Hoe wonen we over 30 jaar?
Op dit moment is de nood hoog op de woningmarkt. De vraag is groter dan het aanbod. Bovendien worden er te weinig nieuwe huizen gebouwd. Deze uitdaging vraagt om een andere kijk op het begrip huisvesting. Waar moeten de kinderen van nu in de toekomst wonen? We kijken even 30 jaar vooruit.
Toekomstbestendig wonen gaat samen met oog voor duurzaamheid. Deze trend zie je nu al en zal alleen maar toenemen. Duurzamer wonen zit hem niet alleen in het plaatsen van zonnepanelen of de aanschaf van boilers. Het gaat om de totale manier van leven die duurzamer kan. De exacte manier waarop we dit over 30 jaar vormgeven is nog toekomstmuziek.
Flexibele woningen eenvoudig zelf in te delen
Woningen worden nu met regelmaat gesloopt, omdat ze niet meer aan de huidige wooneisen voldoen. Dat is niet bepaald duurzaam. Dit kan veranderen door al bij de bouw rekening te houden met verschuivende wensen. Bijvoorbeeld met een huis waarvan de ruimtes naar wens ingedeeld kunnen worden. Met flexibele muren kunnen bewoners grote ruimtes creëren of juist kiezen voor meer kleinere kamers, zonder complete verbouwing.
Uw woning meenemen naar een andere plek
Het kan ook zijn dat u nog prima woont, maar u graag van omgeving verandert. Bijvoorbeeld de drukke stad verruilen voor een groenere omgeving. Nu heeft u geen andere keus dan uw huis te verkopen en ergens anders een andere te kopen. Hoe ideaal zou het zijn als uw woning gewoon met u meeverhuist? Dit kan wanneer woningen los van elkaar staan en met lichter materiaal worden gebouwd. Denk bijvoorbeeld aan luxere stacaravans of woningen van geperst karton. Misschien is wonen in beton wel niet meer de norm in 2050.
Slimmer omgaan met de beschikbare ruimte
Met een steeds voller Nederland is het niet gek om te stellen dat we kleiner moeten gaan wonen in de toekomst. Deze trend komt al langzaam op gang. Op sommige plaatsen kun je in een ‘tiny house’ wonen. In zo’n minimalistisch onderkomen is het effectief gebruik van ruimte noodzaak. Denk hierbij aan multifunctionele meubels zoals een trap die meteen een kast is of een bed die in de muur opbergt.
Verticaal wonen en eerlijk delen
Verticaal bouwen is ook een manier om slim met ruimte om te gaan. Dit is op zich niet nieuw. Kijk maar naar de appartementencomplexen in ons land.. Toch zijn er ook nadelen aan wonen in een appartement. De meeste mensen wonen toch het liefst op straatniveau, bij voorkeur met een eigen tuin. Toch ontkomen we niet aan bouwen in de hoogte. Uitdaging is hoe we dit combineren met eigentijdse woonwensen. Zaken als een prettig ingericht dakterras en een mooie binnentuin kunnen hieraan bijdragen.
Collectief wonen in een complex geeft ook ruimte aan collectieve voorzieningen. Waarom moet iedere woning bijvoorbeeld een eigen wasmachine hebben als je dat ook centraal kan regelen? Dat scheelt niet alleen heel veel wasmachines kopen. Het zorgt ook voor meer woonruimte . Collectief wonen kan niet alleen in appartementen. Ook in een dorp is het goed mogelijk om meer voorzieningen met elkaar te delen.
De manier waarop we nu wonen zal in de toekomst flink veranderen. Dit is onvermijdelijk omdat meer mensen woonruimte nodig hebben, terwijl de beschikbare ruimte niet in hetzelfde tempo toeneemt. Verwacht dergelijke grote veranderingen niet van de 1 op de andere dag. Voorlopig is het al lastig genoeg om alle huishoudens van het gas af te krijgen.
Meer Extra