Woningwaarde gestegen? Bespaar op uw maandlasten

Algemeen, 19-07-2021

De gemiddelde woningprijs steeg in het 2e kwartaal met maar liefst 20% naar € 410.000. De kans is groot dat ook uw woning meer waard werd. Misschien kunt u wel besparen op uw maandlasten. Hoe? In een paar stappen regelt u het.

Echtpaar achter de laptop

 

Het vergt wel even wat rekenwerk

We leggen graag uit hoe u door de stijging van huizenprijzen maandlasten kunt besparen. Het heeft alles te maken met de risicoklasse van uw hypotheek. Ga er even voor zitten. En maak gerust een afspraak met uw adviseur om u hierbij te helpen. 

Wat is een risicoklasse?
Naarmate klanten meer lenen ten opzichte van de waarde van de woning, stijgt het risico voor Woonfonds. Dat risico verdelen we in risicoklassen met bijbehorende hypotheekrentes. De rentes worden hoger als het risico voor Woonfonds hoger wordt. U berekent de risicoklasse door de hypotheeksom te delen door de marktwaarde. De uitkomst vermenigvuldigt u met 100.

Zó zit het met de risicoklasse
Elke maand betaalt u rentekosten met hierin een risico-opslag. Deze opslag hangt af van de risicoklasse waarin uw hypotheek is ingedeeld toen u deze bij ons afsloot. Om dit goed te begrijpen, vergelijken we 2 situaties:

   Woningwaarde  Hypotheeksom  Risicoklasse
(hypotheek/woningwaarde x 100%)
 
 Rente 10 jaar annuïtair op 1 juli 2021 (incl. opslag)
 Situatie 1  € 300.000  € 300.000  100%  1,43%
 Situatie 2  € 300.000  € 200.000  67,67%  1,16%

Voor de woning in situatie 1 zit uw hypotheek in een hogere risicoklasse dan in situatie 2. Bij een hogere risicoklasse hoort een hogere risico-opslag en dus hogere rente. De risicoklasse van uw hypotheek bepaalt dus de hoogte van de opslag en dus de rente die u betaalt. 

Wanneer kunt u naar een lagere risicoklasse?
Steeg de waarde van uw woning? Of loste u tijdens de looptijd veel af in verhouding tot de hypotheekschuld? Dan kan het zijn dat uw hypotheek naar een lagere risicoklasse mag. Met een lagere hypotheekrente. U regelt dit eenvoudig zelf in Mijn Leninginzicht.               

Heeft u al recht op een lagere rente? Bijvoorbeeld omdat u een extra aflossing doet of de rentevast-periode opnieuw vastzet? Dan regelt Woonfonds dat meteen. U hoeft daar zelf niets voor te doen.

In 4 stappen een lagere risicoklasse

1. Ga naar Mijn Leninginzicht
Log in op Mijn Leninginzicht. Check welke woningwaarde bij ons bekend is en bekijk de hoogte en de risicoklasse van uw hypotheek . 

2. Bepaal de actuele woningwaarde
Met een taxatie of de WOZ-beschikking krijgt u een goed beeld van de actuele woningwaarde. Soms mag u een WOZ-beschikking gebruiken om een lagere risicoklasse aan te vragen. Voordat u taxatiekosten maakt, is het goed om te weten of een taxatie u wat oplevert.

3. Check de risicoklasse van uw woning
Is de actuele woningwaarde hoger dan de waarde die bij ons bekend is? Of is de hypotheekschuld lager geworden? Vergelijk dan de actuele woningwaarde met de openstaande hypotheek. Dit % is de risicoklasse van uw hypotheek. Is dit % lager dan de risicoklasse die in Mijn Leninginzicht staat? Kijk dan of uw hypotheek in een lagere risicoklasse valt.

Een voorbeeld: zakt de risicoklasse terug van 86% naar 84%? Dan valt uw hypotheek niet in een lagere risicoklasse. Gaat het van 91% naar 85%? Dan heeft u recht op een lagere risicoklasse met een lagere rente.

 Risicoklassen          
 NHG of < 60%*  60-70%  70-80%  80-90%  90-100%  >100%


* In deze risicoklasse betaalt u geen risico-opslag en heeft u al de laagst mogelijke rente.

4. Vraag de lagere risicoklasse bij ons aan
Met een online formulier doet u een aanvraag om uw risicoklasse te laten wijzigen. Woonfonds vraagt geen administratiekosten voor het wijzigen van uw risicoklasse.

Uw risicoklasse checken is altijd een goed idee

Heeft u daar hulp bij nodig? Bel ons gerust op 013 – 461 20 10. Dat kan van maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 21.00 uur. Op vrijdag zijn we er van 8.00 tot 18.00 uur. Of maak een afspraak met uw adviseur. Die kijkt graag met u mee.
Vind uw adviseur

Meer Extra