APK voor de hypotheek vaak interessant

Algemeen, 14-07-2020

De overeenkomst tussen uw auto en uw hypotheek? Ze kunnen allebei regelmatig onderhoud gebruiken. Uw auto moet daarvoor verplicht naar de garage. Breng uw hypotheek ook eens langs bij uw adviseur. Om samen te kijken of uw hypotheek nog bij u past. Misschien kunnen uw maandlasten wel omlaag. 

Notaris

 

Wanneer was uw laatste hypotheek APK?

Tijdens de looptijd van de hypotheek kan er veel veranderen. De kinderen gaan bijvoorbeeld het huis uit, wat misschien verhuisplannen aanwakkert. Het kan ook zijn dat u nu meer verdient dan toen u de hypotheek afsloot. Misschien heeft u zelfs de financiële ruimte om extra af te lossen.. Zo zijn er meer voorbeelden te noemen van veranderingen die effect kunnen hebben op uw hypotheek.

Besparen op uw maandelijkse hypotheeklasten
Een regelmatige hypotheekcheck kan u ook geld opleveren. Er zijn verschillende manieren om de maandlasten van uw hypotheek te verlagen:

Naar een lagere risico-opslag

U betaalt rente voor uw hypotheek. Het rentepercentage is opgebouwd uit een basisrente en risico-opslag. De risico-opslag hangt af van 2 dingen: uw hypotheekschuld en de waarde van uw woning. Is uw schuld lager en valt uw hypotheek daardoor in een lagere risicoklasse? Dan kan de risico-opslag soms ook omlaag en betaalt u een lagere hypotheekrente.

Extra aflossen

Met de huidige spaarrente kan extra aflossen op de hypotheek interessant zijn. Uw hypotheekschuld daalt en daarmee ook de rentelasten en ook uw maandbedrag. U betaalt dan meer van uw lening terug, dan we bij het afsluiten van uw hypotheek afspraken. U kunt tot een bepaald bedrag per jaar zonder boete extra terugbetalen.

Profiteren van de lage hypotheekrente

De hypotheekrente daalde fors in de afgelopen jaren fors. Dit biedt kansen voor u als huiseigenaar als u nu een hogere hypotheekrente betaalt. U kunt tussentijds uw rente wijzigen. Het kan zijn dat u dan wel een vergoeding (boete) betaalt voor de rente die wij hierdoor mislopen.

Overwaarde op uw huis vrijmaken en gebruiken

De woningwaarde is nog steeds hoog. Mooi meegenomen als u extra financiële ruimte kunt gebruiken. Bijvoorbeeld als buffer voor later, voor extra (pensioen)inkomen of voor die nieuwe keuken. U kunt de overwaarde bijvoorbeeld verzilveren met een 2e hypotheek.
 

Een goed moment voor iedereen

Een hypotheek APK is voor iedere huiseigenaar aan te bevelen. Dit neemt niet weg dat het nut ervan verschilt. Voor een jonge alleenstaande huiseigenaar met een hypotheek waarvan de rente 30 jaar vaststaat is een periodieke check minder noodzakelijk dan voor het stel dat hun pensioen ziet naderen en de hypotheek al (bijna) afloste. 

Uw financieel adviseur kan u adviseren over mogelijkheden die bij u passen. Sommige adviseurs werken ook met adviesabonnementen om regelmatig uw hypotheek te checken. Houd wel rekening met de kosten die u voor advies betaalt.

Bekijk uw hypotheek met uw adviseur

Uw adviseur sloot uw hypotheek bij Woonfonds af. De voorwaarden van uw hypotheek bij Woonfonds zorgen ervoor dat uw hypotheek met u kan meebewegen. Maak hier gebruik van en laat uw adviseur uw hypotheek eens opnieuw bekijken. Misschien levert het wel iets op.

Wilt u advies?
Maak een afspraak met een gespecialiseerde adviseur bij u in de buurt.
Vind uw adviseur

Meer Extra