geld lenen kost geld

Woning kopen en verhuren voor de oude dag

Algemeen, 14-05-2020

Vraagt u zich wel eens af of u voldoende financiële ruimte opbouwt voor later? Als appeltje voor de dorst kunt u een woning kopen en verhuren. Zo regelt u zelf extra vermogen en inkomsten voor uw oude dag.

Stel aan het eten


 

Voordelen van een woning kopen om te verhuren

Een (2e) huis kopen kan een interessante investering voor de toekomst zijn. Bijvoorbeeld omdat u ondernemer bent, of omdat u niet genoeg pensioen opbouwt. We zetten een paar voordelen voor u op een rij:

  • Kans op meer rendement dan de rente op uw spaarrekening
  • Meer bescherming tegen inflatie dan bij sparen
  • Bij verhuur ontvangt u vrijwel direct huurinkomsten
  • Huurinkomsten zijn vrij van belasting
  • Wanneer de waarde van het huis stijgt, profiteert u hiervan

Een goede voorbereiding hierbij is belangrijk. Zorg dat u vooraf goed weet wat het oplevert, wat de kansen maar ook de risico’s van een verhuurwoning zijn. De Woonfonds Woningverhuur Hypotheek maakt lenen voor de koop van een 2e woning om te verhuren mogelijk.

Kijk ook naar de risico’s
Houd rekening met zaken die het rendement kunnen drukken. Zo kan er sprake zijn van leegstand of problemen met huurders, waardoor u het risico op verminderde huurinkomsten loopt. Daarnaast kunnen onderhoud en prijsdalingen een negatief effect hebben op het rendement. Een prijsdaling kan ook leiden tot een restschuld. Een ander aandachtspunt zijn mogelijke wijzigingen in wetten en regels. Het kopen van een woning voor de oude dag doet u bij voorkeur met geld dat u voor een langere periode kunt missen.

Stelt u zelf het huurcontract op?
Een van de eerste stappen voor u als verhuurder is het zoeken naar een betrouwbare huurder. Heeft u die gevonden? Maak duidelijke afspraken en leg deze vast in een contract. U kunt er ook voor kiezen om dit tegen betaling uit te besteden aan een bureau. Zo weet u zeker dat het huurcontract juridisch klopt en de administratie voor u geregeld wordt. Ook het onderhoud van de verhuurwoning kunt u overlaten aan gespecialiseerde aanbieders.

Houd rekening met het huurpuntensysteem
Er zijn voor huurders en verhuurders  regels die bepalen wat wel en niet mag. Een belangrijk punt is het huurpuntensysteem. Dit systeem bepaalt voor veel woningen de maximale huur die u mag rekenen. Daarnaast gelden er algemene regels over de inhoud van het huurcontract, het onderhoud aan de woning en de opzegtermijn. Heeft u al een woning op het oog? Controleer of u die woning mag verhuren op basis van het bestemmingsplan en check bij de gemeente of er vergunningen nodig zijn.

Verhuurwoning en belasting
Bij het verhuren van een woning ontvangt u elke maand huur. Over deze inkomsten betaalt u geen belasting. Wel geldt de 2e woning als bezit in box 3 waarover u vermogensbelasting betaalt. Deze belasting betaalt u ook over bezittingen als spaargeld en aandelen. Vraag uw financieel adviseur wat de fiscale gevolgen voor u zijn als u een woning koopt en verhuurt.

Woning financieren met de Woningverhuur Hypotheek
Een woning kopen voor de verhuur hoeft u niet alleen met eigen spaargeld te financieren. Onze verhuurhypotheek maakt kopen en verhuren mogelijk voor zowel particulieren als ondernemers. Op dit moment financieren wij tot 80% van de waarde in verhuurde staat. Dit vult u bij de aankoop aan met eigen geld.

 
Notaris

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u vragen over onze Woningverhuur Hypotheek? Bel ons op 013 461 20 10. Dit kan van maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 21.00 uur. Op vrijdag zijn we er van 8.00 tot 18.00 uur.

Persoonlijk advies over uw investering

Maak een afspraak met een adviseur bij u in de buurt. We werken samen met adviseurs die gespecialiseerd zijn in Woningverhuur en alles wat daarbij komt kijken.
Vind uw adviseur

Meer Extra