Taxeren van uw verhuurwoning

 

Verhuurhypotheek

Taxeren van uw verhuurwoning

Uw woning bestemd voor de verhuur laten taxeren is belangrijk om een beeld te krijgen van de realistische huuropbrengsten en risico's van de woning. Voor u en voor ons. Mag u de woning bijvoorbeeld wel verhuren? En is de huurprijs wel de huur die u mag vragen volgens de huurcommissie. Het taxatierapport geeft antwoord.
geld lenen kost geld
 

Wat is waarde in verhuurde staat?


De waarde van een verhuurwoning drukken we uit in de 'waarde in verhuurde staat'. Een taxatierapport voor een woning voor de verhuur is anders dan voor een eigen woning. Zo bepalen o.a. de huuropbrengsten de waarde van de woning. Een verhuurde woning is vaak minder waard dan een leegstaande woning of woning waar u zelf gaat wonen. Een huurder heeft namelijk huurbescherming en hoeft de woning niet zomaar te verlaten bij verkoop. Dit maakt de woning minder waard.

Hoe wordt de waarde bepaald?


Het puntensysteem en 'referentiepanden' bepalen de huuropbrengsten. Referentiepanden zijn vergelijkbare panden in de buurt. Er zijn vaak minder referentiepanden dan bij woningen voor eigen gebruik. Dat komt omdat het aantal verkochte verhuurwoningen lager is. Daarom vragen wij u ook om naar een gespecialiseerde taxateur te gaan. Zij hebben vaak voldoende referentiepanden. Kortom: een gespecialiseerde taxateur geeft u meer inzicht in alle kansen en risico's rondom uw nieuwe verhuurwoning.

Wat staat er in een taxatierapport?

Een taxatierapport van een woning in verhuurde staat is uitgebreider dan een taxatierapport van een woning voor eigen gebruik. In het taxatierapport staat o.a.:

  • de waarde in verhuurde staat
  • een huurtoets op basis van een puntentelling
  • de gemeentelijke regelgeving
  • het rendement en onderbouwing
  • 3 vergelijkbare verhuurwoningen (in de omgeving)

Zoek een gespecialiseerde adviseur

Een goede taxatie loont!

Woonfonds vindt het belangrijk dat u vooraf goede informatie krijgt over de verhuurwoning die u koopt. U krijgt inzicht met een taxatie door een gespecialiseerde taxateur waarmee wij samenwerken. Zo krijgt u een uitgebreid beeld van de kansen en risico's rondom de woning die u wilt verhuren.

Welke taxatie heeft u nodig?

Voor het taxeren van een verhuurwoning, accepteren wij alle taxaties die door het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI) zijn goedgekeurd op basis van hun kwaliteitseisen en voorwaarden. Ook kunt u gebruik maken van een taxatie van Dynamis of de Taxatheek. Hierdoor heeft u een uitgebreide keuze uit taxateurs voor de taxatie voor het pand dat u op het oog heeft.

Gespecialiseerde taxateur: bel 013 461 20 10