Taxatie per 1 oktober fors duurder

Algemeen, 15-03-2021

Een woning kopen of verkopen? Uw hypotheek verhogen of de risicoklasse verlagen? Dan ontkomt u niet aan een waardebepaling van uw woning. Door nieuwe Europese eisen valt een taxatie fors duurder uit Maar levert het u ook iets op?

tablet

 

Taxateur brengt uw woning uitgebreider in kaart

Een woningtaxatie moet volgens Europese richtlijnen per 1 oktober 2021 uitgebreider. De uitbreiding zit hem vooral in het in kaart brengen van de energieprestatie en bouwkundige staat van woningen. Dit betekent een hogere prijs voor uw taxatierapport. Maar u krijgt wel een nauwkeurigere bepaling van de woningwaarde. En dit is belangrijk, bijvoorbeeld wanneer u een woning koopt of verkoopt.

Energielabel wordt onderdeel van het taxatierapport
Een nieuw vast onderdeel wordt de energieprestatie van de woning. Voor 2021 verliep de aanvraag van het energielabel nog eenvoudig online. Met ingang van 2021 moet een energieprestatieadviseur ter plaatse beoordelen welk energielabel uw woning krijgt. Er ontstaat een specifieker en beter beeld van de daadwerkelijke energieprestatie van uw woning. 

Specifiekere informatie over bouwkundige staat in het taxatierapport
Het nieuwe rapport moet ook de bouwkundige staat van uw woning laten zien. Denk hierbij aan herstel van achterstallig onderhoud, bouwkundige gebreken en het doorvoeren van de nodige energiezuinige maatregelen. Met deze informatie heeft u een beter beeld van de staat van de woning voordat u koopt of verkoopt. In de toekomst zal ook een funderingslabel onderdeel worden van het taxatierapport. Huizenkopers kunnen dan zien hoe het met de fundering van een huis is gesteld. De ingangsdatum hiervan is nog niet bekend.

Goedkope online taxatie minder vaak bruikbaar
Dacht u een bezoekje van de taxateur uit te sparen met een goedkope online 'modelmatige' taxatie? Deze globale waardebepaling is per 1 oktober 2021 niet meer toegestaan bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek of het wijzigen ervan. Sinds januari 2021 staat Woonfonds deze modelmatige taxatie niet meer toe. Soms mag u bij Woonfonds wel nog de jaarlijkse WOZ-waarde gebruiken.

Beter beeld van de staat van een woning
Door de nieuwe Europese regels is een woningtaxatie per 1 oktober fors duurder. Toch levert de uitgebreide taxatie u ook iets op: een nauwkeurigere waardebepaling van uw woning én een beter beeld van de bouwkundige staat. En dat is wel zo fijn om te weten voordat u een woning koopt. Is een taxatie noodzakelijk bij een nieuwe hypotheek? Dan kunt u de taxatiekosten meestal aftrekken van de inkomstenbelasting.
Echtpaar achter de laptop

Overwaarde? Dit kunt u ermee

Veel huiseigenaren hebben overwaarde op hun woning. Wilt u iets doen met die overwaarde? Bijvoorbeeld minder maandlasten, meer bestedingsruimte of eindelijk die zonnepanelen? Woonfonds denkt met u mee en geeft 6 redenen om overwaarde te gebruiken.