Vakantiegeld? Verlaag uw maandlasten

Altijd lekker om in mei uw vakantiegeld te ontvangen! Vaak gaat het op aan een vakantie of grote uitgave. Extra aflossen staat misschien niet direct bovenaan uw wensenlijst. Maar door extra af te lossen zorgt u er misschien wel voor dat u de maandelijkse vaste lasten verlaagt. En dat is best lekker in een tijd waarin alles duurder wordt.
Maandlasten
 

Voordelen

Lagere maandlasten 
Uw hypotheekschuld daalt als u meer aflost. Omdat u rente betaalt over deze schuld, levert dit lagere maandlasten op. Meer informatie over aflossen vindt u op onze website.

Gunstige risicoklasse met een lagere hypotheekrente
De verhouding van uw hypotheekschuld neemt af ten opzichte van de waarde van de woning. De bank loopt een lager risico wanneer de schuld afneemt en uw woning zijn waarde behoudt. Uw voordeel is dat uw hypotheek in een lagere risicocategorie kan belanden, waar een lagere hypotheekrente bij hoort. Op onze pagina over risicoklasse leest u hier meer over. 

Risico op restschuld neemt af 
Het risico op restschuld neemt af als u aflost. Er is sprake van restschuld als de waarde van uw woning lager is dan de hypotheekschuld. Bij een verkoop blijft u dan zitten met een restschuld. Het is goed om dit te vermijden.
 

Nadelen

Financiële buffer
Extra aflossen heeft gevolgen voor uw financiële buffer. Het is verstandig om rekening te houden met tegenvallers. Wat te doen als u opeens een nieuwe auto moet kopen? Dan wilt u toch een buffer hebben.

Grotere gevolgen bijleenregeling
Veel huiseigenaren hebben een hypotheekschuld die lager is dan de waarde van hun woning, zeker na het oplopen van de huizenprijzen in de afgelopen jaren. Deze overwaarde wordt nog groter als u extra aflost. In deze situatie moet u bij een verhuizing rekening houden met de bijleenregeling. Met deze regeling stimuleert de overheid om de overwaarde te gebruiken voor de koop van de nieuwe woning. U mag dan namelijk over de hele aankoopsom hypotheekrenteaftrek toepassen. Gebruikt u de overwaarde niet en leent u de hele aankoopsom, dan is niet alle hypotheekrente aftrekbaar.

Voordeel hypotheekrenteaftrek neemt af

Lost u extra af, dan wordt uw hypotheekschuld kleiner. De schuld waar u hypotheekrente over betaalt neemt dus af. Het gevolg is dat u een lager bedrag aan hypotheekrenteaftrek kunt opvoeren bij de belastingaangifte. Dit kan een hogere belastingaanslag in box 1 tot gevolg hebben. Bereken samen met uw adviseur of extra aflossen voor u interessant is. 
 

Wij informeren u graag

Wilt u meer informatie over extra aflossen? Lees ook alles over extra aflossen op de speciale pagina hierover.

Bel ons voor meer informatie
Bespreek vrijblijvend de mogelijkheden met ons via 013 461 20 10. 

Wilt u advies?
Maak een afspraak met een adviseur bij u in de buurt.