geld lenen kost geld

Verhuurwoning: hoogte van de huur bepaalt de waarde

Woningverhuur, 23-07-2020

Wat is uw verhuurwoning waard? Waar wordt de waarde überhaupt op gebaseerd? Dit zijn belangrijke zaken om te weten voordat u de verhuurmarkt instapt. Ja, de huur is belangrijk, maar waar moet u nog meer op letten?

Balkon

 

Waarde verhuurwoning is vaak lager

Heeft u een geschikte woning gevonden en aangekocht? Als u een woning gaat verhuren, wordt de waarde een stuk lager. Een verhuurde woning is daarom meestal minder waard dan een woning die leegstaat of waar u zelf woont. Dat is belangrijk om te weten. 

Een woning van € 200.000,- kan een waarde van € 180.000,- in verhuurde staat hebben. Dit heeft een reden. Als u als verhuurder uw verplichtingen niet nakomt, kan de woning niet zomaar verkocht worden, omdat er een huurder in zit. Hij of zij geniet huurbescherming. Het financiële risico voor een bank is dus groter en de waarde van het pand minder. Daarom moet u zelf eigen geld inleggen om een Woningverhuur Hypotheek te krijgen.

Wat bepaalt de waarde van een verhuurwoning?
Referentiepanden zijn belangrijk om de waarde van een woning te bepalen. Dit zijn panden in de buurt die lijken op uw beoogde verhuurwoning. Maar omdat het aantal verkochte huurwoningen lager is dan het aantal ‘normale’ koopwoningen, is vergelijken soms lastig. Een gespecialiseerde taxateur kan hierin meer inzicht verschaffen. Belangrijk dus. Het puntensysteem is eveneens van belang voor de waarde van de woning: de punten van een verhuurwoning bepalen namelijk de huurprijs.

Indicatie van de waarde van uw verhuurwoning
U kunt heel gemakkelijk een indicatie van de waarde van uw verhuurwoning berekenen met onze rekentool. De huur bepaalt deels de waarde: u voert uw verwachte huurprijs per maand in, het rendementspercentage en u krijgt met een muisklik de geschatte waarde in verhuurde staat te zien. Nogmaals: dit is slechts een indicatie. Voor het afsluiten van een hypotheek heeft u een taxatierapport nodig van een taxateur die gespecialiseerd is in verhuur.

Taxeer uw woning voor verhuur
De taxatie is dus nodig om uw huuropbrengsten en risico’s volledig en realistisch in beeld te brengen. Een taxatierapport geeft inzicht in de gemeentelijke verhuurregels en de huur die u mag vragen. Zo krijgt u, maar ook uw hypotheekverstrekker, een duidelijk beeld. Op die manier weet u wat uw rendement kan zijn en wat uw spaargeld écht waard is.

Een woning kopen en verhuren

Heeft u vragen over onze Woningverhuur Hypotheek? Bel ons gerust op 013 461 20 10. En wilt u persoonlijk advies? We werken samen met adviseurs die gespecialiseerd zijn in woningverhuur. Kijk naar uw mogelijkheden met een adviseur bij u in de buurt.
Beginnergids woonverhuur

In welke regio levert woningverhuur het meest op?

Kijk welke factoren er meespelen bij het bepalen van de beste regio voor het kopen van een verhuurwoning.
Download gratis

Meer extra