Tussendoor rente wijzigen?

Wij passen de rente op verschillende momenten aan. Daalt de hypotheekrente, maar u betaalt nog een hoge rente? Dan wilt u uw rente misschien tussendoor aanpassen.

In dit stappenplan leest u meer over de mogelijkheden om uw rente aan te passen.

 • U wilt uw rente tussendoor wijzigen

  Vraag uw adviseur om advies
  Wilt u uw rente wijzigen? Dit kan impact hebben op uw financiële situatie. Vraag daarom uw adviseur eerst om advies. Zoek hier een adviseur bij u in de buurt.

  Wilt u meer informatie?
  Wilt u meer weten over uw mogelijkheden? Wij informeren u graag. Maak hier een telefonische afspraak met een medewerker van Woonfonds.

  Loopt uw rentevastperiode bijna af?
  Dan krijgt u automatisch 3 maanden vooraf een rentevoorstel. Is dit bijna? Misschien is het dan verstandig even hierop te wachten, omdat u dan geen boete krijgt. U regelt u dit via uw account op Mijn Leninginzicht. Heeft u geen inloggegevens meer, vraagt u deze op via onze Klantenservice.

  Heeft u een Kwartaal Variabele Rente?
  Heeft u een Kwartaal Variabele Rente, dan kunt u deze rente met dit formulier altijd tussentijds wijzigen (vastzetten). U betaalt dan nooit een boete.

  U krijgt dan de rente van de dag waarop wij de wijziging ontvangen. Wij verwerken de wijziging zo:

  • Is uw verzoek uiterlijk op de 14e van de maand bij ons binnen? Dan gaat de wijziging de 1e dag van de volgende maand in. Bijvoorbeeld:
   Ontvangst van uw verzoek: 13 januari 2018
   Ingangsdatum: 01 februari 2018
   U krijgt de rente van: 13 januari 2018
  • Is uw verzoek na de 14e van de maand bij ons binnen? Dan gaat de wijziging 2 maanden later in, op de 1e dag van de maand. Bijvoorbeeld:
   Ontvangst van uw verzoek: 15 januari 2018
   Ingangsdatum: 01 maart 2018
   Datum rente vaststelling: 15 januari 2018

  Bij stap 3 kunt u een nieuw Voorstel aanvragen. 

  Loopt uw rentevastperiode nog even door, maar wilt u toch uw rente wijzigen? Via Mijn Leninginzicht vraagt een Voorstel aan. Misschien krijgt u dan wel een boete.

  Let op: Heeft u een (bank)spaarhypotheek?

  Bij een (bank)spaarhypotheek hoeft een lagere rente niet altijd voordeliger voor u te zijn. Bij een spaarhypotheek heeft u ook te maken met een spaarpremie. U spaart namelijk in een apart potje. En over dit spaargeld krijgt u dezelfde rente als u betaalt voor uw hypotheek. Het kan zijn dat u dan dus meer geld moet gaan sparen of meer premie moet gaan betalen. Uw adviseur kan voor u uitrekenen of het wijzigen van uw rente u voordeel oplevert. Wij adviseren u daarom om contact op te nemen met uw adviseur.

  Let op: Heeft u een Hybride hypotheek?

  Bij een hybride hypotheek hoeft een lagere rente niet altijd voordeliger voor u te zijn. Als u vanaf het afsluiten van uw hypotheek altijd volledig heeft gespaard in het spaarhypotheekrentefonds heeft u te maken met een spaarpremie. U spaart namelijk in een apart potje. En over dit spaargeld krijgt u dezelfde rente als u betaalt voor uw hypotheek. Het kan zijn dat u dan dus meer geld moet gaan sparen of meer premie moet gaan betalen. Er geen koppeling tussen de hypotheekrente en de inleg op uw beleggingsverzekering. Uw adviseur kan voor u uitrekenen of het wijzigen van uw rente u voordeel oplevert. Daarom adviseren wij u om contact op te nemen met uw adviseur.


  Veelgestelde vragen

  • Kan ik bij Woonfonds mijn rente middelen?

   Ja, dat kan. Overstappen naar een andere rente kan voordelig zijn als de actuele rente van uw rentevastperiode lager is dan de rente die u nu betaalt. U betaalt dan wel een vergoeding voor de rente die Woonfonds dan misloopt, de boete. U breekt uw rentevastperiode namelijk eerder af. Maar dit bedrag hoeft u niet in een keer te betalen.
   Wij kunnen de boete verwerken in de nieuwe rente. We noemen dat rentemiddelen. Hierdoor wordt de rente hoger dan de actuele rente, maar meestal lager dan u nu betaalt. Door deze lagere rente bent u dan toch voordeliger uit. U kunt er ook voor kiezen om uw hypotheek over te sluiten. Maar dan betaalt u extra kosten: denk aan de boete, kosten voor de notaris en die voor een taxatie. Het middelen van de rente kan dan voordeliger zijn. Rentemiddelen is mogelijk bij zowel de Voordeel Lijn als de Comfort Lijn.

   Een lagere rente kan invloed hebben op uw premie bij bijvoorbeeld een spaarhypotheek. Vraag daarom advies aan uw adviseur als u dit overweegt.

  • Rentemiddeling: interessant voor u?

   Nu de rentes zo laag zijn, krijgen we regelmatig van klanten het verzoek om rentemiddeling aan te vragen. Vaak gaan ze er bij voorbaat al vanuit dat het voordelig uitpakt. Bijvoorbeeld omdat ze op verjaardagen van familie en vrienden horen dat zij dankzij rentemiddeling een lager maandbedrag betalen. Maar elke situatie is anders. Vooral als u een (bank)spaarhypotheek heeft, is het nog maar de vraag of een lagere rente daadwerkelijk voordeliger is. Bij die hypotheekvorm heeft u namelijk ook te maken met een spaarpremie. En over dat spaargeld krijgt u dezelfde rente als u voor uw hypotheek betaalt. Maar er zijn genoeg situaties waarin rente middelen wel degelijk voordeel oplevert. Wilt u weten of rente middelen interessant is voor u? Dien dan vrijblijvend een verzoek in tot rentewijzigen op de website van Woonfonds. Zij sturen u dan een schriftelijk aanbod. Daarin staat ook welke vergoeding u in het geval van rentemiddeling moet betalen voor het renteverlies dat Woonfonds als geldverstrekker misloopt. Blijkt uit dat aanbod dat rentemiddeling in uw situatie geen voordeel oplevert, dan kunt u het zonder probleem afwijzen. Bij twijfel kan uw adviseur voor u uitrekenen wat de gevolgen van rentemiddeling zijn. Is het aanbod interessant? Dan kunt u het rentevoorstel ondertekend terugsturen. Zo simpel is dat dus.'

  • Ik heb een (bank)spaarhypotheek. Is rentemiddelen dan ook een optie?

   Bij een (bank)spaarhypotheek hoeft een lagere rente niet altijd voordeliger voor u te zijn. Bij een spaarhypotheek heeft u ook te maken met een spaarpremie. U spaart namelijk in een apart potje. En over dit spaargeld krijgt u dezelfde rente als u betaalt voor uw hypotheek. Het kan zijn dat u dan dus meer geld moet gaan sparen of meer premie moet gaan betalen. Wij adviseren u dan ook om contact op te nemen met uw adviseur. Uw adviseur kan voor u uitrekenen of het wijzigen van uw rente u voordeel oplevert.

  • Welke boete moet ik betalen als ik mijn rente wijzig?

   Boete vinden wij geen goed woord. Dit woord doet namelijk vermoeden dat u iets doet wat niet mag. Terwijl het tussentijds wijzigen van de rente, juist iets is wat wij actief onder uw aandacht brengen. Daarbij gaat het om een vergoeding voor de rente die wij mislopen. Als Woonfonds hebben wij namelijk de hypotheekgelden ook geleend. De toen geldende rente was hoger en moeten wij blijven betalen. Dus een boete? Voor u voelt dat misschien wel zo, maar feitelijk gaat het om een vergoeding voor ons verlies.

   Voor wat betreft de hoogte van de vergoeding: dat is afhankelijk van verschillende factoren. Om welke hypotheekvorm gaat het? Zijn er meerdere leningdelen? Welke fiscale eisen gelden er? Wat is de rentevastperiode? Geen enkele situatie is gelijk. De berekening van de vergoeding verschilt dan ook per klant. Daarvoor kunt u dus het beste contact opnemen met een van onze medewerkers.

 • Moet u een vergoeding betalen als u, uw rente wijzigt?

  U kunt ons bijna altijd vóór het einde van de rentevastperiode om een aanbod vragen voor een nieuwe rente en rentevastperiode. Meestal moet u dan wel een vergoeding betalen voor de rente die wij mislopen. Want het geld voor uw hypotheek hebben wij zelf ook geleend, toen de rente nog hoger was. En wij moeten die hogere rente wel blijven betalen. Hier vindt u meer informatie over deze vergoeding voor ons renteverlies.

  Moet u een vergoeding betalen? Dan heeft u 2 opties.
  Als u bij stap 3 een voorstel aanvraagt, kunt u aangeven hoe u deze vergoeding wil voldoen.

  1. U kan de vergoeding in één keer betalen en u krijgt vervolgens de nieuwe actuele rente.
  2. U kan deze vergoeding verwerken in de rente (rente middelen). Hierdoor krijgt u een opslag bovenop de actuele rente. De rente valt hierdoor hoger uit.

  De vergoeding wordt per leningdeel berekend
  Een hypotheek kan uit meerdere leningdelen bestaan. Per leningdeel vraagt u een voorstel aan. Via uw account op Mijn Leninginzicht kunt u voor meerdere leningdelen ineens een voorstel aanvragen.

  Mijn leninginzicht
 • Rentewijziging aanvragen?

  U vraagt een rentewijziging aan via Mijn Leninginzicht. U ontvangt na ongeveer 1 week 'uw rentevoorstel' in Mijn Leninginzicht.

  Mijn Leninginzicht
 • Keur uw voorstel goed in Mijn Leninginzicht

  U ontvangt na ongeveer 1 week 'uw rentevoorstel' in Mijn Leninginzicht. Hier kunt u het voorstel ook goedkeuren.

  U merkt dit pas één maand na deze wijziging
  Nadat u dit voorstel getekend aan ons heeft teruggestuurd, passen wij de rente aan. Dit wordt verwerkt op de 1ste van de daarop volgende maand (na ingangsdatum op het voorstel). Dit merkt u pas de maand na deze wijziging (bij de incasso), want u betaalt de rente achteraf.

  Deze aanpassing heeft invloed op uw belastingteruggave
  Uw maandlast wijzigt door de aanpassing van uw rente. Denkt u aan het aanpassen van uw (voorlopige) belastingteruggave?

  Mijn Leninginzicht