Aanpassingen voorwaarden per 1 juli 2022

Wijzigingen bij Woonfonds 

Per 1 juli voert Woonfonds een aantal aanpassingen door in de hypotheekproducten. Drie belangrijke wijzigingen zetten we voor u op een rij.

veranderingen per 1 juli 2022
 

Rentemiddeling nog 1x per rentevastperiode
Ongeveer de helft van de hypotheekverstrekkers in Nederland biedt rentemiddeling aan. Ook bij Woonfonds blijft rentemiddeling mogelijk. Vanaf 1 juli is rentemiddeling bij ons 1 keer per rentevastperiode toegestaan. 

Voor de Woningverhuur Hypotheek voeren we de volgende aanpassingen door

  •  Een klant kan de inkomsten uit (toekomstig) verhuur meenemen bij zijn inkomenstoets. Voortaan mag u hiervoor standaard 70% van de huurinkomsten meenemen in de berekening. We maken dus geen onderscheid meer tussen korter of langer dan 1 jaar verhuur. Dat is vooral een voordeel voor nieuwkomers in de markt, omdat daar de grens 50% was. Voor langer dan 1 jaar verlagen we het percentage van 80% naar 70%. Onze berekeningssoftware passen we hierop aan.
  • De maximale verstrekking per onderpand verhogen we van € 300.000 naar € 500.000. Ook de grens van het maximale bedrag voor alle panden die een klant voor woningverhuur kan financieren, trekken we op van € 750.000 naar 1 miljoen euro.
  • Een klant moet voortaan de maandlast van zijn eigen woning aantonen bij het aanvragen van een Woningverhuur Hypotheek. Dat kan door bijvoorbeeld een recent bankafschrift in te sturen. Wij passen dit in de instructies aan, zodat u hier meteen om kunt vragen.  

Aanpassingen in de WOZ
Met ingang van 1 juli is het volgens nieuwe EBA richtlijnen niet meer toegestaan om voor de waardebepaling van een onderpand de WOZ-waarde te gebruiken bij wijzigingen op een bestaande hypotheek. Dat betekent dat klanten vanaf 1 juli een gevalideerde taxatie moeten laten uitvoeren.

 
 
Lees alle artikelen