geld lenen kost geld

Woningverhuur: het gevoel dat geld eindelijk voor je werkt

Woningverhuur, 23-12-2020

Wie het aandurft om een woning voor de verhuur te kopen, heeft daar zelden spijt van. Het geeft vooral het gevoel dat geld eindelijk voor je werkt. Maar dat is niet de enige reden, zegt woningverhuurspecialist Sander Elfrink. 

Sander Elfrink

 

Particuliere woningverhuur groeit ondanks alles door

Sander Elfrink is eigenaar van advieskantoor Urban Finance. Hij is gespecialiseerd in de begeleiding van de aankoop en de financiering van woningen voor verhuur. Hij maakte de opkomst van de woningverhuurmarkt van dichtbij mee.

Bestand tegen gedoe
‘Een woning kopen voor verhuur is niet voor iedereen weggelegd hoor’, stelt Sander. ‘Dat is ook 1 van de 1e dingen die ik check tijdens een adviesgesprek. Op een bepaald moment kan er altijd een keer gedoe met de huurder ontstaan. Dat risico moet je accepteren. En je moet het leuk vinden om in vastgoed te investeren. Woningverhuur is echt voor de lange termijn natuurlijk. Voldoe je aan die voorwaarden? Wil je rendement uit je geld halen? Of wil je woonruimte voor een studerend kind? Ook dan kan een verhuurwoning interessant voor je zijn.’

Tips voor verhuurders in spe
‘Mensen die woningverhuur overwegen adviseer ik om als eerste te investeren in informatie. Neem de tijd om na te gaan hoe het allemaal werkt en of het bij je past. Verder is het van belang een goede adviseur te kiezen. Een adviseur die een extra stapje voor je wil zetten. Natuurlijk moet je adviseur ook thuis zijn in de markt voor woningverhuur en de producten van hypotheekaanbieders goed kennen. De ene woningverhuurhypotheek is de andere niet. 

De laagste rente is maar zelden doorslaggevend. Zeker bij een verhuurhypotheek telt de prijs-kwaliteitverhouding. Het gaat er bijvoorbeeld ook om hoe flexibel de hypotheekaanbieder is. Niet alleen bij het afsluiten, ook daarna. Want misschien wil je later nog een verhuurwoning kopen en bijvoorbeeld de hypotheek op je 1e verhuurwoning verhogen.’

Zelf doen of uitbesteden
‘Soms zie ik dat een partner twijfelt of woningverhuur wel een goed idee is. Maar als dan de huur gewoon netjes op tijd betaald wordt, zie je meestal dat ook de partner enthousiast wordt. Iets actiefs met je geld doen en tegelijkertijd mensen aan woonruimte helpen, het geeft een goed gevoel. Net als het idee dat je eigenaar bent van een pand op een bepaalde locatie. 

Sommige woningverhuurders kiezen ervoor om in de verhuurfase alles zelf te doen. Een prima keuze, zeker als je een goed persoonlijk contact hebt met de huurder. Anderen kiezen ervoor om het financieel en technisch beheer uit te besteden aan een verhuurmakelaar. Het is maar net wat bij je past.’
Notaris

Een woning kopen om te verhuren?

Bel ons gerust op 013 461 20 10 als u meer wilt weten over onze Woningverhuur Hypotheek en de kansen en risico’s die daarbij horen. Wilt u persoonlijk advies over uw investering? Maak een afspraak met een adviseur bij u in de buurt. We werken samen met adviseurs die weten wat er allemaal komt kijken bij woningverhuur.
Vind uw adviseur

Meer Extra