geld lenen kost geld

Duurzaam wonen: hoe betaalt u dat?

Algemeen, 08-03-2021

Een duurzaam huis is altijd een goed idee. Voor meer wooncomfort, een lagere energierekening en de waarde van uw huis. Kleine energiebesparende maatregelen zijn makkelijker zelf te betalen. Grotere ingrepen kunt u ook financieren.

 

daktuin

 

Duurzame aanpassingen populair in 2020

De helft van alle Nederlanders maakte in 2020 haar huis duurzamer. Per woning werden ongeveer 4 energiebesparende aanpassingen gedaan, bijna 16 miljoen in totaal. (bron: Multiscope).

Bij verduurzaming wordt vaak gedacht aan ingrijpende maatregelen zoals isolatie, warmtepompen of andere vaak kostbare maatregelen. Maar u kunt ook kleiner beginnen, bijvoorbeeld met spaarlampen of het aanbrengen van tochtstrips.

Een duurzame woning geeft meer wooncomfort
De meeste mensen verduurzamen hun huis voor het wooncomfort (27%). Het verlagen van de energierekening is ook een belangrijke reden (26%). Los van deze voordelen ziet een deel het als een goede investering in de woning. Vaak worden de duurzame maatregelen meegenomen bij een verbouwing die toch al op de planning stond.

Hoe financiert u de verduurzaming van uw woning?

Voor een energiezuinige lamp heeft u geen goed gevulde bankrekening nodig. Bij andere energiebesparende maatregelen komen wel meer kosten kijken. Gelukkig zijn er verschillende manieren om duurzame maatregelen te financieren:

Uw hypotheek verhogen

Heeft u al een hypotheek bij Woonfonds? Dan zijn er misschien wel mogelijkheden om de hypotheek te verhogen. Zo komt er geld beschikbaar voor het verduurzamen van uw woning. Bij uw aanvraag berekenen wij of de verhoogde hypotheek bij uw financiële situatie past.

Energiebesparende maatregelen meefinancieren bij de koop

Koopt u een woning en gaat u deze verduurzamen? Dan mag u tot maximaal 106% van de woningwaarde lenen. Zo heeft u extra ruimte om energiebesparende voorzieningen te betalen. Zonder verduurzaming mag u sinds 2018 niet meer dan 100% van de woningwaarde lenen.

Check de subsidies

De overheid stimuleert energiezuinig wonen met verschillende subsidiepotjes. Dit varieert van specifieke leningen tot eenmalige subsidies, bijvoorbeeld voor het kopen van een warmtepomp. Op de Energiesubsidiewijzer.nl ziet u welke subsidies en financiële regelingen er in uw gemeente zijn.
 
Financieel adviseur

Het is natuurlijk fijn als u energiebesparende maatregelen met eigen geld kunt betalen. Maar het kan ook anders. Lees meer over duurzaam wonen financieren.

Heeft u vragen?
Bel ons gerust op 013 461 20 10. Dat kan van maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 21.00 uur. En op vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur.

Wilt u advies?
Maak een afspraak met een adviseur bij u in de buurt.