Extra aflossen? De voor- en nadelen

THEMA, 18-05-2021

Extra aflossen kan een goed idee zijn. Uw maandbedrag gaat dan omlaag. Toch is het niet altijd slim om extra af te lossen.

Maandlasten

 

Wat levert extra aflossen op?

Lagere maandlasten
Uw hypotheekschuld gaat omlaag. U betaalt dus minder rente. Dat voordeel is het grootst bij een aflossingsvrije hypotheek.

Gunstige risicoklasse met een lagere hypotheekrente
Met een extra aflossing kan uw hypotheek soms in een lagere risicoklasse komen. Daar hoort ook een lagere hypotheekrente bij. De bank loopt namelijk minder risico als de schuld afneemt en de woning waarde behoudt. Heeft u recht op een lagere rente? Dan regelt Woonfonds dat meteen. U hoeft daar zelf niets voor te doen.

Minder kans op restschuld
Het risico op restschuld neemt af als u aflost. Er is restschuld als bij verkoop de waarde van uw woning lager is dan de hypotheekschuld. Het is goed om dit te voorkomen.

Hier moet u ook aan denken

Kunt u het geld missen?
Extra aflossen heeft gevolgen voor uw financiële buffer. Het is verstandig om rekening te houden met tegenvallers. Wat te doen als u opeens een andere auto moet kopen? Zorg dat u zeker weet dat u het geld niet nodig heeft voor iets anders.

Voordeel hypotheekrenteaftrek neemt af
Lost u extra af, dan wordt uw hypotheekschuld kleiner. De schuld waarover u hypotheekrente betaalt neemt dus af. Dat betekent ook dat u een lager bedrag aan hypotheekrenteaftrek kunt meenemen bij de belastingaangifte. U betaalt dan soms meer belasting in box 1.

Vraag om persoonlijk advies
Extra aflossen kan veel financiële gevolgen hebben. Weet u niet precies wat het beste is voor úw portemonnee? Vraag advies aan een financieel adviseur.

Notaris

Waar kunnen we u mee helpen?

Wilt u meer informatie over extra aflossen? We helpen u graag. Bel ons op 013 461 20 10.