geld lenen kost geld

Een appartement kopen en verhuren

Woningverhuur, 05-07-2021

Een appartement kopen en verhuren is populair bij particuliere verhuurders. Er is vaak geen tuin om te onderhouden en de Vereniging van Eigenaren (VvE) regelt veel. Zoals bij elke investering zijn er ook zaken om niet te vergeten.

Man met tablet

 

Een appartement kopen voor verhuur: 3 voordelen

Waarom zou u een appartement kopen om te verhuren en geen rijtjeshuis of een vrijstaande woning? Dit zijn de voordelen van een appartement:

1. De aankoopprijs is relatief laag

De gemiddelde verkoopprijs van een appartement is vaak lager dan van een huis. De aanschafprijs is belangrijk voor uw directe rendement uit de verhuur. Koopt u een duurdere woning, dan heeft u ook meer huuropbrengsten nodig om uw investering winstgevend te maken.

2. De VvE zorgt voor groot onderhoud

Een VvE is onder andere verantwoordelijk voor groot onderhoud. Bijvoorbeeld voor reparaties aan de lift of het dak. Hier heeft u bij de verhuur van een dan zelf weinig omkijken naar. U bespaart dan niet alleen tijd. Goed onderhoud draagt bij aan het woongenot van huurders en is positief voor de waarde van uw investering in de toekomst.

3. Appartementen zijn populair

Voor appartementen geldt zeker dat de vraag groter is dan het aanbod. Het relatief voordelige woningtype leent zich goed voor verhuur in de middenklasse.
 

Staat de VvE verhuur toe?

U kunt niet om de VvE heen als u een appartement koopt om te verhuren. Als eigenaar betaalt u aan een VvE én profiteert u ervan. Dan is het goed om naar het onderhoudsplan, de organisatie en de financiële positie van de VvE te vragen. Check vooraf ook of verhuren mag en vraag dat ook aan de gemeente. U wilt er niet met de sleutel al in handen pas achter komen dat verhuur geen optie is. 

Een koopappartement verhuren: sociale huur of vrije sector?

Hoe hoger de huurprijs, hoe hoger het directe rendement én hoe hoger de waarde van de woning in verhuurde staat. Het is aan u om de huur te bepalen voor het appartement. Wel zijn er regels voor de maximale hoogte van de huur. Het is belangrijk of het appartement onder de vrije sector of de sociale huur valt. In de sociale sector bepaalt het huurpuntensysteem de maximale huur die u mag rekenen. Verhuurt u een appartement in de vrije sector? Dan bepaalt u zelf de huurprijs.. Wel is er dit jaar een maximum stijging voor de huur afgesproken. Lees meer over de huurregels en het huurpuntensysteem van de overheid.

Aandachtspunten bij het kopen en verhuren van appartementen

Een appartement voor de verhuur kopen kunt u voor een deel financieren met een verhuurhypotheek. Dit is dan goed om te weten:

  • Met onze Woningverhuur Hypotheek financiert u 80% van de woningwaarde in verhuurde staat. De overige kosten die bij de koop horen, betaalt u met eigen geld.
  • De waarde in verhuurde staat is vaak lager dan de waarde van een leegstaande woning of een huis waarin u zelf woont. Een huurder heeft namelijk huurbescherming en dat brengt risico’s met zich mee. Dit vertaalt zich in een lagere woningwaarde. 
  • De Belastingdienst ziet de waarde van uw verhuurde appartement als vermogen in box 3. Over dit vermogen moet u belasting betalen.
  • U mag alleen hypotheekrente aftrekken voor de woning waarin u zelf woont. Van een hypotheek voor een verhuurappartement is de rente niet aftrekbaar.  
  • Wilt u het appartement verhuren? Dan heeft u toestemming nodig van de VvE en een vergunning van de gemeente.

Lees meer en bespreek woningverhuur met een adviseur

Een appartement kopen en verhuren doet u uiteindelijk voor het rendement. Lees meer over het directe en indirecte rendement op woningverhuur.

Wilt u weten op welke manier u een verhuurappartement kunt financieren? Een hypotheekadviseur bij u in de buurt helpt u hier graag mee verder. Maak een afspraak voor advies.

Beginnergids woonverhuur

Gratis Woningverhuur Beginnersgids

Alles wat u moet weten om succesvol en zorgeloos een woning te verhuren. Van het vinden van een geschikte verhuurwoning tot de invloed van het puntenstelsel.
Download de beginnersgids

Lees meer over Woningverhuur