Zorgen over de stijgende rente? Dít kunt u doen


De hypotheekrente stijgt en het einde lijkt nog niet in zicht. Heeft u een variabele rente of  loopt de rentevast-periode van uw hypotheek binnenkort af? Dan kan dit voor onrust zorgen. Een hogere rente betekent namelijk hogere maandlasten. In deze tijd van hogere (energie)prijzen kan dit lastig zijn. Wij geven u graag wat tips en mogelijkheden.
 
vrouw met mobiel achter buro met laptop

1. Zet de variable rente vast
Heeft u een variabele rente? Dan kan deze elke 3 maanden veranderen. Nu de rente stijgt kan dat voor onrust zorgen. Wilt u zekerheid en verdere verhoging van uw maandlasten niet afwachten? Dan kunt u de rente voor langere tijd vastzetten. Dit regelt u kosteloos (zonder vergoeding te betalen) via Mijn Leninginzicht.

2. Koopt u een ander huis? Neem uw rente mee
Gaat u verhuizen en betaalt u voor uw huidige lening een lagere rente dan voor uw nieuwe lening? Dan kan de Verhuisregeling van Woonfonds gunstig zijn. U neemt uw rente mee naar de nieuwe woning.

3. Spreek tussentijds een nieuwe rente af
Als de rentevast-periode van uw hypotheek afloopt, is de marktrente misschien hoger dan nu. Wilt u dat risico niet lopen? Dan kan het interessant zijn om de rente eerder dan afgesproken opnieuw vast te zetten. Dit kan door rentemiddeling of - afkoop. Mogelijk betaalt u daarvoor een vergoeding. Maar die kan meevallen of  hoeft u niet te betalen bij deze stijgende rentes. U regelt een nieuwe rentevast-periode via Mijn Leninginzicht.

4. Hypotheek kosteloos vervroegd aflossen
Jaarlijks mag u 15% of 20% van de hoofdsom van de hypotheek aflossen zonder een vergoeding te betalen. Is de rente van uw hypotheek lager dan de huidige rente? Dan kunt u een hoger percentage van de hypotheek kosteloos (volledig) aflossen.

 

Bespreek uw zorg met uw hypotheekadviseur

Houden de stijgende hypotheekrente en hogere prijzen u wakker? En vraagt u zich af wat in uw situatie verstandig is? Bespreek uw zorgen met uw hypotheekadviseur. Hij of zij helpt met de juiste keuze in uw persoonlijke financiële situatie. Maak een doordachte keuze want de rente kan ook weer dalen.

Vind uw adviseur