Zo raakt de oorlog uw portemonnee


De oorlog in Oekraïne heeft de hele wereld opgeschud. De gevolgen zijn dan ook wereldwijd merkbaar: humanitair, politiek en economisch. Ook in Nederland zijn de gevolgen direct merkbaar. Van stijgende energieprijzen, verlies in koopkracht tot het effect op de hypotheekrente en pensioenen. We voelen het allemaal. 
 
Zo raakt de oorlog u

Onze economische gevolgen zijn natuurlijk niets bij het menselijk leed in het oorlogsgebied en de stromen vluchtelingen. Een hogere prijs aan de pomp is daarbij vergeleken een klein probleem. Toch zetten we de mogelijke financiële gevolgen voor u op een rij.

De oorlog heeft een dempend effect op de hypotheekrente
De hypotheekrente schoot omhoog in de afgelopen periode. De vraag is of deze trend op korte termijn doorzet. Aan de ene kant zijn ook banken voorzichtig en in die situatie minder snel geneigd om de rente te verlagen. Aan de andere kant is de rente op staatsleningen van veilige landen gedaald. Normaal gesproken is dit een goede indicatie voor de rente op hypotheken met een rentetermijn vanaf circa 10 jaar. Mogelijk heeft de oorlog ook invloed op het beleid van centrale banken. Die willen eigenlijk graag de rente langzaam verhogen, om zo verdere inflatie tegen te gaan. De kans is echter groot dat ze hier door de oorlog terughoudend mee zijn.

Aandelenbeurzen staan onder druk
Tot de oorlog ging het goed op de wereldwijde aandelenbeurzen. Eind vorig jaar piekte de Nederlandse index (AEX) nog boven de 825 punten. Inmiddels staat er 726 op de borden. Beleggers zijn nerveus door de onzekerheid die de oorlog met zich meebrengt voor bedrijven. Heeft u zelf aandelen of financiële producten waar aandelen een onderdeel van zijn? U ziet de waardedaling direct terug.

Pensioen onder druk bij dalende aandelenkoersen
Voor pensioenfondsen is de daling op de aandelenbeurs slecht nieuws. Het gemiddelde pensioenfonds investeert een deel van het vermogen in aandelen en andere vormen van beleggingen. Daalt deze waarde, dan moet een pensioenfonds rekenen met minder inkomsten voor het uitkeren van (toekomstige) pensioenen. Overigens hoeft dat niet direct effect te hebben op uw pensioen. Voor de fondsen geldt vooral de trend op lange termijn. De rente is een andere belangrijke factor voor pensioenfondsen. Een stijgende rente is positiever dan een dalende.

Inflatie zorgt voor verlies van koopkracht
De prijs van een vat ruwe olie is in de afgelopen weken hard gestegen, nu Rusland als grote exporteur vrijwel buitenspel staat. Aan de pomp is het effect direct merkbaar. Ook gas werd per dag duurder. De hogere energietarieven werken daarnaast door in het tarief van uw energieleverancier. Zeker als u variabele afspraken heeft of uw contract aan vernieuwing toe is. Verder kost het transporteren van goederen meer door de hoge brandstofkosten, wat doorberekend kan worden in de prijs.

Naast energie hebben zowel Oekraïne als Rusland een relatief grote landbouwsector. Door problemen bij de productie als transport zit de prijs van tarwe in de lift. De hoogste prijsstijging binnen 1 week in zeker 60 jaar. Dit heeft vroeg of laat gevolgen voor de prijzen van onder andere brood, pasta en pizza.

Het verdere verloop van de oorlog in Oekraïne is onvoorspelbaar. Dat brengt onzekerheid mee voor de directe en indirecte financiële gevolgen op termijn. Op dit moment zorgen vooral de sterk stijgende prijzen van grondstoffen voor een schokeffect.