geld lenen kost geld

Uw kind financieel helpen. Hoe dan?

Woningverhuur, 25-01-2021

Studeren is duur en voor het kopen van een starterswoning is al snel eigen geld nodig. Met uw hulp komen de plannen misschien toch een stap dichterbij. We zetten 3 tips voor u op een rij.

Verhuizen

 

3 manieren om uw kind financieel te ondersteunen

1. Schenken met spaargeld of overwaarde
Als uw spaarsaldo het toelaat, kunt u een gulle gift overmaken naar uw kind. Deze gift kent uiteraard geen aflossing of renteverplichtingen. U kunt in 2021 maximaal € 6.604,- schenken aan uw kind zonder dat u schenkbelasting moet betalen. 

Wordt het geld gebruikt voor het kopen of verbeteren van een huis, dan is eenmalig een belastingvrije schenking van € 105.302,- mogelijk. Hierbij gelden aanvullende voorwaarden: zo moet uw kind bijvoorbeeld tussen de 18 en 40 jaar zijn. Voor alle voorwaarden kunt u terecht op deze pagina van de Belastingdienst. 

Heeft u geen spaargeld om in te zetten voor uw kind, maar wel een woning met voldoende overwaarde? Met de Woonfonds Krediethypotheek maakt u geld vrij dat nu in stenen zit. Op deze manier wordt het alsnog mogelijk om aan uw kind te schenken. U spreekt bij de Krediethypotheek een maximum met ons af en kunt vervolgens opnemen en aflossen wanneer u wilt. Zo kunt u flexibel opnemen en naar wens ook een eventueel 2e kind helpen maar ook uw eigen woning verbeteren of een (dure) consumptieve uitgave doen. U betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag.

2. Kopen en verhuren
Wilt u de woningnood van uw kind in 1 klap oplossen? Koop een 2e woning en verhuur deze aan hem of haar. Naast de hulp aan uw kind kan het een goede investering zijn. Houd er rekening mee dat de hypotheekrente voor 2e woningen niet aftrekbaar is. Daarnaast valt de woning onder de bezittingen in box 3, omdat de woning niet uw hoofdverblijf is. De huur die u van uw kind ontvangt is niet belast. Eventueel kunt u de inkomsten aan huur weer schenken aan uw kind.

Voor de financiering biedt Woonfonds een oplossing met de verhuurhypotheek. Deze is specifiek bedoeld voor het kopen en verhuren van woningen, onder andere aan uw eigen kind. U kunt tot 80% van de woningwaarde in verhuurde staat lenen. Houd ook rekening met kosten koper zoals advies- en notariskosten. Uiteraard kunt u ook eigen spaargeld gebruiken of met de eerder beschreven Woonfonds Krediethypotheek overwaarde op uw eigen woning verzilveren.

3. Geld lenen aan uw kind
Geld dat u beschikbaar heeft of vrijmaakt, kunt u ook uitlenen aan uw kind in plaats van schenken. Deze lening kunt u zonder tussenkomst van een notaris vastleggen. 

Gebruikt uw kind de lening voor de aankoop van een woning? In dat geval betaalt uw kind rente aan u. Hij of zij heeft vervolgens gewoon recht op hypotheekrenteaftrek, zolang de afgesproken rente niet te veel afwijkt van een reguliere geldverstrekker en er sprake is van lineaire of annuïtaire aflossing. Eventueel kunt u de inkomsten aan rente vervolgens weer schenken aan uw kind. Blijf in dat geval binnen de jaarlijkse schenkingsvrijstelling, zodat de Belastingdienst aan de zijlijn blijft.

Belangrijk is dat uw kind niet automatisch een duurdere starterswoning kan kopen door uw lening. Wat hij of zij van u leent, gaat af van de maximaal mogelijke hypotheek van uw kind. Bij de berekening wordt namelijk rekening gehouden met de familiaire lening. Een schenking zorgt wel daadwerkelijk voor meer financiële ruimte.
Notaris

Een huis voor uw kind kopen?

Heeft u vragen over onze Woningverhuur Hypotheek? Bel ons gerust op 013 461 20 10. En wilt u persoonlijk advies over uw investering? We werken samen met adviseurs die gespecialiseerd zijn in woningverhuur. Maak een afspraak met een adviseur bij u in de buurt.