geld lenen kost geld

5 tips om uw koopwoning verhuurbaar te maken

Woningverhuur, 11-06-2020

Steeds meer mensen kopen (nog) een huis om te verhuren. Maar hoe richt u dat huis slim in en hoe verdient u het meest? Klaas Kroot, vastgoedbelegger en directeur van het Financieel Opleidingsinstituut (FOI), geeft tips.

Woningverhuur

 

Zo maakt u een koopwoning verhuurbaar

1. Mik op de juiste doelgroep
Denk na voor wie uw huis interessant is. Met een bescheiden tweekamerappartement in het centrum van een stad worden jongere huurders al snel blij. Een woning met tuin in een dorp of een woonwijk trekt vooral gezinnen. Speel slim in op de doelgroep. Creëer bijvoorbeeld een extra slaapkamer in een huis van 150 vierkante meter. Zo vergroot u de groep potentiële huurders. 

2. Zorg voor een frisse uitstraling
Een huis met een nette inrichting spreekt de meeste mensen aan. Kies daarom voor neutrale kleuren op de muur. Het liefst wit. Dat is ook praktisch bij het opnieuw verhuren en opleveren door de huurder. Met een duurzame vloer – denk aan laminaat of tegels - en neutrale gordijnen kleedt u de ruimte aan. Daarmee trekt u huurders eerder over de streep. Zorg dat het goed schoon is. Wilt u uw huis gemeubileerd verhuren? Kies dan voor stoelen en tafels die tegen een stootje kunnen.

3. Ga voor het maximaal aantal verhuurpunten
Om een huurprijs te bepalen, kennen we in Nederland het woningwaarderingsstelsel. Ofwel het puntensysteem. Hoe hoger uw huurwoning scoort, hoe meer huur u mag vragen. Natuurlijk is de grootte van de woonruimte bepalend. Maar er zijn meer criteria. Zo moet het aanrecht langer zijn dan 2 meter en de badkamer tot boven betegeld. Met goed sanitair worden dubbele punten verdiend. Ga na of u de woning kunt aanpassen en daarmee tot een hoger puntentotaal komt. Veel mensen realiseren zich niet dat een dakterras vrij gemakkelijk te maken is. Ook dat loont enorm!

4. Investeer in duurzaamheid
Zonnepanelen op het dak. Een warmtepomp als alternatief voor de cv-ketel. En: goede isolatie. Duurzame investeringen zijn minder duur dan u denkt. Sterker nog: het levert vooral veel op. Allereerst stijgt uw woning in waarde. Daarnaast mag u volgens het puntensysteem een hogere huurprijs vragen. Voor huurders is een energiezuinig huis interessant, omdat zij minder kwijt zijn aan energiekosten. Zeker bij renovatie raad ik elke huiseigenaar aan dit rekensommetje te maken.

5. Bemachtig een monumentale status
Bent u eigenaar van een huis met historisch karakter? Probeer bij de gemeente te achterhalen of uw huis misschien in aanmerking komt voor een monumentale status. Ook daarmee mag u een hogere huur vragen.

Woonfonds en Woningverhuur
Woonfonds maakt het consumenten mogelijk om een huis te kopen en deze te verhuren. Met de Woningverhuur Hypotheek financiert u tot 80% van de waarde van uw woning in verhuurde staat. 

Let op: dit is géén standaard hypotheekvorm. Specialistische kennis van adviseurs is dan ook noodzakelijk. Woonfonds werkt samen met adviseurs die weten wat er bij woningverhuur komt kijken. Maak een afspraak met een adviseur bij u in de buurt
 
Beginnergids woonverhuur

Waar levert woningverhuur het meest op?

Kijk welke factoren er meespelen bij het bepalen van de beste regio voor het kopen van een verhuurwoning.