geld lenen kost geld
 

Woningverhuur Hypotheek

Om uw droom van woningverhuur waar te maken

Een Woningverhuur Hypotheek is een mooie oplossing als u een 2e huis wilt kopen om te verhuren. Ook is het een interessant alternatief voor spaargeld dat door de lage rentestand nauwelijks iets opbrengt. Of een goede investering voor uw pensioen. 
 

U hoeft minder eigen geld mee te nemen

 Woonfonds financiert tot maar liefst 80% van de waarde in verhuurde staat. Het resterende deel én de kosten koper zijn voor eigen rekening. U mag huuropbrengsten meenemen bij de berekening van de maximale hypotheek.

Meer zekerheid

U mag onze verhuurhypotheek in 30 jaar aflossen. Met onze rentevast-periode van 20 jaar heeft u lang zekerheid over uw maandlasten.

Uw maandelijkse lasten verlagen

60% van de woningwaarde in verhuurde staat mag aflossingsvrij gefinancierd zijn. Het overige deel mag u in 30 jaar aflossen. Hierdoor zijn uw maandelijkse lasten lager dan wanneer u volledig aflost.
 

Direct contact met een adviseur

Vraag een oriëntatiegesprek aan en laat u geheel vrijblijvend informeren over de mogelijkheden van een Woningverhuur Hypotheek. Wij werken alleen samen met onafhankelijke adviseurs. De adviseur kijkt naar uw persoonlijke situatie en weet zo precies welke hypotheek het beste bij u past.

Vind uw adviseur

Dé hypotheek voor het kopen van een woning voor de verhuur

 

Onze Woningverhuur Hypotheek maakt het voor u als consument mogelijk om een huis te kopen en te verhuren. Op dit moment financieren wij tot 80% van de waarde in verhuurde staat. Dit vult u aan met eigen geld bij de aankoop.

Een onafhankelijke adviseur, gespecialiseerd in woningverhuur brengt alle kansen en risico's voor u in kaart. Hij kijkt graag naar uw mogelijkheden als u een huis wilt kopen voor de verhuur:

 • maximaal 4 woningen naast de eigen woning

 • verhuren aan uw kind of ouders mag

Wat is een hypotheek voor 2e huis om te verhuren?

Met een verhuurhypotheek (of vastgoedhypotheek) koopt u een woning om deze vervolgens te verhuren. Iets wat bij een gewone hypotheek niet mag. Daarom is een verhuur hypotheek wel duurder dan een hypotheek voor eigen bewoning. Er geldt een opslag bovenop de hypotheekrente. Verhuurde woningen zijn namelijk minder waard waardoor Woonfonds meer risico loopt.

Wanneer sluit u een hypotheek voor verhuur?

Een woningverhuur hypotheek is een mooie oplossing voor iedereen die een 2e huis wil kopen om te verhuren. Het kan een interessant alternatief zijn voor mensen met spaargeld dat door de lage rentestand weinig opbrengt. En met de verhuur maakt u ouders, kinderen of anderen ook nog eens heel blij.
 
 
Grafiek

Lenen

Woonfonds financiert tot 80% van de waarde in verhuurde staat. Ook mag u tot 60% van de waarde in verhuurde staat aflossingsvrij lenen.

Persoon

Aflossen

Het deel van de financiering waarop u aflost (60-80%) mag u in 30 jaar aflossen.

Persoon

Aantal woningen

U mag maximaal 4 woningen naast uw eigen woning financieren. Voor deze 4 woningen samen mag u maximaal € 1000.000 lenen.

Euro

De hypotheek

De hypotheek moet minimaal € 70.000 per woning zijn en mag maximaal € 500.000 per woning zijn. 

 

Genieten van wonen

 

Man en vrouw in gesprek met notaris

René investeert in zijn pensioen

Investeren in een woning. Hoe krijg je dat voor elkaar? En is dat niet heel ingewikkeld? Zelfstandig ondernemer René Rodenburg ging op investeringsavontuur met zijn financieel adviseur. Hoe was dat?

Lees René's verhaal

Dame met laptop kijkt naar camera

Maaike kocht het huis van haar ouders

Maaike kocht het huis van haar vader en moeder en verhuurde het terug. Zo kregen haar ouders financiële ruimte om in hun woning te blijven wonen. En dat niet alleen. Een deel van de erfenis is alvast geregeld.

Lees Maaikes verhaal

Investeren in een verhuurwoning: 5 tips

Hoe richt u een huurhuis slim in? Hoe verdient u er het meeste aan? En waar let u nog meer op als u geld wilt verdienen met verhuur. Lees onze 5 tips over investeren in een verhuurwoning.

Naar de tips

 

Afsluiten zoals u dat wilt

Een 2e huis koopt u niet elke dag. En er zijn veel zaken om op te letten bij woningverhuur. Van rendementsberekeningen en huurbescherming tot belastingregels en de hypotheekaanvraag. Laat u daarom goed adviseren over de mogelijkheden, risico’s én oplossingen. Bij Woonfonds kan dat op 2 manieren. Kies het adviestraject dat bij u past
 

Antwoord op veelgestelde vragen

Voorwaarden

Mag ik met de Woningverhuur Hypotheek meer dan 1 pand kopen?

Ja, Woonfonds staat de financiering van 4 woningen naast uw eigen woning toe. Voor deze 4 woningen samen mag u maximaal € 1000.000 lenen. 

U mag verder maximaal 5 panden (naast de eigen woning) in bezit hebben (waarvan er dan maximaal 4 belast zijn met een hypotheek). 

Bij meerdere verhuurwoningen is het aan te raden om professionele begeleiding in te schakelen. Hiermee bedoelen we juridische en fiscale ondersteuning, assistentie bij onderhoud en het beschermen tegen leegstand (bijvoorbeeld een makelaar of beheermaatschappij).

Moet ik eigen geld inbrengen als ik de Woningverhuur Hypotheek afsluit?

Ja, u kunt maximaal 80% van de getaxeerde waarde van de woning in verhuurde staat lenen met de Woningverhuur Hypotheek. Dus u moet het overige deel als eigen geld inbrengen, maar ook rekening houden met kosten koper.

Mag ik een huis kopen en de kamers verhuren aan mijn dochter en haar vriendinnen?

Ja, met de Woningverhuur Hypotheek staan we kamerverhuur t/m 2e graads familie toe. Dat betekent dat uw dochter van u mag huren. Maar ook haar vriendinnen zolang uw dochter er woont.

Het huis dat ik wil kopen heeft al een huurder. Mag ik deze huurinkomsten optellen bij de toegestane hypotheeklast?

Ja, dat mag als er al een huurovereenkomst is.

Ik wil mijn pand voor kortere tijd verhuren via bijvoorbeeld Airbnb. Mag dat?

Verhuren voor een korte tijd staan wij niet toe. Voorbeelden hiervan zijn Airbnb of Booking.com of verhuurvormen voor recreatie.

Mijn huurder is zelfstandige. Kan ik dan een Woningverhuur Hypotheek sluiten?

Bij Woonfonds staan we geen verhuur voor bedrijfsmatige doeleinden toe. Een huurder mag een zelfstandig ondernemer zijn, maar de woning mag niet bedrijfsmatig gebruikt worden. 

Hoeveel eigen geld heb ik nodig?

U kunt maximaal 80% van de getaxeerde waarde van de woning in verhuurde staat lenen met de Woningverhuur Hypotheek. Dus u moet het overige deel als eigen geld inbrengen, maar ook rekening houden met kosten koper.
 

Risico's

 

Met welke extra risico’s moet ik rekening houden bij woningverhuur?

Houd rekening met onderstaande risico's:

 • De waarde van het onderpand en de huuropbrengsten kunnen veranderen
 • Controleer vooraf of de verhuurwoning wel verhuurd mag worden. De VvE, gemeente of woningcorporatie kan dit verbieden.
 • Een te lage huur heeft negatief effect op de waarde van de woning
 • Wijzigingen in de huurovereenkomsten kunnen gevolgen hebben voor uw hypotheek.
 • Een woning heeft onderhoud nodig. Verdiep u goed in het te verwachten onderhoud en schakel een expert in.
 • Het kan zijn dat u even geen huurder voor uw woning hebt. Het is verstandig om hiervoor een buffer op te bouwen.
 • Bij meerdere verhuurwoningen is het aan te raden om professionele begeleiding in te schakelen. Hiermee bedoelen we juridische en fiscale ondersteuning, assistentie bij onderhoud en het beschermen tegen leegstand (bijvoorbeeld een makelaar of beheermaatschappij).

  Vraag uw adviseur naar alle mogelijke gevolgen.

Wat als ik mijn woning even niet verhuur?

Dat kan natuurlijk gebeuren. Het is aan te raden om een buffer op te bouwen voor het geval dat uw woning leeg staat.

Kunnen de waarde van het onderpand en de huuropbrengsten veranderen?

De waarde van een verhuurd onderpand kan zich, door marktomstandigheden, anders ontwikkelen dan de waarde van niet-verhuurde woningen.
 

Documenten

Heb ik een vergunning nodig voor het verhuren van een huis?

Check dit vooraf even bij uw gemeente.

Zitten er nog speciale voorwaarden aan de taxatie?

Voor het taxeren van een verhuurwoning, accepteren wij alle taxaties die door het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI) zijn goedgekeurd op basis van hun kwaliteitseisen en voorwaarden.

Welke documenten moet ik aanleveren?

Uw adviseur weet precies welke documenten hij nodig heeft om een hypotheek bij Woonfonds aan te vragen. Voor de Woningverhuur Hypotheek hebben we een aantal extra documenten nodig:

 • uitgebreid taxatierapport van de woning in verhuurde staat
 • huurovereenkomst(en) als deze er al is
 • formulier 'Woningverhuur Hypotheek'