De bijleenregeling

Verkoopt u uw huis? En houdt u na terugbetalen van de hypotheek geld over? Dan moet u rekening houden met de bijleenregeling als u een andere woning koopt. We leggen graag uit wat dat voor u betekent.

De bijleenregeling in het kort

De bijleenregeling is een regeling van de overheid voor iedereen die een woning met overwaarde verkoopt. De overheid wil graag dat u de overwaarde van uw oude woning gebruikt voor de koop van een nieuw huis. De bijleenregeling voorkomt dat u belastingvoordeel krijgt u als u de overwaarde niet gebruikt. 

Verkoopt u uw huis met winst en koopt u een andere woning? Dan kunt u de overwaarde vaak het beste in uw nieuwe huis stoppen. Doet u dat niet en neemt u een hypotheek? Dan mag u in de belastingaangifte geen hypotheekrente meer aftrekken over het bedrag van de overwaarde. 

Koopt u binnen 3 jaar weer een woning?
Verkoopt u uw woning en koopt u geen of niet meteen een nieuwe woning? Dan blijft de bijleenregeling nog 3 jaar bestaan. Koopt u binnen 3 jaar een nieuwe eigen woning? Dan moet u alsnog met de overwaarde van uw oude woning rekening houden. Uiteindelijk vervalt de bijleenregeling na 3 jaar.


De bijleenregeling berekenen

Stel dat u een woning koopt van € 200.000. En de overwaarde uit uw vorige woning is € 50.000. Dan mag u uw hypotheekrente aftrekken over een maximale lening van € 150.000 (€ 200.000 - € 50.000). Leent u meer dan € 150.000? Dan mag u over het bedrag boven die € 150.000 geen hypotheekrente aftrekken.

Rekenhulp Belastingdienst

Overwaarde gebruiken voor een verbouwing

Voor een verbouwing kunt u de overwaarde op uw woning gebruiken om uw bestaande hypotheek te verhogen of een 2e hypotheek af te sluiten. Voor dat deel heeft u dan niet met de bijleenregeling te maken. Lees meer over een verbouwing financieren.

Lees ook

Uw hypotheek aflossen

Als u uw huis verkoopt, moet u de hypotheek die nog openstaat terugbetalen. Met de opbrengst van de verkoop lost u de hypotheek af.

Uw hypotheek meeverhuizen

Heeft u nu een gunstige hypotheekrente bij Woonfonds? Vaak kunt u die rente meeverhuizen naar een nieuwe woning

Overbruggingshypotheek

U kocht een nieuw huis, maar uw woning is nog niet verkocht. Dan kunt u de overwaarde gebruiken om uw nieuwe huis te betalen. Met een overbruggingskrediet.

Een ander huis kopen

Heeft u overwaarde en wilt u een andere woning kopen? Of bent u benieuwd hoe u de overwaarde gebruikt voor een verbouwing of energiezuiniger huis? Bel ons voor meer informatie. Of maak een afspraak met uw adviseur voor persoonlijk advies.

Vind uw adviseur