Uw woning van het gas. Bent u er klaar voor?

THEMA, 14-06-2021

In 1959 werd de gasbel in Groningen ontdekt. Aardgas werd volop gepromoot en de kolenkachel verdween. Het is dan ook niet zo gek dat we in Nederland veel aardgas gebruiken. Maar uiteindelijk moeten we van het gas af.

Van het gas af

 

We kunnen niet wachten

Aardgas gebruiken heeft verschillende nadelen, waaronder de uitstoot van CO2. Daarnaast is het oppompen van gas niet zonder risico's. De aardbevingen in Groningen bewijzen dat. Reden voor een verplichte omslag naar andere, duurzamere energievoorzieningen. Denk aan zonnepanelen of warmtepompen.

Wanneer moet mijn woning van het gas af zijn?
Best snel. In 2050 om precies te zijn. Dit is een geleidelijk proces: proefwijken in verschillende steden zijn nu al aan de beurt. Het streven is om in 2030 al 1,5 miljoen woningen van het gas af te hebben. Bij nieuwbouw is sinds 2018 gasloos bouwen al de norm.

Wat kost het om mijn huis aardgasvrij te maken?
De kosten voor nodige maatregelen hangen af van uw woning. Is uw huis al prima geïsoleerd? Dan bent u beter voorbereid op wonen zonder gas. Mogelijk volstaat een inductiekookplaat, elektrische warmtepomp of zonnepanelen. Het geschatte kostenplaatje: € 12.000,-.

Eigenaren van slecht geïsoleerde woningen moeten rekening houden met een kostenpost tot € 35.000,-. Vooral betere isolatie, ventilatie en speciale radiatoren zorgen voor die hogere kosten. Is de isolatie niet op orde? Dan lekt de door zonnepanelen of warmtepomp opgewekte energie alsnog uw huis uit.

Wie gaat dat betalen?
De Rijksoverheid is duidelijk over wie betaalt voor de nodige aanpassingen. De rekening voor een aardgasvrije woning betaalt u als huiseigenaar zelf. Wel zijn er verschillende subsidies. Koopt u een warmtepomp? Dan krijgt u vaak een deel van het aankoopbedrag terug. Neem de voorwaarden goed door voordat u subsidie aanvraagt. Meer over subsidies vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Geen keus: we gaan wonen zonder aardgas
Het is niet aan u of u wel of geen gas wilt blijven gebruiken. U heeft geen keus. In de energiewet vervalt de gasaansluitplicht. Dat betekent dat uw netbeheerder de gastoevoer op termijn simpelweg stopzet. Bent u dan nog niet overgestapt? Dan zit u letterlijk in de kou.

Uw huis verduurzamen
In een duurzaam huis woont u prettiger én bespaart u energie. Maar misschien ziet u op tegen de kosten en het uitzoekwerk. Gelukkig hoeft niet alles tegelijk. Verduurzamen kan in kleine stappen. Zo kunt u bijvoorbeeld prima eerst de spouwmuren laten isoleren en later zonnepanelen aanschaffen. Met een goed plan pakt u steeds stukjes van uw huis aan. Stap voor stap bespaart u energie en kosten en verbetert u het klimaat. Hoe u verduurzamen aanpakt? We hebben wel een paar tips voor u.
daktuin

Verduurzamen betalen

Aan duurzame maatregelen kan een flink prijskaartje hangen. Maar het is de investering vaak wel waard. Voor een lagere energierekening én voor de waarde van uw huis. U kunt overwaarde op uw woning gebruiken om de energiebesparende voorzieningen te financieren.

Een financieel adviseur kan uw financiële ruimte berekenen en u adviseren over de beste manier om verduurzaming te financieren.