Uw hele hypotheek aflossen

Zo regelt u dat

U wilt uw hele hypotheek eerder terugbetalen. Misschien verkoopt u uw woning, wilt u naar een andere hypotheekaanbieder of wilt u de hypotheek met eigen geld aflossen. Wij vertellen u graag hoe het werkt en waar u op moet letten.

 

Welk bedrag moet u aflossen?

Met vervroegd aflossen veranderen de afspraken die u met ons maakte. U heeft dan een aflosnota nodig.

Er staat een 1e berekening klaar in Mijn Leninginzicht 
In mijn Leninginzicht kunt u een 1e berekening aanvragen. Dit heet een voorlopige aflosnota. Deze berekening geeft u binnen een paar minuten een idee van wat het kost om uw hypotheek helemaal af te lossen. U ziet dan ook welke vergoeding wij voor aflossen moeten vragen.

Een voorlopige aflosnota verplicht u tot niets. U kunt deze berekening bijvoorbeeld gebruiken om te bepalen of u uw hypotheek bij een andere hypotheekaanbieder wilt onderbrengen.

De definitieve aflosnota krijgt u van ons 
Wilt u een definitieve aflosnota? Neem dan contact met onze Klantenservice. Laat ons 1 maand van tevoren weten dat u uw hypotheek helemaal wilt aflossen. Het kost namelijk tijd om alles goed te regelen. Uw notaris kan dit ook voor u regelen.

U betaalt soms een vergoeding

Soms moeten we voor aflossen een vergoeding vragen. Dat hangt af van de voorwaarden van uw hypotheek. 

U betaalt geen vergoeding:

  • als u uw huis verkoopt en de hypotheek aflost.
  • als u de hypotheek aflost aan het einde van de rentevast-periode.
  • als de marktrente hoger is dan de rente die u betaalt.
  • over een leningdeel met een variabele rente.

Kijk in de hypotheekvoorwaarden wanneer u wel of geen vergoeding betaalt.

Lees ook

Uw woning verkopen

Een huis verkopen is best spannend. Wat moet u allemaal regelen? En wat betekent het voor uw hypotheek? We hebben een handig stappenplan voor u.

Uw hypotheek meeverhuizen

Koopt u een ander huis? En heeft u nu een gunstige hypotheekrente bij Woonfonds? Vaak kunt u die rente meeverhuizen naar een nieuwe woning.

Lagere maandlasten

Het is een goed idee om uw maandlasten eens onder de loep te nemen. En te kijken waar u geld kunt besparen. We zetten de mogelijkheden voor u op een rij.

Antwoord op veelgestelde vragen

Hoe vraag ik de aflosnota aan?

Een voorlopige aflosnota vraagt u aan in Mijn Leninginzicht. Ga naar ‘Voorlopige aflosnota’ en vul de gegevens in. Binnen een paar minuten staat de berekening voor u klaar.

Een definitieve aflosnota vraagt uw notaris of uzelf aan bij onze Klantenservice. Doe dat uiterlijk 1 maand voor de aflosdatum. Bel 013 461 20 10, of vul ons contactformulier in

Hoe lang duurt de verwerking

Een voorlopige aflosnota ontvangt u meestal binnen enkele momenten na de aanvraag in Mijn Leninginzicht.

De definitieve aflosnota vraagt u minimaal 1 maand van te voren aan. U ontvangt de aflosnota dan 5 werkdagen voor de aflosdatum. In de definitieve aflosnota staat waar het geld naar overgemaakt moet worden.

Waarom betaal ik soms een vergoeding als ik de hypotheek aflos?

Het geld voor uw hypotheek, hebben wij zelf ook geleend. Lost u eerder af dan we met elkaar afspraken (uw rentevast-periode)? Dan moet Woonfonds deze rente nog wel betalen totdat uw rentevast-periode is afgelopen.

Is de rente op de hypotheekmarkt op het moment dat u eerder aflost hetzelfde of hoger dan uw rente? Dan kunnen wij het geld opnieuw gebruiken en betaalt u geen vergoeding. Is de rente lager? Dan loopt Woonfonds rente mis. U betaalt dus een vergoeding om de rente te vergoeden die Woonfonds misloopt.

We berekenen de vergoeding volgens de richtlijnen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). We kunnen de vergoeding pas berekenen als we precies weten wanneer u gaat aflossen. Houdt u er daarom rekening mee dat de definitieve vergoeding anders kan zijn?
 

Woonfonds informeert, uw adviseur adviseert

Er komt veel kijken bij uw hypotheek eerder terugbetalen. Met welk geld lost u de hypotheek af? Misschien heeft u uw huis verkocht of kunt u met eigen geld vervroegd aflossen. Vraag uw adviseur om persoonlijk advies. Dan weet u wat voor u het beste is om te doen. Maak een afspraak voor advies

Bel ons op 013 461 20 10