Uw woning verkopen

H2 subtitel

Als u uw woning verkoopt, komt er veel op u af. Vaak gaat dit samen met de aankoop van een nieuwe woning en een nieuwe hypotheek. Uw hypotheek lost u af. Of neemt u de hypotheek mee naar uw nieuwe huis?

Vind uw adviseur

Berekening opvragen

Is er overwaarde of restschuld?

Verkoopt u uw woning? Dan wilt u weten hoeveel uw woning opbrengt. Houdt u na het aflossen van de hypotheek nog geld over? Dan is dat de overwaarde. U kunt dit geld gebruiken om een nieuwe woning te kopen.

Verkoopt u uw woning voor een lager bedrag dan de hoogte van de hypotheek? Dan is er een restschuld. U kunt de hypotheek dan niet aflossen met de opbrengst van de verkoop. Misschien lukt dat wel met eigen geld? Vraag uw hypotheekadviseur naar de mogelijkheden. 

Een ander huis kopen 

Verkoopt u uw huis met overwaarde en koopt u een andere woning? Dan kunt u de overwaarde vaak het beste gebruiken voor uw volgende woning. Doet u dat niet? Dan mag u geen hypotheekrente meer aftrekken over het bedrag van de overwaarde. Dit heet de bijleenregeling.

Uw hypotheek aflossen

Als u uw huis verkoopt, moet u de hypotheek die nog openstaat terugbetalen. Met de opbrengst van de verkoop lost u de hypotheek af.

Uw hypotheek meeverhuizen

Heeft u nu een gunstige hypotheekrente bij Woonfonds? Vaak kunt u die rente meeverhuizen naar een nieuwe woning.

Overbruggingshypotheek

Staat uw huis langer te koop dan u had gedacht? Of is de verkoop nog niet geregeld bij de notaris? Dan kunt u de overwaarde toch alvast gebruiken.

Huis verkopen? Zó bent u er klaar voor

Uw woning verkopen in 7 stappen

Een goede 1e indruk

Kijkers zien als 1e de voorkant van uw huis. Zorg dat die er goed uitziet als u uw huis gaat verkopen. Schilder eventueel de voordeur en raamkozijnen. Maak de voortuin netjes. Knip verwilderde klimop bij kozijnen en muren bij. Lap de ramen en verwijder spinnenwebben uit de kozijnen. En maak het pad naar uw deur vrij.

Werk achterstallig onderhoud bij

Mensen kopen het liefst een woning waar nog weinig onderhoud nodig is. Achterstallig onderhoud kan kopers afschrikken en er ook voor zorgen dat een taxatie lager uitvalt. Denk aan een verstopte gootsteen of dakgoot, piepende scharnieren, scheuren in de muur of lekkende kranen. Als u uw huis graag snel wilt verkopen voor een goede prijs, werkt u het beste achterstallig onderhoud bij.

Maak het schilderwerk in orde

Ook houten kozijnen of houtwerk waar de verf afbladdert, behoren tot achterstallig onderhoud. Soms is er zelfs houtrot in het kozijn. Veel kopers zien net geschilderde kozijnen en houtwerk als een pluspunt. Maar een muur met een felle kleur kan ook afleiden. Veel kleuren en drukke prints ogen rommelig en druk. Mensen komen thuis graag tot rust. Gebruik daarom per kamer niet meer dan 1 of 2 rustige tinten. Nog even een muur sauzen voor de verkoop is een simpele ingreep met een groot effect.

Zorg voor ruimtelijke vertrekken

Kopers vinden een ruime woonkamer belangrijk. En dan gaat het niet altijd om de maten van uw woonkamer. Ruimtelijk is het toverwoord bij een huis verkopen. Schuif grote meubels dus aan de kant. En zorg dat u niet tegen de achterkant van meubels aankijkt als u de kamer in loopt. Zet meubels liever tegen de muur. En die grote stoel kan misschien tijdelijk ergens anders staan.

Ruim het huis op

Een opgeruimd huis verkoopt beter. Kopers kijken niet altijd door rommel heen. Zorg ervoor dat uw huis goed opgeruimd is. De hal is de 1e indruk, dus haal jassen en schoenen weg. Berg voor de bezichtiging ook uw foto’s en de post op. Zo is het huis neutraal en minder persoonlijk. Hierdoor kan de toekomstige koper zich beter voorstellen hoe het is om in het huis te wonen.

Maak schoon

Een schoon huis oogt prettig en ruikt lekker. Vermijd vervelende geurtjes of schimmel in de badkamer. Gebruik het liefst schoonmaakmiddelen met een natuurlijke geur. Luchtverfrissers mogen. Maar zorg dat het niet te chemisch ruikt. Maak de afvoerputjes goed schoon. Let extra goed op schimmelplekken op plafond en muren als u uw huis gaat verkopen. Vooral in vochtige ruimtes zoals de badkamer ontstaan vaak ongemerkt schimmelplekken.

Maak de tuin gezellig

De tuin is een belangrijk onderdeel van de bezichtiging. Het hoort bij de uitstraling van een huis. Zorg ervoor dat uw tuin er netjes uitziet. Zet de containers uit het zicht, maai het gras, snoei verwilderde struiken en haal onkruid weg.
 

Woonfonds informeert, uw adviseur adviseert

Uw huis verkopen heeft altijd gevolgen voor uw hypotheek. En u wilt uw hypotheek natuurlijk zo goed mogelijk gebruiken. Uw adviseur geeft u hierover persoonlijk advies.

Maak een afspraak voor advies

Bel ons op 013 461 20 10