Verbouwingshypotheek populairder dan ooit

Algemeen, 07-12-2020

Veel huiseigenaren verbouwen juist in deze tijd van krapte op de huizenmarkt hun woning. Is uw huis ook aan vernieuwing toe? Dan kunt u de kosten voor de verbouwing vaak meenemen in uw hypotheek.

Stel voor het nieuwe huis

 

Waarom we aan het klussen slaan

Nederlanders zitten vaker aan huis gekluisterd. Veel huiseigenaren grijpen deze kans aan om te klussen. Dit zien we terug in de hypotheekcijfers. In oktober 2020 waren verbouwers goed voor 12,5% van alle hypotheekaanvragen. Dit aandeel ligt fors hoger dan de ruim 3% in dezelfde periode vorig jaar.

Dat verbouwen populair is, komt niet alleen door het wegvallen van sociale bezigheden. De belangrijkste oorzaken zijn:

De hoge huizenprijs zorgt voor meer overwaarde

De gemiddelde prijs van een woning lag in oktober 2020 9,1% hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Hiermee werd het hoogste prijsniveau ooit bereikt. Veel woningeigenaren hebben een forse overwaarde. Is dit bij u ook het geval? Lees hoe u overwaarde gebruikt voor een verbouwing.

De hypotheekrente staat historisch laag

U kunt van die lage rente profiteren als u uw hypotheek verhoogt of een 2e hypotheek afsluit. De rentelasten liggen lager, waardoor u tegen lagere kosten een verbouwing kunt financieren. Houd wel rekening met kosten voor advies, taxatie of de notaris.

Het aanbod aan koopwoningen is beperkt

De NVM krapte-indicator slaat rood uit met een stand van 2.0 over het afgelopen kwartaal. Met andere woorden, iedere koper heeft de keuze uit slechts 2 beschikbare koopwoningen. Sinds 1999 zagen we deze schaarste aan beschikbare koopwoningen niet meer. Veel woningeigenaren geven de zoektocht naar een andere woning op en kiezen voor verbouwen.

Er is meer aandacht voor verduurzaming

Er is veel aandacht voor duurzaam wonen. Van mensen die binnen 5 jaar een woning willen kopen, staat maar liefst 98% open om energiezuinige maatregelen te nemen. Huiseigenaren kunnen ook profiteren van subsidies bij isolatie of zonnepanelen. Naast een lagere energierekening en voordelen voor het milieu is het ook nog eens positief voor de waarde van uw woning.
 

Hoe betaalt u een verbouwing?

Niet iedereen heeft voldoende spaargeld voor een nieuwe keuken, badkamer of andere verbouwing. Gelukkig hoeft dat ook niet. U kunt bijvoorbeeld overwaarde in uw woning vrijmaken door uw hypotheek te verhogen. 

Voor het verduurzamen van uw woning kunt u tot 106% van de woningwaarde lenen in plaats van 100%. Ook biedt de Woonfonds Krediethypotheek mogelijkheden. Deze hypotheekvorm geeft financiële ruimte voor uw woonwensen maar ook aan alle andere bestedingsdoelen.

Misschien zet u de overwaarde liever in als pensioenaanvulling of voor een verre reis? U kiest zelf waar u de vrijgekomen overwaarde voor gebruikt. Bij uw aanvraag controleren wij of u hiervoor voldoende financiële ruimte hebt en welke overwaarde u kunt inzetten.

Notaris

Uw verbouwing meenemen in uw hypotheek

Bent u ook aangestoken door het klusvirus? En heeft u vragen over de mogelijkheden om een verbouwing te financieren? Bel ons gerust op 013 461 20 10. Dat kan van maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 21.00 uur. Op vrijdag zijn we er van 8.00 tot 18.00 uur. 

Wilt u advies?
Wilt u uw hypotheek aanpassen? Dan moet dat natuurlijk wel bij uw financiële situatie passen. Een adviseur in de buurt geeft u graag advies.
Vind uw adviseur

Meer Extra