geld lenen kost geld

Meer verhuurrendement met kortlopende rente

Woningverhuur, 29-03-2021

Onlangs verlaagde Woonfonds de 1-jaars rente van de Woningverhuur Hypotheek. Met een mooi 1-jaars tarief tot gevolg. Zo kan uw verhuurde woning meer rendement opleveren! Wilt u weten hoe? We leggen het graag uit.

Woningverhuur wijzigingen

 

Meebewegen met de marktrente

Hypotheken met een langere rentevast-periode zijn in trek bij kopers van een verhuurwoning. Hiermee wordt gekozen voor zekerheid op het gebied van maandlasten. Toch is dit financieel gezien niet altijd de meest voordelige optie. In de afgelopen jaren profiteerden zij bijvoorbeeld niet mee van de dalende rente. Met een 1-jaars rente beweegt u mee met de marktrente. Dit kan positief uitpakken voor het rendement op de verhuur.

Keerzijde van de langere hypotheektermijn
Precies weten wat de rentelasten zijn voor de komende 10 jaar. Dat klinkt geruststellend. Toch kan dit ook schijnzekerheid zijn. Stel u had 5 jaar geleden een verhuurhypotheek afgesloten met een rentevast-periode van 10 jaar. Dit kon destijds tegen een rente van circa 4,5%. Na het afsluiten van de hypotheek daalde de rente ieder jaar verder. Dezelfde hypotheekrente is nu mogelijk vanaf 2,5%. In de afgelopen jaren heeft u niet van rentedalingen geprofiteerd. Bovendien zit u nog 5 jaar vast aan het hogere tarief. 

Kortlopende rente verhuurhypotheek lager
Over het algemeen zijn kortlopende hypotheekrentes lager dan langer vaststaande rentes. Geldverstrekkers kunnen bij een langere rentetermijn tussentijds de rente niet verhogen. Ter compensatie voor dit risico wordt een hogere renteopslag gerekend. Kijken we naar de Woonfonds Woningverhuur Hypotheek, dan geldt voor de 1-jaars rente (risicoklasse t/m 50%) een hypotheekrente van 2,00%. Voor 10 jaar bedraagt de rente 2,50%. Op een bedrag van € 350.000 levert dit een verschil aan jaarlijkse bruto rentelasten op van € 1.750. Goed voor het rendement op de investering in een verhuurwoning.

Switchen als de rente stijgt
De keerzijde van een kortlopende rentevast-periode is het risico bij een stijging van de rente. Stijgt de hypotheekrente, dan kan de flexibiliteit van een korte rentevast-periode zich tegen u keren. U heeft dan minder grip op de rentelasten en ziet deze bij rentestijgingen toenemen. Zolang u alert blijft op rentestijgingen is het risico toch relatief beperkt. Bij een stijgende trend kan er alsnog geswitcht worden naar een langere rentevast-periode. Zo houdt u wel zicht op zekerheid maar snijdt u zichzelf niet in de vingers als de rente niet stijgt of zelfs verder daalt in de komende jaren.

Bij het kopen van een verhuurwoning heeft u baat bij zo laag mogelijke financieringslasten. Overweeg bij het afsluiten van een verhuurhypotheek ook eens de mogelijkheden van de korte rentevast-periode. Bespreek de rentelasten en de risico’s die u loopt als de rente onverwachts hard stijgt met uw adviseur.

Meer lezen over onze Woningverhuur Hypotheek
Een Woningverhuur Hypotheek afsluiten is al eerder mogelijk dan u denkt! Vooraf moet u wel goed op de hoogte zijn van de kansen en risico's van woningverhuur. Lees alvast alles over onze Woningverhuur Hypotheek.
Notaris

Praat met uw adviseur over woningverhuur

Bel ons gerust op 013 461 20 10 als u meer wilt weten over onze Woningverhuur Hypotheek. En wilt u persoonlijk advies? We werken samen met adviseurs die weten wat er allemaal komt kijken bij woningverhuur. Een adviseur bij u in de buurt kijkt graag naar uw mogelijkheden.
Vind uw adviseur

Meer Extra