De risicoklasse van uw hypotheek wijzigen

Lager risico voor ons, lagere rente voor u

Is uw hypotheekschuld hoger dan 60% van de waarde van uw woning? Dan betaalt u rente met een risico-opslag. Soms kan die risico-opslag omlaag. Bijvoorbeeld omdat u heeft afgelost. Vanaf april 2022 houdt Woonfonds dat in de gaten voor alle hypotheken. U hoeft daar zelf niets voor te doen.

 

Risicoklasse en risico-opslag

Uw hypotheek is ingedeeld in een risicoklasse. Hoe hoger de risicoklasse, hoe meer rente u meestal betaalt. Er zit dan een risico-opslag in uw hypotheekrente.

Is uw hypotheekschuld hoog ten opzichte van de waarde van uw woning? Dan betaalt u meestal een hogere rente. Woonfonds loopt dan meer risico. Andersom werkt dat net zo. Als uw hypotheekschuld lager is ten opzichte van de waarde van uw woning, lopen wij minder risico. En dan betaalt u meestal een lagere hypotheekrente.

Niet altijd een risico-opslag
Heeft u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan betaalt u géén risico-opslag. Dit geldt ook als uw hypotheek al in de laagste risicoklasse zit (t/m 60% van de marktwaarde).

Bekijk uw risicoklasse

Automatisch naar een lagere risicoklasse

Vanaf april 2022 bepalen wij bij alle hypotheken elke maand of uw hypotheek naar een lagere risicoklasse kan. Dat kan een lagere risico-opslag op uw rente betekenen. Uw rente gaat dan automatisch omlaag. Daar hoeft u niets voor te doen.

Heeft u een spaarhypotheek, bankspaarhypotheek of een hybride hypotheek in het spaarhypotheekrentefonds? Dan lost u niets af. In plaats daarvan spaart u voor de aflossing. Daar houden we ook rekening mee. Uw hypotheek komt in een lagere risicoklasse zodra u voldoende gespaard heeft. Dat betekent wel een iets hogere inleg voor de gekoppelde spaarrekening of -verzekering.

  • Het rentevoordeel is altijd groter dan het nadeel van de hogere inleg. Denkt u dat u door minder belastingvoordeel toch duurder uit bent? Laat het ons weten. Dan zoeken wij samen naar een oplossing.

 

Welke risicoklassen zijn er?

Voor elke hypotheek gelden de risicoklassen en risico-opslagen van de datum waarop de hypotheek werd afgesloten. In onze historische rentelijsten ziet u welke risicoklassen en -opslagen er voor uw hypotheek gelden. Heeft u een hypotheek van vóór 2006? Bel ons dan even als u meer wilt weten over de risicoklassen en risico-opslagen die voor uw hypotheek gelden.

Check ook uw woningwaarde!

Bij een hogere woningwaarde kan uw risico-opslag soms ook omlaag. Uw hypotheek komt dan in een lagere risicoklasse. Bekijk eerst in Mijn Leninginzicht welke woningwaarde bij ons bekend is. U ziet dan meteen in welke risicoklasse uw hypotheek nu zit.

Is uw woning genoeg in waarde gestegen om de risico-opslag te verlagen? Stuur ons dan een bewijs van de woningwaarde via Mijn Leninginzicht.

Een goede tip
Ook als de rente niet direct lager wordt, is het handig uw woningwaarde door te geven. Bij maandelijkse of extra aflossingen kan uw rente dan mogelijk eerder omlaag.

Extra aflossen

Uw hypotheek kan vaak ook naar een lagere risicoklasse als u extra aflost. Dat is zo geregeld.

Een lagere hypotheekrente

Eerder profiteren van een lage rente? Dat kan met rentemiddeling of rente-afkoop.

Meer lenen

Extra geld nodig om uw huis te verbouwen of verduurzamen? U kunt misschien uw hypotheek verhogen.
 

Vraag uw adviseur of aanpassen een goed idee is

Wilt u weten of het voor u gunstig is om de risicoklasse van uw hypotheek aan te passen? Uw adviseur rekent het graag voor u uit.

Direct regelen

Vind uw adviseur