Eindeloos genieten in je eigen tuin

THEMA, 15-06-2021

Zit u ’s zomers graag buiten, maar liever niet in de zon? Of ‘s winters droog maar toch lekker buiten? Terrasoverkappingen zijn ideaal om elk seizoen van het buitenleven te genieten.

Overkapping

 

Creëer een cabriogevoel in eigen tuin

‘Terrasoverkappingen zijn enorm populair’, vertelt salesmanager Gea van Jongerden van tuinbedrijf Dutch Garden. ‘Niet zo gek, want het vergroot het woonplezier enorm. Met een mooie loungeset eronder geniet u optimaal van lange zwoele zomeravonden in eigen tuin.’

Een terrasoverkapping hoeft niet de wereld te kosten

Aan een op maat gemaakte overkapping kan een flink prijskaartje hangen. Maar er zijn ook standaard overkappingen die minder kosten. Welke maat terrasoverkapping het beste in uw tuin past, hangt af van waar u de overkapping plaatst. En ook welke tuinmeubels u kiest. ‘Zet je alleen een loungebank neer, dan is er natuurlijk minder ruimte nodig dan wanneer je er ook nog een ruime eettafel bijzet’, vertelt Gea.
Overkapping

Verschillende materialen om uit te kiezen

Een terrasoverkapping van hardhout gaat natuurlijk lang mee, maar is ook prijzig. Kiest u voor grenen of vuren? Dan vraagt de overkapping regelmatig een beits- en lakbeurt. Gea adviseert een aluminium variant. ‘Die heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en gaat lang mee. Ook verbuigt of verkleurt een aluminium overkapping niet, is het roestvrij en heel onderhoudsvriendelijk. Vlekken haalt u er makkelijk met een sopje weer af. Ook de afwatering is dan meestal in het dak verwerkt. Dus u hoeft zich geen zorgen te maken over regeninslag want de overkapping is waterproof. Wel zo prettig!’

Extra bescherming tegen de zon

Zonwering voor de overkapping is ook iets om over na denken. ‘Er zijn kantelbare zonweringen die u open en dicht kunt doen wanneer u wilt. Ideaal als bescherming tegen de zon. En de wind kan er ook nog doorheen voor wat verkoeling. Zo creëert u het cabriogevoel in eigen tuin!’

3 praktische tips voor uw overkapping

Kies de juiste plek

Een terrasoverkapping is relatief eenvoudig te plaatsen, maar u verplaatst ‘m niet zo makkelijk. Maak daarom vóór aanschaf een plan en meet uit wat wél en níet in de tuin past. En houd rekening met de stand van de zon, de looppaden, bewegingsruimte en schaduwplekken.

Let op een stevige ondergrond

De terrasoverkapping zélf installeren? Let er dan op dat de overkapping op een stevige ondergrond moet staan, het liefst op beton. Een overkapping heeft meestal geen complete fundering, maar de staanders of palen moeten wél degelijk kunnen staan. Funderingen met extra lange staanders moeten vaak voor een deel de grond in. Bij andere varianten moet u zelf goede paalhouders in de grond plaatsen.

Houd een aluminium overkapping waterdicht

In een aluminium terrasoverkapping kunt u beter niet boren. Dan is de overkapping niet meer waterdicht. Boor ook geen gaten om bijvoorbeeld lampjes op te hangen. Gebruik liever ledverlichting op batterijen. Die kunt u met zelfklevende bevestigingsstrips makkelijk ophangen.
 
Overkapping

Overkapping financieren? Vraag naar de mogelijkheden

U kunt de bouw van uw overkapping financieren. Dit kan door uw bestaande hypotheek te verhogen of een 2e hypotheek af te sluiten. Wilt u de hypotheek aanpassen? Dan moet dat natuurlijk wel bij uw financiële situatie passen. Uw maandlasten kunnen stijgen.

Uw adviseur helpt

Een goede berekening van uw wensen en mogelijkheden is misschien lastig. Uw adviseur zet alles graag voor u op een rij.