Einde rentevast-periode? Tijd voor een check-up

Algemeen, 23-04-2021

Loopt de rentevast-periode van uw hypotheek bijna af? Dan krijgt u van ons een nieuw rentevoorstel. Een belangrijk keuzemoment. En ook tijd om te kijken of de hypotheek nog bij u past. Zet u de rente lang of juist kort vast? 

Notaris

 

Even terug naar de basis

De rentevastperiode is de tijd waarin de afgesproken hypotheekrente gelijk blijft. Loopt de rentevast-periode af? Dan krijgt u van ons een vrijblijvend voorstel om de rente opnieuw vast te zetten. Oversluiten naar een andere hypotheekaanbieder is ook mogelijk. U betaalt dan wel  notaris- en advieskosten.

Zet u de rente lang of kort vast?
Welke rentevast-periode u kiest, hangt af van uw persoonlijke situatie. Overleg altijd met uw adviseur wat in uw situatie verstandig is.

Lange rentevast-periode: Hoe langer u de rente vastzet, hoe meer zekerheid u heeft.

Maar voor die zekerheid betaalt u een hogere rente. En daar horen hogere maandlasten bij.

Korte rentevast-periode: lagere maandlasten

Een korte rentevast-periode van bijvoorbeeld 5 jaar vast of een variabele rente is vaak goedkoper, maar is risicovoller. U heeft korte tijd zekerheid over de rente die u betaalt. De rentetarieven die hierbij horen zijn lager. De maandlasten dus ook.

Een mix van rentevast-periodes: risico spreiden

U kunt uw lening in verschillende delen opknippen. Elk deel zet u dan tegen verschillende rentes en met verschillende rentevast-periodes vast. Op deze manier spreidt u uw risico. Loopt een rentevast-periode af? En is de rente op dat moment heel hoog? Dan heeft u nog het voordeel van een lagere rente van de andere leningdelen.

 

Past de hypotheek nog bij u?

Het aflopen van de rentevast-periode is een mooi moment om uw hypotheek goed onder de loep te nemen. Neem de mogelijkheden door met uw adviseur. De voorwaarden van Woonfonds zijn flexibel. U kunt tussentijds veel wijzigen. We noemen een paar voorbeelden:

Een andere aflosvorm kiezen

Heeft u (deels) een aflossingsvrije hypotheek en wilt u deze volledig aflossen? Via Mijn Leninginzicht wijzigt u de aflosvorm en ziet u ook welk maandbedrag daarbij hoort. Lees hier hoe u uw hypotheek aanpast.

Extra aflossen of storten

Een extra aflossing verlaagt uw hypotheekschuld én uw maandbedrag. Houd wel voldoende buffer aan voor onvoorziene uitgaven. Aflossen kan onverstandig zijn als u een spaarhypotheek heeft. Dan is extra storten misschien een beter alternatief.

Risicoklasse wijzigen

Is uw huis in waarde gestegen? Dan kan de risico-opslag misschien omlaag. Dat betekent een lagere rente en een lager maandbedrag. Wilt u een lagere risicoklasse aanvragen? Zo werkt dat bij ons. 

Om de waarde van uw woning aan te tonen, heeft u een recent taxatierapport nodig. Lees hier alles over het taxeren van de woning.

 
Mijn lening overzicht

Een nieuwe rentevast-periode regelt u via Mijn Leninginzicht

Vindt u het lastig om een keuze te maken? Uw adviseur kijkt graag samen met u wat het beste is om te doen.