Familiehypotheek

Ouders laten inwonen

Zou het voor u een uitkomst zijn om uw ouder(s) dichtbij te hebben? Samen in uw of hun huis of in een mantelzorgwoning in de tuin? De Familiehypotheek van Woonfonds maakt samenwonen met familie mogelijk.

Maak een afspraak voor advies
 
  • Familie mag ook tijdelijk inwonen
  • Verhuur is toegestaan, ook voor een tijdje
  • Onderlinge huur- en schenkmogelijkheden
 

Snel naar

Mijn hypotheek bekijken
Rente wijzigen
Actuele rente bekijken
Informatie voor adviseurs
 

Samen een huis met de Familiehypotheek

We worden allemaal een dagje ouder en grijzer. En de wachtlijsten voor verzorgingshuizen en ouderenwoningen worden niet korter. De overheid stimuleert ouderen dan ook om
langer zelfstandig te blijven wonen. U kunt dan misschien de overwaarde van uw woning gebruiken om aanpassingen in huis te doen. 

Samenwonen met familie kan ook een goede oplossing zijn. Alleen is dat bij veel hypotheekvertrekkers lastig te regelen. Zij staan niet toe dat u met meer generaties onder 1 dak woont, of (een ruimte in) een eigen woning verhuurt. Bij Woonfonds kan het met de Familiehypotheek wél. Een woonoplossing met veel mogelijkheden, waarbij we met alle inwoners meedenken.

 

Oma in huis

Hoe gaat dat samen?

 

Waar kunnen we u mee helpen?

Persoonlijk advies
   

De familiehypotheek opent deuren

Bij Woonfonds zit de familie goed

Overwaarde gebruiken
Familie mag ook tijdelijk inwonen
De meeste hypotheekverstrekkers staan inwoning van familie niet toe. U moet hiervoor een speciale hypotheek afsluiten. De Familiehypotheek van Woonfonds staat dubbele bewoning wel toe, Ook als dit tijdelijk is.

Onderlinge huur- en schenkingsmogelijkheden
Wilt u het nieuwe gezinslid huur laten betalen? En wat als de oudere generatie geld inbrengt als schenking? Er is veel mogelijk als familie samen gaat wonen, maar ook veel om op te letten. Laat u goed adviseren door uw adviseur.
 

Wonen zoals u dat wilt

Kangoeroe-wonen

Met 2 of meer generaties in 1 huis wonen. Dat is kangoeroe-wonen. Kangoeroe-wonen kan invloed hebben op toeslagen, uitkeringen of pensioen. Dus weet waar u op moet letten in uw situatie. Uw adviseur is goed op de hoogte van de wetten en regels.

Zelfstandig op 1 erf

Ieder een eigen woonruimte op hetzelfde perceel. Deze manier van samenwonen heeft de minste gevolgen voor bijvoorbeeld de belasting. Maak wel goede financiële afspraken met elkaar om vervelende discussies te voorkomen.

Mantelzorgen

Bij mantelzorgen gaat u tijdelijk bij elkaar wonen. Bij de persoon die zorg nodig heeft, of degene die zorg nodig heeft woont bij u. De overheid stimuleert deze manier van voor elkaar zorgen.

Sta hier ook bij stil

 

Neem de tijd en vraag om hulp

Samenwonen met familie kan best wat gevolgen hebben. Sociaal, financieel en juridisch. Wat betekent het om opa elke dag over de vloer te hebben? Wilt u het nieuwe gezinslid huur laten betalen? En wat als familieleden geld inbrengen als schenking? Praat erover met uw adviseur.

Maak goede afspraken met elkaar

Iedereen moet een goed gevoel bij de nieuwe woonsituatie hebben. Denk dan ook aan broers of zussen die niet in de woning gaan wonen en bijvoorbeeld de erfenis. Praat erover met elkaar en leg de afspraken ook vast bij de notaris. Zo voorkomt u vervelende situaties en discussies achteraf.

Denk aan de financiële, juridische en fiscale gevolgen van samenwonen

Erfrecht, (schenk)belasting, kamerverhuurvrijstelling, huurbeding, gevolgen voor AOW, pensioen, uitkeringen en toeslagen. Dat zijn zomaar een paar zaken waar u bij samenwonen met familie rekening naar moet houden. Uw adviseur is goed op de hoogte van de wetten, regels en mogelijkheden voor u. Laat u daarom altijd adviseren door uw adviseur

Waardeontwikkeling van de woning

Samen in 1 huis wonen kan gevolgen hebben voor de waardeontwikkeling van de woning. Hulpmiddelen zoals een traplift of een 2e keuken maken uw woning minder courant. Hierdoor kan de waarde van uw woning dalen.
 

Samenwonen en voor elkaar zorgen

Samenwonen met familie kan veel gemak en gezelligheid geven. Maar er valt ook heel wat te regelen voor elkaar. Daarom is het goed om advies te vragen. Uw adviseur laat u graag weten wat voor u mogelijk is en of de Familiehypotheek daarbij past.
 
Maak een afspraak voor advies