Uw huis verduurzamen in 5 stappen

Algemeen, 28-07-2022

Uw huis verduurzamen is altijd een goed idee. Voor meer wooncomfort en een lagere energierekening. Maar waar begint u en wat levert een duurzaam huis eigenlijk op?

daktuin

 

Stap voor stap verduurzamen

1. Begin met isolatie

Misschien denkt u meteen aan zonnepanelen op het dak, of aan een warmtepomp als vervanger van de cv-ketel. Maar in de meeste huizen valt op isolatiegebied nog veel te winnen. Heeft uw woning bijvoorbeeld al goede spouwmuur- en vloerisolatie? Start hiermee als dit nog niet het geval is. Het is relatief eenvoudig, snel klaar en levert forse energiebesparingen op. Zo kost spouwmuurisolatie voor een 2-onder-1-kapwoning ongeveer € 2.100,-. U bespaart direct al zo’n € 700,- per jaar.

2. Bereken wat het u kost en oplevert

Het gaat er natuurlijk om wat de maatregelen onder de streep opleveren. Ofwel, wat kost het en binnen welke tijd verdient u de investering terug? Energiebesparende maatregelen zoals isolatie verdient u meestal sneller terug dan een investering in het opwekken van energie. Wilt u over enkele jaren verhuizen, dan heeft vloerisolatie voor de korte termijn dus meer zin dan zonnepanelen kopen. Houd er wel rekening mee dat huizenkopers steeds meer op duurzaamheid letten.

3. Profiteer van mogelijke subsidies

De overheid stimuleert verduurzaming van woningen. U kunt hiervan profiteren met subsidies als de ‘Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis’. Wanneer u 2 energiebesparende maatregelen treft, kunt u deze subsidie al aanvragen. Dat kan tot 20% van de kosten schelen! Daarnaast hebben gemeenten soms eigen subsidieregelingen. Controleer op verbeterjehuis.nl/energiesubsidiewijzer wat in uw gemeente mogelijk is. Voor zonneboilers en warmtepompen kunt u ook ISDE-subsidie aanvragen.

4. Laat u adviseren door vakmensen

Verdiep u goed in de voor- en nadelen van specifieke maatregelen voordat u start met verduurzamen. Op websites als huisvolenergie.nl of onshuisverdienthet.nl vindt u informatie over de mogelijkheden. 

Ook advies van vakmensen is fijn. Die weten welke maatregelen in uw situatie het meest opleveren. Al hangt dat natuurlijk ook af van de woning zelf. Bij een oudere vrijstaande woning ligt isoleren voor de hand, terwijl zonnepanelen de 1e keus kan zijn bij nieuwere huizen.

5. Vraag meerdere offertes op

Heeft u een goed beeld gekregen van de mogelijkheden en weet u wat u wilt? Tijd voor actie! Vraag bij verschillende bedrijven offertes aan voor de werkzaamheden die u wilt uitbesteden. Zo betaalt u niet meer dan nodig. Bovendien gaat het ene bedrijf soms net wat anders te werk dan het andere. Dat wordt vanzelf duidelijk als u de offertes bespreekt met de verschillende aanbieders. Overweeg ook om meerdere maatregelen tegelijk uit te laten voeren. Het kan voordelig zijn als u werkzaamheden door 1 bedrijf laat doen.
 

Kleine aanpassingen maken al een groot verschil

Een bestaande woning verduurzamen kan al met een paar kleine, slimme aanpassingen. En het hoeft niet veel geld te kosten. Kijk bijvoorbeeld eens kritisch naar uw energieverbruik. Een slimme thermostaat kan helpen om uw energieverbruik te beperken. Zo lekt de stroom van uw zonnepanelen niet weg via die energieslurpende koelkast, vriezer of televisie.

Notaris

Duurzaam wonen financieren

Het is natuurlijk fijn als u de duurzame maatregelen zelf kunt betalen.  Maar het kan ook anders. Lees meer over duurzaam wonen.

Woonfonds informeert, uw adviseur adviseert
U kunt onze hypotheken afsluiten bij onafhankelijke adviseurs. Zij helpen u met het maken van de juiste keuzes. Zo weet u waar u aan toe bent en krijgt u altijd advies dat bij u past. Is er iets veranderd in uw situatie? Wilt u uw hypotheek bekijken, iets wijzigen of iets weten? Bel ons. We helpen u graag verder.

Vind een adviseur

Meer Extra