geld lenen kost geld

Met buy-to-let meer rendement over uw spaargeld

Woningverhuur, 05-02-2021

€ 50.000,- spaargeld levert bij de meeste banken nu € 5,- per jaar op. Rekening houdend met inflatie, gaat u er zelfs op achteruit. Gelukkig zijn er manieren om meer rendement uit uw spaargeld te halen. Buy-to-let bijvoorbeeld. 

Meer rendement

 

Wat is buy-to-let?

De vertaling van buy-to-let verklapt de betekenis al: kopen om te verhuren. Hiermee worden vooral particuliere kopers bedoeld die 1 of enkele woningen kopen en verhuren. Het doel is vermogen opbouwen, bijvoorbeeld voor extra inkomen op latere leeftijd. 

De markt voor buy-to-let is sterk gegroeid in de afgelopen jaren. Zeker in de grote steden, waar deze groep in de 1e helft van 2020 goed was voor bijna 40% van alle aankopen. In de rest van Nederland lag het aandeel op ongeveer 20%.

Minder eigen geld nodig met de woningverhuur hypotheek
Niet iedereen heeft voldoende spaargeld om een verhuurwoning te kopen. U kunt de aankoop voor een groot deel financieren met een hypotheek. Hiervoor heeft u wel een hypotheek nodig die koop en verhuur van een woning toestaat. 

De Woonfonds Woningverhuur Hypotheek is speciaal afgestemd op particuliere woningverhuurders. Met deze hypotheek kunt u onder voorwaarden tot 80% van de woningwaarde in verhuurde staat financieren. Bij een marktwaarde in verhuurde staat van € 300.000,- is dit € 240.000,-. De marktwaarde in verhuurde staat is vaak lager dan de werkelijke koopprijs. Houd ook rekening met bijkomende kosten zoals advies-, notaris- of taxatiekosten.

Rendement buy-to-let
Bij een woning kopen voor verhuur zijn er 2 vormen van rendement. Bij verhuur ontvangt u maandelijks huurinkomsten. Op de langere termijn kunt u misschien profiteren van de waardestijging van de woning. Tegenover dit rendement maakt u ook kosten. Zo bent u verantwoordelijk voor het onderhoud, de belastingen en betaalt u hypotheekrente over het deel dat u met een hypotheek financiert.

Het rendement van buy-to-let in de praktijk is afhankelijk van verschillende factoren. Voor welke prijs heeft u bijvoorbeeld de woning gekocht en welke huur kunt u vragen? Een rendement van 3 tot 6% is een reëel uitgangspunt. Fors meer dan de gemiddelde spaarrente.

Verhuurbeheer uitbesteden?
Heeft u interesse in buy-to-let maar ziet u op tegen de praktische regelzaken rond het verhuren van de woning? U kunt zowel de communicatie met de huurder als het regelen van onderhoud uitbesteden aan beheermaatschappijen. Deze bedrijven hebben hier ervaring mee en kunnen uw belangen als verhuurder behartigen. Houd er wel rekening mee dat de kosten voor deze diensten het rendement van buy-to-let verlagen.

Interesse in buy-to-let? Dit moet u nog weten
De buy-to-let markt ligt onder een politiek vergrootglas. De mening van sommige partijen is dat de druk op de woningmarkt toeneemt door investeerders in verhuurwoningen. In bepaalde steden is het al zo dat er een zelfbewoningsplicht geldt. In die situatie mag u alleen een woning kopen als u zelf de hoofdbewoner wordt. Diverse gemeenten willen vergelijkbare maatregelen treffen of bestaande regels aanscherpen. Als u interesse heeft in buy-to-let is het goed om hier rekening mee te houden.

Buy-to-let kan een interessant alternatief zijn voor sparen
Laat u vooraf goed adviseren over de mogelijkheden, risico’s en aandachtspunten. Zo krijgt u een goed beeld van het financiële plaatje en maakt u bewust de keuze om te kopen voor de verhuur.

Woonfonds werkt samen met adviseurs die weten wat er bij buy-to-let komt kijken. Maak voor persoonlijk advies een afspraak met een adviseur bij u in de buurt.
 
Beginnergids woonverhuur

Download de Woningverhuur Beginnersgids

Alles wat u moet weten om succesvol en zorgeloos een woning te verhuren. Van het vinden van een geschikte verhuurwoning tot de invloed van het puntenstelsel.