Een vergoeding betalen

Bij rente wijzigen en extra aflossen

Waarom betaalt u soms een vergoeding als u voor het einde van een rentevast-periode voor een andere rente kiest of als u (extra) aflost? We leggen het uit. 

Rente wijzigen

Extra aflossen

Waarom een vergoeding?

Boete vinden we geen goed woord. Een boete krijgen geeft het idee dat u iets doet wat niet mag. En dat is niet zo. U mag natuurlijk (extra) aflossen. En de rente wijzigen voordat de rentevast-periode afloopt. Dit kan zelfs interessant voor u zijn.

U betaalt meestal wel een vergoeding omdat wij rente mislopen. Want het geld voor uw hypotheek, hebben wijzelf ook geleend toen de rente hoger was. Die hogere rente moeten wij blijven betalen. Dus een boete? Voor u voelt dat misschien wel zo. Maar het gaat dus om een vergoeding voor ons verlies.
  

U betaalt niet altijd een vergoeding

U hoeft geen vergoeding te betalen als u:

  • In 1 jaar niet meer aflost dan het vergoedingsvrije bedrag dat in uw hypotheekvoorwaarden staat. Dit is meestal 15% of 20%.
  • uw huis verkoopt en uw hypotheek aflost.
  • aflost na uw rentevast-periode.
  • de einddatum van uw lening bereikt.
  • een hypotheek heeft met variabele rente en kiest voor vaste rente.

Kijk in uw hypotheekvoorwaarden welke uitzonderingen er voor u zijn.

U betaalt soms een vergoeding

We rekenen soms een vergoeding als u:

  • in 1 jaar tijd meer aflost dan het vergoedingsvrije bedrag dat in uw hypotheekvoorwaarden staat.
  • tijdens de afgesproken rentevast-periode uw rente wilt verlagen. U betaalt de vergoeding dan in 1 keer (afkopen), of u neemt de vergoeding mee in een nieuw rente voorstel (rente middelen).

In uw hypotheekvoorwaarden staat welke uitzonderingen er voor u zijn. Betaalt u bij extra aflossen of een rentewijziging een vergoeding? Dan is de vergoeding aftrekbaar van de belasting. Vraag uw adviseur wat dat voor u betekent.

 

Wilt u de rente wijzigen of extra aflossen?

U regelt het makkelijk zelf in Mijn Leninginzicht. U ziet dan uw nieuwe maandbedrag en ook hoeveel vergoeding u betaalt. Vraag een hypotheekadviseur naar de financiële gevolgen voor u. Naar Mijn Leninginzicht

Vind uw adviseur