Energielabel aanvragen: zó werkt het

Algemeen, 08-07-2021

Uw woning kreeg in 2015 een voorlopig energielabel. Als u de woning verkoopt of verhuurt, heeft u een definitief energielabel nodig. Maar wat is het precies? Wat doet een energieadviseur in uw huis en wat kost het?

Energielabel

 

Wat is een energielabel?

Het energielabel is een keurmerk. Het label geeft aan hoe energiezuinig uw woning is in vergelijking met soortgelijke huizen. Het label laat zien hoe duurzaam uw huis is en hoe u dit kunt verbeteren. Een energielabel kan mogelijke kopers en huurders helpen bij de keuze van een huis.

Er zijn verschillende energielabels: van energielabel A voor een zeer energiezuinige woning tot energielabel G voor een woning die veel energie verbruikt.

Een energielabel aanvragen in 4 stappen

 1. Zoek een energieadviseur in uw omgeving. 
  U kunt hiervoor terecht op de website van bijvoorbeeld Centraal Register Techniek of woninglabel.nl.
 2. Een energieadviseur komt langs om uw woning te keuren.
 3. De energieadviseur bepaalt het definitieve energielabel en registreert het energielabel bij de registratiedatabase. 
 4. U ontvangt het definitieve energielabel en de factuur digitaal.

Het energielabel is 10 jaar geldig. Voert u milieubesparende maatregelen door aan de woning? Dat kunt u het energielabel opnieuw aanvragen.

Wat doet de energieadviseur?
Tijdens de keuring controleert een energieadviseur uitgebreid de woning. Om het energielabel van een woning te bepalen, let hij extra op de volgende punten:

 • Soort glas (enkelglas, dubbelglas, HR++ of triple)
 • Isolatie (dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie)
 • Zonnepanelen en zonneboiler of niet
 • Ventilatie in de woning
 • Verwarming (hr-ketel, warmtepomp, cv-ketel en extra voorziening voor warm water)

Houd bij het aanvragen van het energielabel informatie over uw woning bij de hand. Denk aan tekeningen van de woning of facturen van bijvoorbeeld verduurzamingsmaatregelen.

Wat kost een energielabel?
De kosten van een energielabel kunnen per woning verschillen. Energieadviseurs mogen zelf de kosten voor de aanvraag bepalen. Om toch een richting te geven, kunt u rekenen op € 190 bij een eengezinswoning en minimaal € 100 voor een appartement.

Een energielabel is zinvol voor alle huiseigenaren

Het energielabel kan bijdragen aan een snelle verkoop van uw woning. Ook is het gunstig voor de waarde van uw woning. Misschien bent u helemaal niet van plan om uw woning op korte termijn te verkopen. Ook dan kan een energielabel aanvragen zinvol zijn. U kunt met voorbeelden zien op welke manier u uw woning energiezuiniger kunt maken.

Vraag snel aan en voorkom een boete
Verkoopt u uw woning zonder dat u een energielabel kunt afgeven? Dan riskeert u een boete van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Op dit moment is deze boete € 170 volgens de ILT-website. De organisatie geeft aan dat het boetebedrag nog kan stijgen.

Veel energieadviseurs hebben het druk in deze markt. Start op tijd met het aanvragen van een energielabel. Zo voorkomt u dat bij verkoop of verhuur het verplichte bewijs ontbreekt.

Meer Extra