geld lenen kost geld

Met overwaarde een tweede huis kopen

Woningverhuur, 05-07-2021

De kans is groot dat uw woning meer waard is dan uw hypotheek. Misschien is uw huis zelfs hypotheekvrij? Heeft u er al eens aan gedacht om met die overwaarde nog een huis te kopen om te verhuren? Dat is vaak eerder mogelijk dan u denkt.

Huizenmarkt

 

Wat is overwaarde?

Is uw woning meer waard dan de hoogte van uw hypotheek? Dan heeft u overwaarde op uw woning. Overwaarde ontstaat door een verbouwing of door stijging van de marktwaarde van uw huis. Maar ook als u (extra) aflost neemt uw hypotheekschuld af in verhouding tot de woningwaarde. Een erkende taxateur kan de waarde van uw woning vaststellen. Zo weet u wat de overwaarde op uw huis is.

Overwaarde opnemen om nog een huis te kopen

U kunt op verschillende manieren een tweede huis voor de verhuur financieren. We noemen er 3, maar een combinatie ervan is ook mogelijk: 

Eigen geld inleggen
Het gebruik van spaargeld is een goedkope manier van financieren. U betaalt dan geen hypotheekrente. Let er wel op dat u het geld langere tijd kunt missen.

Overwaarde uit de eigen woning opnemen
Is de woning waarin u nu woont meer waard dan uw hypotheek, of is uw woning hypotheekvrij? Dan kunt u met de overwaarde uit uw huis investeren in een tweede woning. U verhoogt dan uw hypotheek tot de huidige marktwaarde. En u gebruikt dit bedrag om de verhuurwoning te kopen. Wat u maximaal kan lenen, hangt af van de woningwaarde, uw inkomen en financiële situatie.

Onze Woningverhuur Hypotheek geeft ruimte
Met onze Woningverhuur Hypotheek financiert u 80% van de woningwaarde in verhuurde staat. De waarde in verhuurde staat is vaak lager dan een leegstaande woning of woning waarin u zelf woont. Een huurder heeft namelijk huurbescherming en dat brengt risico’s met zich mee. Overige kosten die bij de koop horen, betaalt u met eigen geld.

Zo regelt u het

Wilt u de Woningverhuur Hypotheek afsluiten om een tweede huis te kopen? Bespreek uw wensen en de risico’s met een adviseur die bekend is met woningverhuur. Dan weet u wat er voor u mogelijk is, ook als het over kosten en huuropbrengsten gaat. De adviseur kijkt naar uw persoonlijke situatie en berekent welke overwaarde u kunt gebruiken. Vergeet dan ook dit niet: 

  • Wanneer u een nieuwe lening afsluit, toetst uw adviseur of dit past bij uw financiële situatie.
  • De nieuwe lening valt in box 3. U heeft geen recht op hypotheekrenteaftrek.
  • Een taxateur bepaalt de waarde van de woning waar u in woont én de woning die u koopt voor de verhuur.
  • Wist u dat huuropbrengsten ook meetellen voor uw maximale hypotheek? Tot wel 80%.

Beginnergids woonverhuur

Gratis Woningverhuur Beginnersgids

Alles wat u moet weten om succesvol en zorgeloos een woning te verhuren. Van het vinden van een geschikte verhuurwoning tot hoe het huurpuntensysteem werkt.
Download de beginnersgids

Lees meer over woningverhuur