Rentestress? Dít kunt u doen

Het kan u bijna niet zijn ontgaan: de hypotheekrente stijgt. Knaagt bij u het gevoel dat u iets moet doen? Soms kan dat inderdaad verstandig zijn. Afhankelijk van uw hypotheeksituatie kunt u een paar dingen overwegen.
vrouw aan buro
 
  1. Uw variabele rente vastzetten
    Koos u bij het afsluiten van uw hypotheek voor een variabele rente? Dan loopt u het risico dat deze kan stijgen. Wilt u zekerheid en verdere verhogingen niet afwachten? U zet uw variabele rente kosteloos vast (zonder vergoeding te betalen) via Mijn Leninginzicht.

  2. Tussentijds een nieuwe (langere) rente kiezen
    Op het moment dat uw rentevast-periode afloopt, is de marktrente mogelijk hoger dan nu. Wilt u dat risico niet lopen? Dan kan het interessant zijn om de rente eerder dan afgesproken opnieuw vast te zetten. Dit kan door rentemiddeling of - afkoop. Mogelijk betaalt u daarvoor een vergoeding, maar die kan meevallen. U regelt een nieuwe rentevast-periode via Mijn Leninginzicht.


    Wanneer betaalt u een vergoeding?
    U kunt ons al vóór het einde van de rentevast-periode vragen om een voorstel voor een nieuwe rente. U betaalt daarvoor alleen een vergoeding als de markrente lager is dan de rente van uw hypotheek. Is de marktrente hoger dan de rente die u nu voor uw hypotheek betaalt? Dan brengen wij geen vergoeding in rekening. U leest alles over het betalen van een vergoeding op onze website.


Welke rentevast-periode past bij u?

Bij het opnieuw vastzetten van de rente kiest u een nieuwe periode. De meest populaire rentevast-periode van dit moment is 20 jaar. Over het algemeen geldt: hoe korter de rentevast-periode, hoe lager de maandelijkse rentelasten. De rente voor een rentevast-periode van 10 jaar is lager dan bij 20 jaar. Maar dit betekent niet dat u altijd voor een korte rentevast-periode moet gaan. Bij de huidige stijgende rente kan het fijn zijn om gedurende langere tijd zekerheid te hebben over de maandlasten.
 
Uw hypotheekadviseur helpt bij uw rentestress
Vraagt u zich af: wat is in mijn situatie verstandig? Dat hangt af van verschillende factoren: de hoogte van de rente die u nu betaalt en de hoogte van de actuele rente. Maar ook bijvoorbeeld van de rentevast-periode die u nu heeft of de kosten van bijvoorbeeld kinderen. Uw adviseur helpt u met de juiste keuze in uw persoonlijke situatie. De rente aanpassen kan gevolgen hebben voor de belasting. Op onze website vindt u een onafhankelijk adviseur in uw buurt.