Advies Academie

Voor onze hypotheekadviseurs

 

Ons opleidingsaanbod

De hypotheekmerken van Achmea bieden u samen met Impact Opleiding & Training, Hoffelijk en de Academie voor Vastgoed een uniek scala aan opleidingen. En het mooie is dat u naast het opdoen van relevante kennis ook nog eens SEH-punten ontvangt: win-win! 
 

Woningverhuur in de adviespraktijk

Bij het aankopen van een woning voor de verhuur komen andere onderwerpen kijken dan bij de aankoop van een woning voor eigen gebruik. Dit vergt dan ook de nodige kennis en vaardigheden van u als adviseur. Tijdens deze masterclass wordt uitgebreid ingegaan op onderdelen die van belang zijn bij de koop en verhuur van een woning.

Onderwerpen

 •  Wetgeving, zorgplicht en aansprakelijkheid
 • Betrokken marktpartijen
 • Waardering en rendement
 • Huurrecht
 • Bepalen van de huurprijs
 • Financieringsmogelijkheden
 • Vastlegging van het advies

Eindtoets
Het is mogelijk om de dag af te sluiten met een eindtoets. Wanneer u deze afsluit met een voldoende, kunt u een aanstelling bij Woonfonds aanvragen.

SEH en FFP

 • 6 PE-punten B categorie SEH
 •  4 K&A punten FFP

Opleidingsinstituut Hoffelijk
Trainer: Jurjen Snater

Mede mogelijk gemaakt door Woonfonds

Meer over de opleiding

De ondernemer en woningfinanciering

Om (hypotheek)advies te geven aan zelfstandig ondernemers, moet je kennis hebben van veel aspecten over de zelfstandigenpraktijk. Hier komt veel bij kijken. In de training ‘De ondernemer en de woningfinanciering’ behandelen we alle relevante elementen. Zo kun je ook deze doelgroep met een gerust hart adviseren.

De training behandelt de volgende thema’s:

 • Factoren beoordelen onderneming
 • Hypotheekverstrekking aan ondernemers
 • Ondernemingsvormen
 • Jaarrekening lezen
 • Kredietwaardigheid van de ondernemer beoordelen
 • Beoordelen van documenten
 • Zelfstandigen en NHG
 • Proces aanvragen inkomensverklaring

SEH en FFP

 • 6 PE-punten B categorie SEH
 • 4 K&A punten FFP

Impact Opleiding & Training
Trainer: Herman van Houten

Mede mogelijk gemaakt door Syntrus Achmea

Meer over de opleiding

Nieuwe eigenwoningregeling in partnerschapssituaties en bij overlijden

Op 31 augustus 2021 heeft (demissionair) staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief een aantal wijzigingen aangekondigd in de toepassing van de eigenwoningregeling door partners. Deze wijzigingen zijn opgenomen in het wetsvoorstel Overige fiscale maatregelen 2022. De nieuwe wetgeving is al ingegaan per 1 januari 2022. Het is dan ook erg belangrijk dat je als (hypotheek)adviseur direct volledig op de hoogte bent van de toepassing van de nieuwe regels.

Wat wijzigt er?
Het Goedkeurend besluit van 30 januari 2018 wordt gecodificeerd (in wetgeving opgenomen) en per onderdeel van het eigenwoningverleden wordt een afzonderlijke regeling getroffen.

Met de wijzigingen moet het volgende worden bereikt:

 • De toepassing van de bijleenregeling en de aflossingsstand in partnerschapssituaties wordt rechtvaardiger;
 • Onbedoelde renteaftrekbeperkingen worden voorkomen;
 • De eigenwoningregeling wordt in situaties van overlijden eenvoudiger gemaakt; en
 • Een achterblijvende partner wordt niet onnodig geconfronteerd met het eigenwoningverleden van de overleden partner.

Vanaf 1 januari 2022 zijn er in feite nog twee adviesmogelijkheden: de nieuwe wettelijke regeling of een andere interne draagplicht tussen partners (draagplichtovereenkomst).

In de opleiding 'Nieuwe eigenwoningregeling in partnerschapssituaties en bij overlijden' wordt aan de hand van veel praktische voorbeelden uitgelegd hoe de wijzigingen invloed hebben op het advies(proces) van jou als (hypotheek)adviseur.

SEH en FFP

 • 6 PE SEH-punten in categorie A
 • 6 K&A punten voor de FFP

Impact Opleiding & Training
Trainer: Rob Timmermans

Mede mogelijk gemaakt door Centraal Beheer

Meer over de opleiding

Actief Klantbeheer

De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor nazorg en actief klantbeheer. Ook de AFM heeft eind 2021 drie principes voor actief klantbeheer geformuleerd. Doorlopende ondersteuning is een voorwaarde voor een duurzame relatie met je klanten én voor een gezond verdienmodel: een echte win-win-kans dus!

De financiële markten zijn continu in beweging. De huidige oververhitte woningmarkt levert jou als adviseur verschillende advieskansen op. Het aandeel aankopers zal door de hoge huizenprijzen misschien iets teruglopen, maar de lage rente werkt als een flinke aanjager voor de oversluitmarkt. Daarnaast kan de groeiende vraag naar verduurzamingsmaatregelen zorgen voor meer adviesgesprekken met klanten waarvoor je ooit de hypotheek hebt geregeld.

Door het volgen van onze vaardigheidstraining Actief Klantbeheer maak je op persoonlijk vlak verschillende ontwikkelingen door. Wij maken je zelfverzekerder en leren je aan de hand van verschillende tools hoe je je klanten beter kunt benaderen voor beheer op een manier die past binnen de huidige tijd.

De training bestaat uit drie hoofdonderwerpen:

 1. Houding, gedrag en persoonlijke ontwikkeling: hoe sta je zelf tegenover actief klantbeheer? Wat zijn eventuele valkuilen? Wat houdt je tegen om je klanten actief te benaderen? En welke tools kunnen je hierbij helpen?
 2. Communicatie: hoe benader je je klanten voor een onderhoudsgesprek? Op welke manier betrek je de impact van wet- en regelgeving hierbij? Wat is de rol van non-verbale communicatie? Hoe word je een vertrouwenspersoon voor je klant?
 3. Structureren: op welke manier bereid je je inhoudelijk én mentaal voor op het proactieve klantcontact in het kader van beheer? Hoe bouw je vervolgens het adviesgesprek op? Op welke manier leg je afspraken vast in het dossier?

SEH en FFP

 • 6 PE-punten A categorie SEH

Trainer: Jurjen Snater
Impact Opleiding en Training

Mede mogelijk gemaakt door Attens

Meer over de opleiding

Vaardigheden Duurzaam Wonen

Verduurzaming van de Nederlandse woningen is een thema dat steeds belangrijker wordt. Ook als adviseur kun je tegenwoordig niet langer om duurzaamheid heen. De aankoop van een woning is een ideaal moment om na te denken over verduurzaming. Vaak kan met enkele eenvoudige maatregelen al veel worden bespaard op de energierekening van je klant.

Dit PE SEH-programma is een vervolg op de e-Learning Adviseur Duurzaam Wonen. In de e-learning – die voor alle SEH-gecertificeerde adviseurs verplicht is gesteld – heb je meer geleerd over klimaatverandering in het algemeen, de verschillende verduurzamingsmaatregelen en de financiering hiervan. Maar hoe breng je de geleerde theorie nou in de praktijk? En hoe ga je om met eventuele weerstand vanuit je klant? In het PE SEH-programma ‘Vaardigheden Duurzaam Wonen’ leer je om verduurzaming daadwerkelijk toe te passen in je adviespraktijk. We werken samen aan je gespreksvaardigheden, waardoor je meerwaarde als financieel adviseur ook op het gebied van verduurzaming écht naar voren komt.

SEH

 • 6 PE SEH-punten in categorie A

Impact Opleiding & Training
Trainer: Jurjen Snater

Mede mogelijk gemaakt door Centraal Beheer

Meer over de opleiding

Taxeren financiering woning verhuur staat

- voor taxateurs –

Na afloop van de cursus kun je als woning taxateur een taxatierapport voor financiering van een verhuurde woning opstellen en laten valideren via een validatie instituut. In de cursus word je bijgepraat over het meest recente model van medio oktober 2019.  Dit nieuwe model helpt bij een uitgebreidere en meer uniforme onderbouwing en vervangt het oude model.

Het model is een hulpmiddel, gebruik ervan wordt aanbevolen en kan door sommige geldverstrekkers verplicht worden gesteld (er is geen verplichting vanuit de validatie-instituten noch vanuit de branche-organisaties).

Voorbereidende e-learning
Om te zorgen dat de deelnemers met dezelfde basiskennis beginnen aan de cursus, maak je vooraf een e-learning. De volgende onderwerpen worden in de e-learning behandeld:

 • Juridische basiskennis rondom huur en verhuur en de specifieke kenmerken van (ver)huur van woonruimte (aan particulieren)
 • Toelichting op woningwaarderingsstelsel en actualiteiten
 • Kennismaking met de uitgangspunten van de inkomstenbenadering en een BAR/NAR-berekening in Excel.

Programma cursusdag

 • Taxeren in de huidige staat en taxatie met een bijzonder uitgangspunt
 • Beoordeling van specifieke zaken op het gebied van huur en verhuur woonruimte
 • Casuïstiek die betrekking heeft op het taxeren van verhuurde woningen
 • Berekenen van de marktwaarde bij huur en verhuur voor belegging aan de hand van het meest actuele en breed geaccepteerde voorbeeldproduct
 • Casuïstiek die betrekking heeft op Bar/Nar berekeningen
 • Onderbouwing van de parameters bij Bar/Nar en eventueel DCF

Afsluitende toets
Je kunt online een afsluitende toets maken op een moment dat jou uitkomt. Je ontvangt hiervoor 3 extra punten in de kamer Wonen van het NRVT. Na afloop van de cursusdag ontvang je een link naar een online omgeving.  Als je slaagt voor deze toets kun je je laten opnemen in de database van Woonfonds waar adviseurs en particulieren zoeken naar taxateurs.

Academie voor Vastgoed
Trainer: Ad van de Wouw

Mede mogelijk gemaakt door Woonfonds

Meer over de opleiding

 

Agenda 2022

 Opleiding  Data   Mogelijk gemaakt door
 Woningverhuur in de adviespraktijk  18 januari (Zeist)
 15 februari (Leiden)
 15 maart (Amsterdam)
 12 april (Tilburg)
 19 mei (Apeldoorn)
 14 juni (Leiden)
 13 september (Amsterdam)
 13 oktober (Tilburg)
 17 november (Zeist)
 13 december (Apeldoorn)
Hoffelijk & Woonfonds
 De ondernemer en woningfinanciering

11 oktober (Tilburg)

Impact Opleiding & Syntrus Achmea
Nieuwe eigenwoningregeling in partnerschapssituaties
en bij overlijden

13 januari (Leiden)
22 april (Amsterdam)
11 mei (Tilburg)
20 mei (Leiden)
01 juni (Zeist)
21 september (Apeldoorn)

Impact Opleiding & Trainingen & Centraal Beheer
 Actief Klantbeheer 29 september (Zeist)
05 oktober (Amsterdam)
Impact Opleiding & Trainingen & Attens
 Vaardigheden Duurzaam Wonen

03 oktober (Zeist)

Impact Opleiding & Trainingen &Centraal Beheer
Taxeren financiering woning verhuur staat
-- voor taxateurs --
22 maart (Papendorp)
15 november (Papendorp)
Academie voor Vastgoed & Woonfonds