Met deze 7 tips is uw woning zó winterklaar

Algemeen, 27-10-2020

Het wordt langzaamaan weer kouder. Zeer strenge winters komen in Nederland niet meer zo vaak voor. Toch is het belangrijk om uw woning winterklaar te maken. Daarom: 7 tips om uw huis eens goed na te lopen.

Man met kind bij het raam

 

Slim om rekening mee te houden

1. Warmere radiatoren, met dank aan dit kleine sleuteltje

Hoe meer lucht er in de radiatoren zit, hoe minder warmte ze afgeven. Ondertussen is de cv-ketel wel extra hard aan het werk. Helpt niet echt om de opwarming van de aarde tegen te gaan. En levert daarbij ook nog eens een onnodig hoge energierekening op. 

Dus pak dat speciale ontluchtingssleuteltje (of koop die bij de bouwmarkt) en ga daarmee elke radiator in huis af. Zo simpel kan energiebesparing zijn. Vergeet daarbij niet om op tijd een afspraak te maken met de cv-onderhoudsmonteur. En stel uw thermostaat goed in. Daar is vaak ook nog veel winst te halen.

2. Geef regenwater vrij baan

Veel rommel in de dakgoot? Dan verliest hij zijn functie. Weg dus met die bladeren, takjes en mos. Als u dat zelf gaat doen, pas dan wel op met de ladder! Zorg dat hij op een vlakke en stevige ondergrond staat, in een hoek van 75 graden: schoenpunten tegen de basis van de ladder, armen recht naar voren strekken. Kunt u de ladder zo makkelijk vastpakken, dan staat hij goed.

Maar wacht! Waarom uw hoogtevrees overwinnen en een val riskeren als het ook makkelijk kan? Schakel voor deze klus dus vooral een professional in. Die kan dan meteen uw dak inspecteren.

3. Voorkom een schoorsteenbrand

Over hoogtevrees gesproken… Dit is al helemaal een klus om uit te besteden. Als u een houtkachel of openhaard heeft, laat dan minstens een keer per jaar een erkend schoorsteenveger langskomen. Vraag ook altijd om een rekening. In het geval van een schoorsteenbrand wil de verzekeraar die namelijk zien. Komt trouwens best vaak voor: jaarlijks rukt de brandweer zo’n 2.000 keer uit voor een schoorsteenbrand. Dus zorg dat ze niet bij u langs hoeven te komen.

4. Die testknop van de aardlekschakelaar? Die is er ook voor u!

Lekt er ergens in uw huis stroom weg? Dan is het toch wel erg fijn dat de aardlekschakelaar bestaat. Op zo’n moment schakelt die namelijk onmiddellijk de stroom uit en beschermt hij u zo tegen elektrische schokken. Belangrijk dus om regelmatig te testen of dat systeem nog goed werkt.

  • U vindt de aardlekschakelaar in de meterkast;
  • Druk op de testknop (T of Test);
  • De elektrische installatie wordt uitgeschakeld (zo niet, roep dan de hulp in van een erkend installateur);
  • Schakel de aardlekschakelaar weer in (lukt dat niet, roep dan de hulp in van een erkend installateur);
  • En klaar! Maar vergeet niet nog even het knipperende klokje op uw oven weer op de juiste tijd zetten.

5. Naden en kieren dichten (én uw woning goed ventileren)

Warmte wilt u natuurlijk binnenshuis houden. Logisch. Ga dus op zoek naar naden en kieren en kit die meteen dicht. Maar vergeet vervolgens niet om uw woning goed te luchten. Zet de ventilatieroosters dus open. En open ook regelmatig de klepramen, als u thuis bent. Moet u uw woning luchten? Zet dan de ramen 10 tot 30 minuten tegen elkaar open. Dat is genoeg. En let op: luchten is geen vervanging van ventileren. Ventileren moet namelijk continu. 24/7, 365 dagen per jaar.

6. Wees voorbereid op vorst...

Nog waterdruk op de buitenkraan? Niet zo handig als het gaat vriezen. De leiding kan het dan op een gegeven moment begeven waardoor het water vrij spel krijgt. Draai de toevoer dus dicht en laat vervolgens het water uit de buitenkraan lopen. Maar daarmee bent u er nog niet. Bij strenge vorst kunnen ook andere leidingen bevriezen. Zet in de winter de verwarming dus nooit helemaal uit.

7. ...en storm

Herinnert u zich nog die storm van januari 2018, toen de wind letterlijk mensen door de lucht blies? Vergeet dus niet om tuinmeubels en losse plantenpotten netjes op te bergen. En check ook de bomen die in de buurt van uw huis staan. Die loshangende takken kunt u beter nu zelf weghalen, voordat een windvlaag dat op een later moment doet en het ongeleide projectielen worden.
 

Alles afgevinkt?

Dan is het tijd voor een beker warme chocolademelk. En drink die lekker buiten op, in de najaarszon. Laat de winter maar komen!

Meer Extra