Vakantiedip? Of nieuwe werkelijkheid?

Ontwikkelingen op de hypotheekmarkt

De economie zit na corona weer in de lift. Op alle vlakken gaat het beter, maar toch zijn er ook zeker zorgen. De oorlog in de Oekraïne, inflatie en stijgende energieprijzen. Waartoe dit gaat leiden, kunnen we niet zeggen. Maar de groei van de huizenprijzen lijkt te stabiliseren. En de rentestijging die de afgelopen maanden is ingezet, neigt naar een lichte daling, net als het aantal hypotheekaanvragen. Wat zijn de trends en wat betekent dat voor de hypotheekadviseur?

Huizen
 

Renteontwikkeling
Ook bij Woonfonds steeg afgelopen halfjaar de rente. In januari van dit jaar was de 10-jaarsrente voor de Woongenot Hypotheek nog 1,27%. Per 18 augustus was diezelfde rente 3,49%, bijna een verdrievoudiging dus. Hoewel de rente weer wat daalt, heeft de gestegen rente impact op de leencapaciteit. Daarnaast doen de toenemende (energie)prijzen een duit in het zakje, waardoor het vooral voor starters nog altijd lastig is op de woningmarkt.

Renteontwikkeling 

(Renteontwikkeling door de jaren heen – Bron: Hypotheker)

Verschuiving naar 10 jaar rentevast
Jarenlang was 20 jaar de meest gesloten rentevastperiode. De populariteit was uiteraard ook het gevolg van de lage rentestand. Met de oplopende rente zien we dat de laatste tijd 10 jaar rentevast fors groeit. Momenteel wordt 53% voor 10 jaar afgesloten. Daarbij speelt mogelijk ook mee dat klanten op basis van 10-jaarsrente iets meer kunnen lenen, wat met de hoge prijzen van koopwoningen wel zo prettig is.

Rentevast 10 jaar
(Rentevastperiode - bron: HDN)

Oversluitmarkt neemt af
Veel klanten sloten de afgelopen maanden hun hypotheek over om te profiteren van de lage rentestand. Dat legde extra druk op de adviesvragen én op de verwerking van al die aanvragen. Ook Woonfonds had moeite om de markt bij te houden. Nu de rente weer stijgt, lijkt de markt voor oversluiters zichtbaar af te nemen. De oversluitpiek en de daarop volgende sterke daling van het aantal hypotheekaanvragen na de zomer is duidelijk zichtbaar in de cijfers uit HDN.

Hypotheekaanvragen (Afname aanvragen nieuwe hypotheken – bron: HDN)

Verhoging hypotheek voor verhoging woongenot
De conjunctuur zit in de lift, maar volgens het CBS blijft het consumentenvertrouwen nog achter. Het is nog niet duidelijk of dit ook gevolgen heeft voor de hypotheekmarkt. Wel lijkt de hausse een eind voorbij. De verwachting is dat de komende tijd relatief veel klanten zich zullen melden met de vraag voor een (kleine) verhoging van hun hypotheek. Als men nu niet kan verhuizen, dan is er nog wel ruimte om bijvoorbeeld te investeren in duurzaamheid en woongenot. Het kan klanten dus helpen als u kunt meedenken over duurzame oplossingen en de financiering daarvan. Meer hierover leest u in ons artikel over verduurzamen.

Kabinet maakt ruimte voor extra woningen en verduurzaming
Ondanks de rentestijging is de groei nog niet uit de woningmarkt. En de prijzen blijven hoog. Het kabinet maakt de komende 10 jaar 1 miljard euro vrij voor de bouw van extra woningen. Daarmee wil men de groepen tegemoetkomen voor wie het op de huidige woningmarkt lastig is om een betaalbaar huis te vinden.

Daarnaast is het kabinet zich ervan bewust dat de drempel om te investeren in duurzaamheid nog best hoog is. Niet voor niets stelt men de komende jaren, tot 2024, 800 miljoen euro aan extra subsidies beschikbaar voor warmtepompen en isolatie van woningen.

Oudedagvoorzieningen bieden mogelijkheden
Wat gaat u doen als in de toekomst de hypotheekproductie wellicht verder terugloopt? We zien dat steeds meer adviseurs de verbreding opzoeken en zich ook gaan richten op oudedagsvoorzieningen. Wellicht ook voor u iets om in gedachten te houden?

 

 

Lees alle artikelen