geld lenen kost geld

Uw hypotheek verhogen

Dit zijn de mogelijkheden

Wilt u uw woning verbouwen of duurzamer maken? Of zit de overwaarde van uw huis vast in de stenen en heeft u dit geld nodig voor een grote uitgave? Uw hypotheek verhogen geeft u meer financiële ruimte, maar moet natuurlijk wel bij uw inkomen passen.

Wat past bij uw plannen en portemonnee?

Een verbouwing betalen

Met een 2e hypotheek kunt u extra geld lenen om een verbouwing te betalen. Maar er zijn meer manieren om een verbouwing te financieren. Wat past bij uw verbouwplannen? Lees meer

Duurzaam wonen financieren

In een duurzaam huis woont u comfortabel en bespaart u energie. U kunt een hoger hypotheekbedrag krijgen om energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen te nemen. Lees meer

2 manieren om uw hypotheek te verhogen

Onderhands verhogen of een extra hypotheek afsluiten 

Uw hypotheek onderhands verhogen
Toen u uw huis kocht, schreef u misschien bij de notaris een hoger bedrag in dan u nodig had voor de hypotheek. Door die hogere inschrijving kunt u uw hypotheek verhogen. Tot het bedrag dat in de hypotheekakte staat. Onderhands verhogen betekent dat u niet opnieuw naar de notaris hoeft. Dat scheelt in de kosten. 

Een 2e hypotheek afsluiten
Is een onderhandse verhoging van de hypotheek niet mogelijk? Dan kunt u een 2e hypotheek afsluiten naast uw bestaande hypotheek. Voor een 2e hypotheek moet u wel naar de notaris. U sluit een nieuwe hypotheek af en betaalt daar dan ook notariskosten voor. 

In beide gevallen regelt uw adviseur de verhoging van uw hypotheek. U betaalt hiervoor advieskosten. Houd ook rekening met taxatiekosten.
  

Let hierop bij het verhogen van uw hypotheek

Een goede voorbereiding loont

Verbouwen en verduurzamen 
Er komt best wat kijken bij een verbouwing of uw woning energiezuinig maken. Zijn er vergunningen nodig? Wie heeft u nodig om u te helpen? Is er subsidie? Een helder overzicht voor u van start gaat, is wel zo prettig. Zet alles op een rijtje en kijk hoe u de verbouwing of verduurzaming kunt betalen. Dan weet u waar u aan toe bent.  

Uw adviseur regelt een hogere hypotheek

Uw adviseur geeft u advies over wat in uw situatie het beste past. U weet dan hoeveel extra hypotheek u kunt krijgen op basis van uw inkomen en welke risico’s en regels erbij horen. Voor een 1e gesprek betaalt u meestal niets en u bent niets verplicht. Vraagt uw adviseur de nieuwe hypotheek bij ons aan? Dan moet u wel advieskosten betalen. Vind een adviseur bij u in de buurt.

Hoeveel mag u extra lenen?

Uw hypotheek mag na de verhoging niet meer zijn dan 100% van de waarde van uw woning. Gebruikt u de hogere hypotheek om uw huis duurzaam te maken? Dan mag u tot 106% van de waarde van de woning lenen. U moet het nieuwe maandbedrag wel kunnen betalen. We kijken daarvoor naar uw inkomen.

Rente-aftrek bij een hogere hypotheek

Gebruikt u de hogere hypotheek voor een verbouwing of voor onderhoud aan uw woning? Dan is de rente van het extra hypotheekbedrag meestal aftrekbaar. U kunt de rente niet aftrekken als u de hogere hypotheek gebruikt voor iets anders. Uw adviseur informeert u hier ook over.

De (over)waarde van uw woning bepalen

Bij de aanvraag voor een extra hypotheek is het taxatierapport belangrijk. Het rapport zegt iets over de waarde van de woning na verbouwing of verduurzaming. Een taxateur maakt dit taxatierapport.

Let op de kosten van een hypotheekverhoging

U betaalt:

  • kosten voor hypotheekadvies en voor het afsluiten van de verhoogde hypotheek.
  • notariskosten. U betaalt geen notariskosten als u de hypotheek onderhands kunt verhogen.
  • voor een taxatierapport.
     
 

Woonfonds informeert, uw adviseur adviseert

Wilt u uw hypotheek verhogen? Woonfonds informeert u graag maar geeft geen advies. Het is goed om te weten of een hogere hypotheek bij u past en wat de gevolgen voor u zijn. Uw adviseur helpt u hierbij.

Maak een afspraak voor advies

Bel ons op 013 461 20 10