geld lenen kost geld
 

Krediethypotheek

Flexibele financiële ruimte voor nu en later

Wilt u de overwaarde uit uw huis halen en dit geld besteden zonder uw huis te verkopen? Met de Krediethypotheek kan dat en regelt u meer bestedingsruimte. Om de kinderen te helpen studeren of als aanvulling op uw inkomen.

 

Financiële ruimte met de Krediethypotheek

Geen maximale leeftijdsgrens

Met de Krediethypotheek regelt u financiële ruimte. En dan kijken we bij Woonfonds niet naar leeftijd. U kiest bijvoorbeeld nu voor een maandelijkse aanvulling op uw pensioen. U betaalt de studiekosten van uw kinderen of helpt ze later bij het kopen van een huis. Maar ook voor andere doelen en woonwensen kunt u de overwaarde verzilveren.

Flexibel geld opnemen en (boetevrij) aflossen

Tot aan een afgesproken bedrag (uw limiet) kunt u geld vrij opnemen en de Krediethypotheek aflossen. U betaalt een variabele rente. Maar alleen over het deel dat u daadwerkelijk opneemt. In Mijn Leninginzicht regelt u dat makkelijk en veilig zelf met iDEAL. U kunt in 1 keer geld opnemen of elke maand een bedrag.

Nu goed geregeld, ook voor later

Bij Woonfonds snappen we dat u financiële ruimte en flexibiliteit zoekt. Sommige wensen wilt u nu realiseren en andere over 10 jaar. U wilt alle vrijheid om het geld dat in uw huis zit te besteden of achter de hand te hebben. Met de Krediethypotheek kiest voor financiële ruimte en rust. Voor nu én in de toekomst.

 
 

Voordelen en aandachtspunten

 

Voordelen

 • Geen maximale leeftijdsgrens
 • Flexibel opnemen en vergoedingsvrij aflossen binnen uw limiet
 • U betaalt alleen rente over het deel dat u opneemt
 • Opnemen en aflossen doet u eenvoudig online in Mijn Leninginzicht
 • U hoeft uw huis niet te verkopen om de overwaarde op uw woning vrij te maken
 • Heeft u meer dan € 25.000 opgenomen van uw bestedingsruimte? Dan mag u dit deel losmaken van de Krediethypotheek en omzetten naar een hypotheekvorm met vaste rente

Aandachtspunten

 • De woningwaarde en dus ook de overwaarde kan stijgen én dalen
 • De variabele rente van de Krediethypotheek kan stijgen én dalen
 • De Krediethypotheek valt voor de aangifte inkomstenbelasting in box 3. U heeft dus geen recht op hypotheekrenteaftrek
 • Maximale lening hangt af van de woningwaarde, uw inkomen en uw verdere financiële situatie
 • Maandelijkse vaste kosten hangen af van uw bestedingslimiet (voor een limiet van € 50.000 betaalt u € 7,50 per maand). U betaalt deze kosten ook als u geen geld opneemt
 • De totale woningschuld (inclusief Krediethypotheek) mag maximaal 60% van de actuele woningwaarde zijn Wel zo veilig!
 • De maximale Krediethypotheek is 50% van de woningwaarde (inclusief alle andere aflossingsvrije leningdelen)

Overwaarde verzilveren met de Krediethypotheek

Is uw huis meer waard dan uw hypotheek? Dan heeft u overwaarde op uw woning. Dit geld zit vast in de stenen van uw huis. U voelt zich steenrijk, maar u kunt het geld niet zomaar opnemen. Met de Krediethypotheek gebruikt u (een deel van) de overwaarde om een lening met een variabele rente af te sluiten. Zo maakt u met genoeg overwaarde op uw woning en voldoende inkomen geld beschikbaar dat in uw huis zit. Zonder uw huis te verkopen.

U kunt dit geld vrij besteden tot aan een afgesproken bedrag. U neemt alleen bedragen op die u nodig heeft. Voor dat beetje extra financiële ruimte. Ook als u nu nog niet precies weet waaraan u het geld wilt uitgeven maar het wel alvast wilt regelen. Op een verantwoorde manier, want geld lenen kost wel geld.

Sta hier ook even bij stil

De hypotheekrente van een Krediethypotheek is niet aftrekbaar. Ook niet als u het geld voor de verbouwing van uw huis gebruikt. Heeft u direct een groot bedrag nodig? Bijvoorbeeld voor een verbouwing? Dan is een hypotheekvorm met een vaste rente misschien gunstiger. De rente die vaststaat is vaak lager en de hypotheekrente is meestal aftrekbaar.

De Krediethypotheek is niet geschikt om financieel slechtere tijden op te vangen en u niet weet hoe lang dat gaat duren. Voor de Krediethypotheek betaalt u elke maand vaste kosten. Sluit daarom geen Krediethypotheek af als u het geld niet op korte termijn gebruikt.


Goed om te weten

Soms past de Krediethypotheek niet bij u

De Krediethypotheek is niet mogelijk als u onvoldoende overwaarde op uw huis heeft of niet genoeg inkomen. U kunt ook geen Krediethypotheek afsluiten op een Woningverhuur Hypotheek. Een Krediethypotheek op de Zelfstandige Hypotheek met rente-opslag is ook niet mogelijk.

Heeft u direct een groot bedrag nodig? Bijvoorbeeld voor een verbouwing? Dan is een hypotheekvorm met een vaste rente misschien gunstiger. De rente die vaststaat is vaak lager en de hypotheekrente is meestal aftrekbaar.

De Krediethypotheek is niet geschikt om financieel slechtere tijden op te vangen en u niet weet hoe lang dat gaat duren. Voor de Krediethypotheek betaalt u elke maand vaste kosten. Sluit daarom geen Krediethypotheek af als u het geld niet op korte termijn gebruikt. Kijk samen met uw adviseur of deze hypotheek bij u past.

De Krediethypotheek en hypotheekrenteaftrek

De Krediethypotheek valt voor de aangifte inkomstenbelasting in box 3. U mag de hypotheekrente dus niet aftrekken. Wilt u meer weten over de belastingregels? Ga naar uw adviseur.

De voorwaarden bij het afsluiten van een Krediethypotheek

U moet een lening natuurlijk wel kunnen betalen, ook in de toekomst. Dat geldt ook bij de Krediethypotheek. Daarom toetsen we uw inkomen en moet de overwaarde op uw woning voldoende zijn. Op basis hiervan krijgt u de bestedingsruimte die bij u past en verantwoord is.

 • U kunt met de Krediethypotheek maximaal 50% van de woningwaarde lenen
 • De totale schuld op uw woning, inclusief de Krediethypotheek, mag maximaal 60% van de actuele woningwaarde zijn. Zo is de kans op restschuld kleiner als de huizenprijzen dalen.

Wat zijn de kosten van de Krediethypotheek?

Rente
U betaalt een maandelijkse variabele rente. Een variabele rente wordt elke maand opnieuw vastgesteld. Deze rente kan tijdens de looptijd dalen of stijgen.

Maandelijkse kosten
U betaalt elke maand kosten voor het aanhouden van de bestedingsruimte bij ons. Ook als u niets opneemt.

Uw bestedingsruimte (limiet)   Kosten per maand 
 € 0 t/m € 25.000    € 5
 € 25.001 t/m € 50.000    € 7,50
 € 50.001 t/m € 100.000    € 15
 € 100.001 t/m € 200.000    € 30

 

Ga naar uw adviseur en maak samen een plan

Bel ons gerust als u een vraag heeft over hoe de Krediethypotheek werkt. Bespreek uw persoonlijke doelen en wensen met uw adviseur. Dan weet u of de Krediethypotheek daarbij past en of het verstandig is om uw overwaarde op deze manier te verzilveren en te besteden.

Vind uw adviseur