Kijk uit met overbieden van een woning

THEMA, 23-04-2021

De huizenmarkt is op dit moment krap en oververhit. Kijkt u naar een koophuis en wilt u een bod doen? Weet u dan hoe hoog u gaat inzetten? U wilt niet te veel betalen. Maar natuurlijk ook niet achter het net vissen.

Huizenmarkt

 

Feiten en cijfers

Bij 60% van de woningverkopen betalen mensen meer dan de vraagprijs. Dit blijkt uit cijfers van de NVM over het 1e kwartaal. Kopers van een woning betaalden in het 1e kwartaal gemiddeld 3,5% meer dan de vraagprijs. Het verschil in vraag- en verkoopprijs is het grootst bij tussenwoningen. Verkopers van dit type woning ontvingen maar liefst 5% meer dan de vraagprijs.

‘Bieden-vanaf’-prijs werkt overbieden in de hand
Op Funda staan steeds meer woningen met een ‘bieden-vanaf’-prijs in plaats van een vraagprijs. Deze manier van prijsvorming werkt overbieden in de hand. De startprijs is vaak lager dan de verwachte opbrengst. Door de relatief lage startprijs komen er veel geïnteresseerden op de woning af die tegen elkaar opbieden. Doet u een bod onder de bieden-vanaf-prijs? Dan wordt uw bod vaak niet eens serieus genomen.

Meer eigen geld nodig bij overbieden op een woning
Een hogere prijs betalen dan de taxatiewaarde kan gevolgen hebben voor uw hypotheek. U mag sinds 2018 maximaal 100% van de waarde van een huis lenen. Alles wat u daarboven betaalt voor een huis plus de kosten koper, betaalt u zelf bij. Bijvoorbeeld met spaargeld of de overwaarde op uw huidige woning. Onderzoek dus vooraf wat u uit kunt geven. Wilt u advies? Vraag hulp aan een financieel adviseur.

Uw woning direct na aankoop ‘onder water’
Een woning staat ‘onder water’ als uw hypotheekschuld hoger is dan de getaxeerde woningwaarde. Bij overbieden loopt u hier meer risico op. Het nadeel is een mogelijke restschuld wanneer u de woning verkoopt. In een tijd met voortdurend stijgende woningprijzen lijkt dit risico beperkt. Toch leert de geschiedenis dat de huizenprijzen zeker ook kunnen dalen. Een scenario om in ieder geval rekening mee te houden.

4 tips voor verantwoord bieden

Soms kunt u niet anders dan overbieden op een woning. Zeker bij instapklare woningen in populaire gemeenten. Hoe pakt u het bieden op een huis aan? En hoe maakt u de meeste kans? Met deze 4 tips biedt u veilig en verantwoord op een huis.

1.Weet goed wat u kunt en wilt betalen

Maak een berekening van uw maximale hypotheekbedrag en maandlasten. Dan heeft u een idee van wat u kunt lenen. Kijk dan ook hoeveel u zelf kunt bijdragen met spaargeld of andere eigen middelen.

2.Schat de woningwaarde zo precies mogelijk in

Zo weet u of en hoeveel u zelf moet bijdragen bij overbieden. Een aankoopmakelaar kan goed inschatten wat een woning echt waard is. En u helpen met een openingsbod en de onderhandeling.

3.Bied nooit meer dan u kunt betalen

Denk vooraf goed na over hoeveel u het huis echt waard vindt. En wat u maximaal uit wilt geven. Hoe graag u het huis ook wilt, handel niet uit emotie en laat u niet opjagen.

4.Naast uw bod tellen ook de voorwaarden

Kijk bijvoorbeeld naar de wensen die de verkoper heeft rond de overdracht. Pas hier uw bod zo goed mogelijk op aan. Laat bijvoorbeeld weten dat u flexibel bent in de datum voor de sleuteloverdracht.
 
Overbieden hoeft niet altijd een probleem te zijn
Zo ligt het risico lager als u meer eigen middelen kunt inzetten. Maar zelfs dan blijft het goed om wel stil te staan bij de nadelen van een woning kopen boven de vraagprijs. Een financieel adviseur bij u in de buurt kan de risico’s en mogelijkheden voor u in kaart brengen.
Mijn lening overzicht

U regelt veel via Mijn Leninginzicht

Met de flexibele voorwaarden bij Woonfonds kunt u tijdens de looptijd uw hypotheek aanpassen. Veel regelt u via uw persoonlijke pagina in Mijn Leninginzicht. Natuurlijk is het altijd verstandig om de wijziging te bespreken met uw adviseur.