geld lenen kost geld

Een huis kopen om te verhuren, maar aan wie?

Woningverhuur, 23-07-2020

Er komt veel kijken bij een huis verhuren. Weet u bijvoorbeeld aan wie u de woning wilt verhuren? En wat de voor- en nadelen zijn? En kent u de regels? We zetten 3 mogelijkheden voor de verhuur van een 2e woning voor u op een rij.

Verhuizen

 

Woning verhuren aan expats

Een expat is een persoon die vanwege werk in het buitenland tijdelijk in een ander land gaat wonen. Expats worden vaak gezien als ideale huurders, omdat hun financiële zaken goed geregeld zijn. Werkgevers vergoeden namelijk vaak diverse kosten voor huisvesting, zoals bijkomende verhuiskosten of abonnementen. Expats verblijven in veel gevallen voor een kortere periode in Nederland en willen een gemeubileerde woning. 

De communicatie met expats vindt over het algemeen plaats in het Engels. Zo ook in de contracten. Zorg dus voor een correcte vertaling.

Verhuren aan studenten
Een andere optie is uw woning verhuren aan studenten. Studenten stellen andere eisen dan bijvoorbeeld expats. U heeft ook de mogelijkheid om de woning op te delen in verschillende kamers of woonruimtes. 

Een woning verhuren aan studenten brengt wel extra kosten met zich mee omdat de woning mogelijk verbouwd moet worden. Daarnaast is het handig om te checken of de omgeving van de woning geschikt is. Een woning in een rustige wijk verhuren aan studenten zou problemen kunnen opleveren met uw buren.

Verhuren aan ouders
U kunt ook een 2e huis kopen en verhuren aan familie, bijvoorbeeld aan uw ouders. U kunt zelfs de huidige woning van uw ouders kopen. Dit geeft uw ouders meer financiële ruimte en de mogelijkheid om in het huis te blijven wonen. 

Aan het verhuren van een woning aan uw ouders zijn regels gebonden. Zo moet de huur minimaal 6% van de WOZ-waarde bedragen. Betalen uw ouders minder huur? Dan kan de Belastingdienst schenkbelasting in rekening brengen. Het is daarom handig om dit vooraf te bespreken met een adviseur. Bent u van plan om een 2e woning te verhuren aan uw ouders en komt u er niet helemaal uit? Neem dan contact op met Woonfonds voor meer informatie. Of lees eens het verhaal van onze klant Maaike.

Aan de verhuur van een woning zit een aantal regels
De regels zijn deels afhankelijk van het type huurders. Voor verhuur heeft u in de meeste gevallen toestemming van uw hypotheekverstrekker nodig. Daarnaast kunnen buren bezwaar maken, met name als u lid bent van een VvE. Kortom, zorg ervoor dat u de regels van woningverhuur goed kent.

Uw huis verhuren met een hypotheek

Benieuwd naar uw mogelijkheden voor het afsluiten van een Woningverhuur Hypotheek? Bekijk onze verschillende hypotheekvormen. Of maak een afspraak met 1 van de onafhankelijke adviseurs voor persoonlijk advies over woningverhuur.
Beginnergids woonverhuur

In welke regio levert woningverhuur het meest op?

Kijk welke factoren er meespelen bij het bepalen van de beste regio voor het kopen van een verhuurwoning.
Download gratis

Meer extra