WOZ: 3 redenen voor bezwaar

Algemeen, 22-02-2023

Het is elk jaar even slikken als de WOZ-beschikking op de deurmat valt. Is het slim om bezwaar te maken tegen de nieuwe WOZ-waarde? We geven u 3 redenen om dat te overwegen.

geld

 

Kijk of bezwaar tegen WOZ voor u gunstig is

WOZ staat voor waardering onroerende zaken (WOZ). Dit is de waarde die de gemeente elk jaar aan uw woning geeft en staat op uw aanslagbiljet. Met de stijgende huizenprijzen is de kans groot dat de WOZ-waarde van uw huis flink is gestegen.

1. Minder woonbelasting

Bij een hogere WOZ-waarde betaalt u meer belasting, waaronder onroerendezaakbelasting (ozb), waterschapsbelasting en afvalstoffenheffing. Per gemeente kan dit verschillen. De hogere belasting kan een logische reden zijn om bezwaar in te dienen.

2. Minder erfbelasting

Bij het erven van een woning staat de Belastingdienst klaar om erfbelasting te heffen. De hoogte hiervan hangt onder andere af van de relatie met de overledene en de waarde van de bezittingen. De Belastingdienst geeft u de tarieven die in 2022 gelden.

3. Minder vermogensrendementsheffing 2e woning

Bent u eigenaar van 1 of meer woningen naast het huis waar u zelf in woont? Dan betaalt u over de WOZ-waarde vermogensrendementsheffing in box 3. Tegenover het nadeel van hogere vermogensbelasting staat wel dat uw eigendom meer waard is geworden.
 

Zó maakt u bezwaar

Wilt u bezwaar maken tegen uw nieuwe WOZ-waarde? In de brief die u van de gemeente krijgt, staat hoe u dat doet. In 2021 werd 39,4% van de ingediende WOZ-bezwaren nog goedgekeurd (bron: Waarderingskamer).

Na ontvangst van de WOZ-beschikking heeft u 6 weken de tijd om bezwaar te maken. Zorg voor een duidelijke onderbouwing waarom u het niet eens bent met de WOZ-waarde. Vraag hiervoor vooraf het taxatierapport op. Hierin staat namelijk de onderbouwing van de gemeente voor de WOZ-waarde van uw woning. Dit kunt u gebruiken voor uw bezwaar.

Man met tablet Woonfonds

Hoge WOZ? Verlaag uw maandlasten

Een hoge WOZ kan ook voordelen hebben. Is de WOZ-waarde van uw woning gestegen? Kijk dan eens goed naar de hoogte van uw hypotheekschuld. Misschien kan de risico-opslag naar beneden. U betaalt dan mogelijk minder rente. 

Uw risico-opslag wijzigen

Meer Extra