Zorgen over de stijgende rente? Dít kunt u doen


De hypotheekrente is in de afgelopen tijd flink gestegen. Heeft u een variabele rente of  loopt de rentevast-periode van uw hypotheek binnenkort af? Dan maakt u zich misschien zorgen. Een hogere rente betekent namelijk hogere maandlasten. In deze tijd van hogere (energie)prijzen kan dit lastig zijn. Wij geven u graag wat tips en mogelijkheden.
 
vrouw met mobiel achter buro met laptop

1. Zet de variable rente vast
Heeft u een variabele rente? Dan kan deze elke 3 maanden veranderen. De gestegen rente van de afgelopen tijd kan dan voor onrust zorgen. Wilt u zekerheid voor de lange termijn? Dan kunt u de rente voor langere tijd vastzetten. Dit regelt u kosteloos (zonder vergoeding te betalen) via Mijn Leninginzicht.

2. Koopt u een ander huis? Neem uw rente mee
Gaat u verhuizen en betaalt u voor uw huidige lening een lagere rente dan voor uw nieuwe lening? Dan kan de Verhuisregeling van Woonfonds gunstig zijn. U neemt uw rente mee naar de nieuwe woning.

3. Spreek tussentijds een nieuwe rente af
Als de rentevast-periode van uw hypotheek afloopt, is de marktrente misschien hoger dan nu. Wilt u dat risico niet lopen? Dan kan het interessant zijn om de rente eerder dan afgesproken opnieuw vast te zetten. Dit kan door rentemiddeling of - afkoop. Mogelijk betaalt u daarvoor een vergoeding. Maar die kan meevallen of  hoeft u niet te betalen bij een stijgende rente. U regelt een nieuwe rentevast-periode via Mijn Leninginzicht.

4. Hypotheek kosteloos vervroegd aflossen
Jaarlijks mag u 15% of 20% van de hoofdsom van de hypotheek aflossen zonder een vergoeding te betalen. Is de rente van uw hypotheek lager dan de huidige rente? Dan kunt u een hoger percentage van de hypotheek kosteloos (volledig) aflossen.

 

Bespreek uw zorg met uw hypotheekadviseur

Maakt u zich zorgen over wat de rente gaat doen? En vraagt u zich af wat in uw situatie verstandig is? Bespreek uw zorgen met uw hypotheekadviseur. Hij of zij helpt met de juiste keuze in uw persoonlijke financiële situatie.

Vind uw adviseur