Een hypotheek vanaf 1 jaar zzp

Bent u nog maar een jaar zzp’er en wilt u een huis kopen? Woonfonds biedt met haar Zelfstandigen Hypotheek veel mogelijkheden voor zelfstandigen zoals: 

✓ minimaal 1 boekjaar (heel kalender jaar niet nodig)
✓ mét of zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG). 
✓ inkomen uit vroeger (vast) dienstverband 
 

Een hypotheek vanaf 1 jaar zzp. Kan dat?

U hoeft niet minimaal 3 jaar zelfstandig te zijn om een hypotheek te krijgen. Met minimaal 1 boekjaar kunt u als zelfstandige al terecht bij Woonfonds. Er zijn mogelijkheden met én zonder NHG en inkomen uit vroeger (vast) dienstverband.  Afhankelijk van uw keuze nemen we 80-100% van uw inkomen mee als toetsinkomen voor het bepalen van uw maximale hypotheek. 

Welke opties heb ik als startende zzp'er?

 

Hypotheek met NHG

Ook als u pas 1 boekjaar zzp'er bent, mag u uw nieuwe huis financieren met een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De voordelen hiervan zijn een lagere rente en minder financiële risico's. NHG vraagt wel een inkomensverklaring opgesteld door een onafhankelijke partij. 

Hypotheek zonder NHG

Het jaarinkomen bij de aanvraag van een hypotheek zonder NHG wordt berekend door een gemiddelde te nemen van je netto inkomen (winst) uit het bedrijf. Hierbij mag het gemiddelde inkomen niet hoger zijn dan het inkomen van het laatste jaar. 

1-2-3-methode

Deze methode berekent het gemiddelde jaarinkomen van de afgelopen 3 jaar door het jaar als zzp'er 3 keer mee te tellen. Het inkomen uit vroeger dienstverband als werknemer telt respectievelijk 2 en 1 keer mee.
 

Minder dan 1 jaar zzp?

Met 1 boekjaar heeft u al mogelijkheden bij Woonfonds. De meeste geldverstrekkers hanteren een minimale duur van 1 kalenderjaar. Woonfonds werkt ook met gebroken boekjaren dus hoeft u niet te wachten totdat u een heel kalenderjaar vol heeft.

Vaststellen toetsinkomen

Uw toetsinkomen vormt de basis voor de berekening van uw maximale hypotheek. Om kort-zelfstandigen meer leencapaciteit te bieden, ontwikkelde Woonfonds verschillende berekenmethoden om uw maximale hypotheek te bepalen. Bij een aantal berekenmethoden geldt extra rente (rente-opslag). Bij sommige methoden nemen we inkomen uit vroeger (vast) dienstverband mee. Dit mag als u werkzaam was in dezelfde branche en in een vergelijkbare functie. 

 Methode   Leencapaciteit (% toetsinkomen)  Extra rente
 1 boekjaar  80%    -
 1 boekjaar  100%  0,5%
 1 boekjaar NHG met vroeger dienstverband  100%   -
 1 boekjaar met vroeger dienstverband 1-1-1*  100%   -
 1 boekjaar met vroeger dienstverband 1-2-3**  100%   0,3%

* 1-1-1: van de laatste 3 jaren telt het actieve boekjaar 1 keer mee en de 2 jaren in vroeger dienstverband ook beiden 1 keer.
** 1-2-3: van de laatste 3 jaren telt het actieve boekjaar 3 keer mee en de jaren ervoor (in dienstverband) respectievelijk 2 en 1 keer. 

Hypotheek vanaf 1 of 2 jaar zzp

Bent u kort-zelfstandig (1 of 2 jaar) of heeft u een stijgend inkomen? Dan kunt u gebruik maken van de berekenmethode waarbij het laatste jaar vaker meetelt dan het eerste. Ook kunt u, als u net zelfstandig bent, evenveel lenen als iemand in loondienst. En u kunt het inkomen uit vroeger dienstverband meerekenen. Bij Woonfonds heeft u veel mogelijkheden als zzp'er of ondernemer.

  • Snel zekerheid
  • Meer mogelijkheden
  • NHG mogelijk

Laat u adviseren

Woonfonds werkt samen met geselecteerde onafhankelijke adviseurs. Zij weten alles over de Zelfstandigen Hypotheek van Woonfonds.

Vind uw adviseur