Een beter energielabel? Zo doet u dat

Algemeen, 17-06-2022

Verduurzaming is belangrijk, dat weten we allemaal. Maar hoe pakt u dat aan? 4 tips voor duurzame oplossingen bij verschillende financiële situaties.
 

1. Energiezuinige apparaten: kleine moeite, groots resultaat

Het energielabel voor wasmachines, vaatwassers, koelkasten, vriezers en beeldschermen is vorig jaar vernieuwd. Sinds 1 maart 2021 loopt het label van A (donkergroen) tot G (rood). Kies huishoudelijke apparaten met een (donker)groen energielabel, dat is een stuk zuiniger. Ook handig: net even wat anders met apparaten omgaan. Wist u bijvoorbeeld dat als u de afwasmachine slim gebruikt u al gauw een kwart kunt besparen op het stroomverbruik? Lees hier en hier meer over hoe u effectiever met uw huishoudelijke apparatuur om kunt gaan.

2. Zonnepanelen: hoog rendement

Met zonnepanelen draagt u niet alleen bij aan een beter milieu. U behaalt er ook nog eens hoog rendement mee. Afhankelijk van het pakket, de leverancier en het aantal panelen, levert 1 exemplaar al gauw zo’n 315 Wp per jaar op. Dat is zo’n 285 kWh. Een gezin verbruikt per jaar gemiddeld 3500 kWh per jaar. De winst met zonnepanelen is daarmee vergelijkbaar met een rente van 3,9% op een spaarrekening. Bovendien gaan zonnepanelen al snel zo’n 25 jaar mee. Tel uit uw winst! Het prijskaartje van zonnepanelen? Dat verschilt per merk en type. Maar voor een systeem van 10 zonnepanelen en 3.700 watt-piek betaalt u ongeveer € 4.500. Dit is ná terugvraag btw. Want de 21% btw over de aanschaf en installatie van uw zonnepanelen krijgt u dit jaar nog terug van de Belastingdienst. Vanaf 1 januari 2023 gaat dit waarschijnlijk veranderen. Het kabinet is bezig met een wetsvoorstel waarin staat dat de btw over de aanschaf en installatie van zonnepanelen naar 0% gaat. U hoeft de btw dan niet meer terug te vragen want u betaalt deze immers niet. Verder zijn er gemeenten die subsidie geven op zonnepanelen. Ga dit na bij uw eigen gemeente.

3. Spouwmuur-, dak- en vloerisolatie

Met spouwmuurisolatie wordt de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur (spouw) van uw woning opgevuld met isolatiemateriaal. Wel zo duurzaam want u bespaart daarmee gemiddeld zo’n € 650 per jaar! De kosten van spouwmuurisolatie verdient u dan ook in zo’n 3 tot 5 jaar terug. Ook met dakisolatie bespaart u veel. Voor een hoekwoning is dat circa 800 m3 gas per jaar, wat gelijk staat aan circa € 800. De aanschafkosten? Als u een schuin dak zelf isoleert, betaalt u zo’n € 900 aan materialen. Besteedt u de dakisolatie liever uit, dan kost dat rond de € 4.500. Vloerisolatie is ook een aantrekkelijke optie om uw huis te verduurzamen. Het levert al snel een besparing op van 5 tot 7 m3 gas per vierkante meter geïsoleerde vloer. Oftewel: een 10 tot 15% minder hoge gasrekening. En het mooie is: de vloer isoleren kunt u vrij gemakkelijk zelf doen.

4. Groen dak: klimaatbestendig bouwen

daktuin

Een groen dak kent vele voordelen: waterretentie, luchtzuivering, een lagere omgevingstemperatuur, warmteregulatie, energiebesparing én (meer) biodiversiteit in de stad. Bovendien zijn woningen met zogenaamde sedumdaken gemiddeld 4 tot 8% meer waard. Dit omdat ze energiezuiniger en beter geïsoleerd zijn en ze reduceren CO2-uitstoot. Wel goed om in het achterhoofd te houden: een groen dak is niet goedkoop. De kosten variëren van € 30 per vierkante meter voor een sedumdak tot € 120 p/m2 voor een intensief begroeide daktuin. Centraal Beheer (ook onderdeel van Achmea) zocht alvast veel voor u uit, en biedt hulp bij uw keuze van een betrouwbare partner. Een groen dak zonder gedoe dus. Lees hier hoe het werkt.

3x low-budget tips voor verduurzaming

1. Gebruik radiatorfolie

Dit is een speciaal soort zilverfolie, dat u achter de radiator plakt. Dit zorgt ervoor dat de warmte richting de buitenmuren weerkaatst en richting uw woning stroomt. Dat levert al snel een besparing op van ongeveer 10 m3 gas per vierkante meter.

2. Vervang de brievenbusborstel

Is de brievenbusborstel van uw voordeur versleten? Dan staat deze open en stroomt er de hele dag koude lucht binnen. Zonde!

3. Dicht kieren

Tochtstrips, tochtbanden en de kitspuit zijn goedkope en makkelijke tools om kieren te dichten. Zo ontsnapt minder tocht en warmte uit uw huis.

Wilt u ook uw woning verduurzamen? Maak een afspraak met een adviseur om de financieringsmogelijkheden te bespreken.

Woonfonds.nl/adviseur