Woonfonds omarmt zzp’er met leaseauto

11-02-2020

Steeds meer zzp’ers kiezen voor een leaseauto. Handig! Maar een leaseauto heeft wel effect op wat u dan maximaal kunt lenen voor uw hypotheek. Hoe gaat Woonfonds om met de maximale leencapaciteit?

Man voor zijn huis met garage

 

Leasen op naam van uw bedrijf de oplossing?

Private lease sluit u af als particulier. Een andere optie is zakelijke lease. In dat geval staat het leasecontract op naam van uw bedrijf en vallen de kosten onder de bedrijfslasten. Misschien denkt u hiermee meteen het probleem van de lagere maximale hypotheek op te lossen. Helaas is dit een te rooskleurig beeld. De winst uit uw onderneming bepaalt namelijk voor een groot deel wat u kunt lenen om een woning te kopen. Bij het bepalen van de winst zijn uw leasekosten al verwerkt. Wanneer u zakelijk een auto leaset, tellen veel geldverstrekkers de bijtelling die ontstaat als u privé kilometers rijdt, niet bij uw winst op. Hierdoor daalt ook uw maximaal mogelijke hypotheek.

Woonfonds Zelfstandigen Hypotheek biedt mogelijkheden

Onze Zelfstandigen Hypotheek van Woonfonds is afgestemd op de wensen en werkwijze van de gemiddelde zelfstandige. Zo kan de winst in het laatste jaar zwaarder tellen dan eerdere jaren. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden bij een negatief eigen vermogen. Ook met zakelijke lease houden we rekening: Woonfonds gaat uit van de saldo fiscale winst en trekt de bijtelling hier niet van af voor het bepalen van de maximale hypotheek. Hierdoor kunt u meer lenen en is het kopen van een woning eerder binnen bereik.

Veel zzp’ers zijn niet op de hoogte van fiscale zaken

Maar liefst 76,6% van de zzp’ers is niet op de hoogte van fiscale regels rond autolease en andere vormen van mobiliteit. Bij zakelijke lease is vooral de bijtelling van belang. Wie 500 kilometer of meer voor privédoeleinden rijdt, krijgt hiermee te maken. De Belastingdienst ziet het gebruik van de auto als een vorm van inkomen waarover u belasting betaalt.

De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van de CO2 uitstoot en wordt berekend aan de hand van de cataloguswaarde. Voor vaak schonere elektrische auto’s tot € 45.000 aan cataloguswaarde geldt 8%. Het resterende bedrag is goed voor 22%, net als alle andere voertuigen. Lees op de site van de Belastingdienst waar u allemaal op moet letten als u een auto voor uw zaak leaset.

Bronnen: Rijksoverheid, Belastingdienst, Woonfonds, Zzpbarometer, Businessinsider, Consumentenbond, Kvk, Zzp-Nederland

Ga in gesprek over uw mogelijkheden als zzp'er

Woonfonds werkt samen met onafhankelijke adviseurs die toetsen of Woonfonds bij u past. Ze weten alles over hypotheken voor zelfstandigen. Plan een gratis oriëntatiegesprek. Zo bent u goed op de hoogte van alle leasemogelijkheden en de belastingregels die daarbij horen.
Vind uw adviseur

Meer Extra