geld lenen kost geld

Opkoopbescherming: dit moet u weten

Woningverhuur Hypotheek blijft interessant

 

In steeds meer gemeenten gelden strengere maatregelen voor het kopen en verhuren van een woning. Door de wet Opkoopbescherming heeft u in sommige gemeentes een vergunning nodig om een woning te verhuren. Hoogste tijd voor een duik in de veelbesproken zelfbewoningsplicht.

In gemeenten waar de wet Opkoopbescherming geldt, heeft u een vergunning nodig om een woning te verhuren. Die vergunning krijgt u hier alleen onder strikte voorwaarden zoals verhuur aan directe familie of als de WOZ-waarde boven een bepaalde grens ligt.

 
Opkoopbescherming
 

Opkoopbescherming geldt niet voor alle woningen
De opkoopbescherming geldt voor woningen in het lage en middensegment met een bepaalde maximum WOZ-waarde. Deze WOZ-waarde verschilt per gemeente. Door deze bescherming moet de kans op een betaalbare koopwoning voor starters en middeninkomens groter worden. Huizen met een hogere WOZ-waarde vallen dus niet in deze regeling.

De verschillen per gemeente zijn groot
Per gemeente verschillen de regels rondom het verlenen van een vergunning. Houd vooral de websites van de desbetreffende gemeente in de gaten. De WOZ-waarde van een woning is terug te vinden op de website van het WOZ-waardeloket. Hieronder een overzicht van de WOZ-grens per gemeente.

 Gemeente WOZ  Waar?   Meer informatie
 Rotterdam  € 355.000  16 wijken  rotterdam.nl
 Amsterdam  € 512.000  Hele stad  amsterdam.nl
 Den Haag  € 355.000  Hele gemeente  denhaag.nl
 Utrecht  € 440.000  Hele gemeente  utrecht.nl
 Eindhoven  € 350.000  Enkele (villa)wijken uitgesloten  eindhoven.nl, checklist
 Haarlem  € 389.000  Hele gemeente  haarlem.nl
 Amstelveen  € 411.000  Hele gemeente  amstelveen.nl
 Tilburg  € 325.000  Hele gemeente  tilburg.nl
 Groningen  € 305.500  Hele gemeente  groningen.nl

Verhuur blijft onder voorwaarden mogelijk
Een woning die u al voor 1 januari 2022 verhuurde, mag u blijven verhuren. En onder dezelfde voorwaarden ook opnieuw verhuren. De woning moet dan wel 6 maanden of langer in de verhuur zijn. Een woning verhuren aan directe familieleden (ouders, kinderen, broers en zussen) is ook toegestaan. Dat is goed nieuws als u een woning voor verhuur koopt en bijvoorbeeld wilt verhuren aan een studerend kind of aan uw ouders. Ook zijn er verhuurmogelijkheden als u als u voor langere tijd op reis gaat. 

 

Woonfonds Woningverhuur Hypotheek

Onze woningverhuur hypotheek is bij uitstek geschikt voor verhuur aan familie. Op onze website vindt u meer informatie en rekentools.