geld lenen kost geld

Tweede huis kopen om te verhuren? Zó maakt u een vliegende start

Woningverhuur, 25-06-2021

Nog een huis kopen om te verhuren is een populair alternatief voor sparen. Zeker nu de rente zo laag is. Zoekt u ook meer rendement? Met een 2e huis kan het spaarvarken naar zolder. Zorg wel voor een goede voorbereiding.

Zelfstandigen hypotheek zakelijk

 

Mag u het huis wel verhuren?

Niet ieder pand is geschikt als verhuurwoning. Mogelijke struikelpunten zijn bepalingen of vergunningen. Stel u wilt van een kantoor of voormalig winkelpand 1 of meerdere woningen maken. Belangrijk is dat deze verandering wel past in het bestemmingsplan en u er de juiste vergunningen voor aanvraagt. Lukt dit niet, dan mag u er geen verhuurwoning van maken. Ook voor bestaande woningen kunnen beperkingen gelden. Zoals een VvE die in de statuten woningverhuur heeft uitgesloten. Goed om vooraf te weten!

Financiering 2e huis voor de verhuur
De rente staat historisch laag. Dit is positief voor zowel de maandlasten als het rendement wanneer u geld leent voor het kopen van een 2e huis om te verhuren. Let erop dat u een hypotheek afsluit die woningverhuur toestaat. Over het algemeen kunt u met zo’n hypotheek tot 80% van de woningwaarde in verhuurde staat lenen. Het overige deel en de kosten koper voor taxatie, notaris en advies betaalt u met eigen geld.

De hoogte van de huur
De inkomsten uit de maandelijkse huur zijn belangrijk voor het rendement bij het kopen van een 2e huis om te verhuren. Bij het vaststellen van de huur is het belangrijk of de woning in de vrije sector valt. Is dit niet zo, dan gaat het om sociale huur. De huur mag dan niet meer bedragen dan een door de overheid vastgesteld maximum. Een puntensysteem bepaalt in welke categorie uw verhuurwoning valt. Meer hierover leest u op deze overheidswebsite.

2e huis kopen om te verhuren en uw rendement
De spaarrente verslaan, dat is wel de bedoeling als u een 2e huis wilt kopen voor de verhuur. Met de huidige spaarrente is dit doel snel bereikt. Uw exacte rendement hangt af van meerdere factoren. Denk aan de aankoopprijs van de woning en de maandelijkse kosten voor bijvoorbeeld de hypotheek en onderhoud.

Hoe vindt u betrouwbare huurders?
Het 2e huis kopen voor de verhuur doet u als investering voor de langere termijn. Dan wilt u huurders die verantwoord met uw woning omgaan. Ook is het fijn als ze netjes op tijd de maandelijkse huur betalen. 

Heeft u geïnteresseerden? Probeer een zo compleet mogelijk beeld van de kandidaten te krijgen. Zaken als het inkomensniveau en gezinssituatie zijn al een goede indicatie. Een persoonlijk gesprek vooraf is geen overbodige luxe. Ziet u het selectieproces niet zitten? U kunt het, tegen betaling, ook overlaten aan bedrijven die het proces voor u uit handen nemen.

Leg afspraken met de huurder goed vast
U doet er goed aan om de afspraken met huurders schriftelijk vast te leggen. Hierin legt u onder meer vast wanneer het contract ingaat, wanneer en hoe de huur wordt betaald en hoe u omgaat met huurverhogingen. 

Los van dit huurcontract hebben huurders rechten waar u niet vanaf mag wijken. Zo mag u in principe 1 keer per jaar de huur verhogen. Daarnaast kunt u een huurperiode niet zomaar stopzetten zonder rekening te houden met de regels. Zorg dat u op de hoogte bent van de spelregels voordat u een woning koopt voor de verhuur.

Van klein klusje tot groot onderhoud
Bij uw rol als verhuurder horen ook verantwoordelijkheden. Groot onderhoud aan de woning bijvoorbeeld. Het is aan u als de cv-ketel het begeeft, de dakgoot lekt of de woning toe is aan een nieuwe schilderbeurt. 

Klein onderhoud is meestal voor rekening van de huurder. Voorbeelden zijn het vervangen van een ruit, witten van plafonds of toevoegen van een stopcontact. Naast onderhoud heeft de huurder ook recht op ‘rustig woongenot’, al heeft u daar bij een 2e woning kopen om te verhuren niet altijd zelf grip op. We hebben wel meer tips voor u om uw koopwoning verhuurbaar te maken

Laat u goed adviseren
Bent u klaar voor het kopen van een 2e woning om deze te verhuren? Laat u goed adviseren door een deskundig financieel adviseur. Hij of zij kan u begeleiden bij het hele proces, van rendementsberekening, tot advies over fiscale zaken en de hypotheekaanvraag. Maak een afspraak met een adviseur bij u in de buurt.
 
Beginnergids woonverhuur

Download de Woningverhuur Beginnersgids

Alles wat u moet weten om succesvol en zorgeloos een woning te verhuren. Van het vinden van een geschikte verhuurwoning tot de invloed van het puntenstelsel.