extra aflossing kan uw hypotheek in een lagere risicoklasse komen. Daar hoort vaak een lagere rente bij.

Minder belasting

Door extra af te lossen op uw hypotheek betaalt u mogelijk minder Belasting over uw vermogen.

Of extra aflossen voor u voordelig is, hangt af van uw persoonlijke situatie. Met de handige rekenhulpen van BerekenHet en van Vereniging Eigen Huis kunt u uw voordeel uitrekenen. Maar ze houden geen rekening met  alle mogelijkheden. Uw adviseur kan u wel persoonlijk adviseren over de voordelen en nadelen van extra aflossen.

Stel uzelf eerst 3 vragen

Is extra aflossen voor u een goede keuze?

1. Kunt u het geld missen?

Lagere maandlasten zijn natuurlijk leuk. Maar weet u zeker dat u het geld niet nodig heeft voor iets anders? Zorg ervoor dat u genoeg spaargeld overhoudt en voorkom dat u later geld moet lenen. Los uw hypotheek daarom alleen af met geld dat u niet nodig heeft. Hoeveel u het beste opzij kunt zetten, rekent u makkelijk uit met de BufferBerekenaar van Nibud.

2. Denkt u nog te gaan verhuizen?

Verkoopt u uw woning met winst? En koopt u een nieuwe woning waarvoor u een hypotheek afsluit? Dan krijgt u te maken met de bijleenregeling van de Belastingdienst. Deze regeling betekent dat u de overwaarde van uw oude woning moet gebruiken om een nieuwe woning te kopen. Doet u dat niet? Dan mag u geen hypotheekrente meer aftrekken over het bedrag van de overwaarde.

Door een extra aflossing stijgt de overwaarde. U kunt dus over een kleiner hypotheekbedrag nog rente aftrekken. Aan de andere kant wordt de rente-aftrek steeds verder beperkt. Dus misschien is het voordeel van een lager maandbedrag toch groter dan het nadeel van minder rente-aftrek bij een volgende hypotheek.

Is het gevoel voor u belangrijk?

Een lagere hypotheekschuld kan u een prettig gevoel geven. Niet alleen omdat u het elke maand merkt in uw portemonnee. Maar ook omdat u de kans verkleint dat u ooit met een restschuld blijft zitten. Dat geldt zeker bij een aflossingvrije hypotheek. Die moet u op de einddatum helemaal terugbetalen.
 

Extra aflossen regelt u in Mijn Leninginzicht

Een extra aflossing doet u eenvoudig in Mijn Leninginzicht. U kunt het bedrag meteen overmaken via iDEAL. En u kunt op meerdere leningdelen (tegelijk) aflossen.

In Mijn Leninginzicht ziet u hoeveel u in een kalenderjaar vergoedingsvrij (zonder boete) kunt terugbetalen. Dit staat ook in uw hypotheekvoorwaarden.

Woonfonds rekent geen administratiekosten voor een extra aflossing. En u betaalt ons nooit een boete als u minder aflost dan het vergoedingsvrije bedrag. Wilt u meer aflossen? Dan betaalt u meestal wel een vergoeding voor de rente die wij mislopen. U krijgt van ons een bericht over hoeveel vergoeding u betaalt.

Nu aflossen

Soms stellen we een vraag

Woonfonds helpt om witwassen, fraude en terrorismefinanciëring tegen te gaan. Dat doen alle banken in Nederland, samen met de overheid. Daarom vragen we soms waar het geld voor een extra aflossing vandaan komt. Lees meer over wat we moeten checken.

Goed om te weten

U kunt beter niet aflossen op een (bank)spaarhypotheek of hybride hypotheek

Bij een (bank)spaarhypotheek of een hybride hypotheek waarin u 100% spaart, is er een spaarpot aan uw hypotheek gekoppeld. Extra aflossen heeft (fiscale) gevolgen voor de spaarpremie of de inleg. Het is vaak slimmer om een extra bedrag te storten op de spaarrekening of in de spaarverzekering van uw hypotheek. Maar dat kan niet onbeperkt. Vraag advies aan uw adviseur.

Denkt u aan uw (voorlopige) belastingteruggave?

Gaat door extra aflossen uw hypotheekrente omlaag? Dan kunt u minder hypotheekrente aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting. Vraagt u elke maand uw hypotheekrente terug van de belasting in plaats van het hele bedrag ineens na 1 jaar? Vergeet dan niet op tijd de voorlopige teruggaaf aan te passen. Krijgt u elke maand te veel voorschot terug van de belasting, dan moet u dat terugbetalen.

Wij passen uw risicoklasse automatisch aan

Als u extra aflost, bepaalt Woonfonds meteen of uw hypotheek in een lagere risicoklasse kan. Dit kan een lagere risico-opslag op uw rente betekenen. Uw rente gaat dan automatisch omlaag. Daar hoeft u niets voor te doen.

Blij met aflossingsvrij?

Een aflossingsvrije hypotheek moet u aan het einde van de looptijd in 1 keer aflossen. Weet u al hoe u gaat aflossen? En wat u kunt doen om een restschuld te voorkomen? Bekijk de mogelijkheden en word aflossingsblij.
 

Vraag uw adviseur of extra aflossen een goed idee is

Extra aflossen doet u eenvoudig in Mijn Leninginzicht. Maar weet u niet precies wat een extra aflossing betekent voor uw situatie? En wat het beste is voor uw portemonnee? Vraag advies aan uw adviseur en spreek af hoeveel u voor advies betaalt.
Naar Mijn Leninginzicht

Vind uw adviseur