Dit zijn de woontrends van 2023

2023 woontrend 1
De energie van planten en bloemen, vintage meubels met een eigen verhaal tot kleuren die doorlopen in het plafond. Laat u inspireren door de interieurtrends van 2023. 

Planten en bloemen geven ons energie en zullen centraal staan in het interieur. Duurzaamheid komt ook op een andere manier tot uiting. Zo zien we dat de vraag naar exclusieve vintage items groeit. De meubelen vertellen een verhaal, hebben charisma en ieder item is uniek. Ga op jacht naar zo’n item in plaats van met één druk op de knop een product in een webshop te bestellen.

Ook zien we op het gebied van verf uitgesproken interieurtrends. Een witte muur is niet langer acceptabel. We creëren sfeervolle hoeken door de kleur van de muur door te trekken in het plafond. Op deze manier ontstaat er een vorm van geborgenheid. Ook de kozijnen en deuren krijgen een bijzondere accentkleur of een tint donkerder dan de wand waardoor er een ton-sur-ton effect ontstaat. 
 
 

5 interieurtrends

2023 woontrend 2
1. Scandinavisch: eenvoud

Deze woontrend is al jaren populair en is ook voor het komend jaar nog steeds trending. Een Scandinavisch interieur is luchtig, licht en tijdloos. De sfeer straalt rust en harmonie uit en het motto ‘Form Follows Function’ staat centraal. Het meubilair is comfortabel en minimalistisch van vorm en gemaakt van beuken of essenhout in combinatie met zachte textielsoorten. De trend is te herkennen aan de harmonie in de basiselementen en in het gebruik van kleur. Er worden veel zachte en frisse tinten toegepast omdat de behoefte naar licht groot is door de donkere winterperiode in het Noorden.

2023 woontrend 3
2. Minimalistisch modern: strak en ingetogen kleuren
De moderne minimalistische stijl is er één van alle tijden. De vormen zijn strak, de materialen sober en de kleuren ingetogen. Functionaliteit en comfort zijn de belangrijkste kernwaarden. In de afgelopen jaren is onze behoefte naar deze kernwaarden erg gestegen. We zijn op zoek naar ‘slow living’ en een veilige thuishaven waarin we minder stress ervaren en ons kunnen ontdoen van alle prikkels waar we de hele dag mee worden geconfronteerd. We zullen de komende jaren steeds minder vaak ‘niet noodzakelijke’ buitenlandse reizen schrappen en ook het reizen naar kantoor zal vervangen worden door het thuiswerken. De thuiswerkplek zal hierdoor een steeds dominantere rol gaan spelen binnen het interieur.

2023 woontrend 4

3. Bohemian: artistieke stijl
Een andere trend is de woonstijl Boho, oftewel Bohemian. Een artistieke stijl met een knipoog en te herkennen aan de mix van kleuren en verschillende typen meubels. Boho kent twee uitvoeringen. Kleurrijk zoals net beschreven of juist heel esthetisch en elegant met naturel tinten, warme houtsoorten met een rode ondertoon en ton-sur-ton effecten. Daarnaast is de trend te herkennen aan het gebruik van natuurlijke elementen afkomstig uit exotische oorden. Denk dan aan houten ornamenten, franjes, diermotieven, schelpen en veren. Deze elementen zien we ook terug in wandbekleding zoals behang van boomschors of fineer en wandpanelen van kokosnoten of verschillende soorten hout. Ook planten als de vijg, olijf, cactus, monstera of bananenplant mogen niet ontbreken binnen deze trend.

2023 woontrend 5

4. Maritiem: houten elementen
Deze woonstijl zal voor velen tot de verbeelding spreken. Kleuren als blauw, turkoois en wit voeren de boventoon en worden gecombineerd met verweerde houten elementen met een verhaal. We hebben behoefte aan rust en zuurstof en dit creëren we door de toepassing van de kleur blauw en het gebruik van frisse planten. Op de wand worden panelen toegepast met mosselen of andere schelpsoorten.

2023 woontrend 6

5. Art Deco
Binnen deze stijl zien we voornamelijk klassieke elementen van hoge kwaliteit, rijke kleuren als dieppaars en koninklijk blauw én geometrische vormen. Daarnaast zijn weelderige printjes, spiegelende oppervlakken en goud,- en zilveraccenten kenmerkend voor deze stijl. Binnen de Art Deco stroming zien we ook buitenlandse invloeden terug uit Afrika, Zuid-Amerika en Azië.